Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Sírnak a bányászok Szigethiék portáján

Szigethi Sándor gondolt egy merészet, s a lakóhelyéhez közel, a bányászatról ismert Görbehalmon múzeumot rendezett be, hogy emléket állítson az egykor sokaknak kenyeret adó, veszélyektől sem mentes hivatásnak s művelőinek.

Csaknem egy esztendeje nyitotta meg kapuit a görbehalmi bányászati magánmúzeum, mely Szigethi Sándor ötlete nyomán, az általa vásárolt ingatlanon valósult meg. Eddig mintegy ezerötszázan látták a gyűjteményt.

– Hamarosan talán a miniszterelnököt is üdvözölhetem itt, a színművész Eperjes Károly ugyanis az unokaöcsém és igen jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral. Karcsi ígéretet tett arra: elhozza ide a kormányfőt, hogy megmutathassuk neki az emlékeinket – kezdte Szigethi Sándor, aki a gyűjtemény kapcsán találkozott már Selmecbánya polgármesterével, Pécsről, Dorogról, Ózdról, Komlóról érkező egykori bányászokkal, de osztrák és magyar baráti társaságokkal is, akik szívesen időznek a múzeum udvarán.

Szigethi Sándor rengeteg bányásszal találkozik, közülük sokan könnyeiket törölgetve nosztalgiáznak az udvaron. Fotó: Magasi
Szigethi Sándor rengeteg bányásszal találkozik, közülük sokan könnyeiket törölgetve nosztalgiáznak az udvaron. Fotó: Magasi


– Három esztendővel ezelőtt egy csopaki nyaraláson fogalmazódott meg bennem a létesítmény ötlete. Semmi közöm a bányászathoz, de ez a környék erről híres, így ennek a hivatásnak szerettem volna méltó emléket állítani. Megvásároltam az ingatlant, gyűjtögetni kezdtem a relikviákat, megterveztem, hol lesz a helye a régi szerszámoknak, a ruháknak, a fényképeknek, igazolványoknak. Egyre jöttek a felajánlások, voltak vendégek, akik bányászlámpákkal érkeztek, de sikerült szerezni egy eredeti csillét is, az udvarra pedig Borbála-szobrot állítottam. Amikor a meglett öregek, a régi bányászok könnycseppjeiket törölgetik az udvaron, akkor tudom, nem volt hiábavaló a munkám, amiben sok barát is segített – fogalmazott a házigazda.


Szigethi Sándor szeretne emléket állítani a sújtólégrobbanásban elhunyt bányászoknak, a régi aknák helyét is megjelölné, s a Görbehalmi Bányászati Hagyományápoló Egyesület mellé egy alapítványt is létrehozna, hogy a támogatásokból, az adófelajánlásokból tovább gyarapíthassa a gyűjteményt s a rendezvények körét. Az ötletgazda ugyanis nemcsak hagyományos tárlatvezetést tart, az érkezőket enni- és innivalóval is kínálja. Belépődíj nincs, az önkéntes felajánlásokat pedig visszaforgatja.

Brennbergbányán is

A Soproni Múzeum is működtet bányászmúzeumot, Brennbergbányán az Óbrennbergi út 14. szám alatt. Brennbergbánya több mint 200 éven át, 1952-ig a hazai kőszénbányászat egyik legjelentősebb telepe volt. A múzeumot az első gőzgépes szállítóakna gépházában rendezték be. A kiállítás megmutatja a bánya fejlődését, a bányászélet kellékeit és egy bányászlakás részletét is.

Olvasóink írták

 • 6. máris 2010. augusztus 19. 15:50
  „LÁTSZIK, HOGY SOK MUNKA VAN BENNE, MINDEN DICSÉRET MEGILLETI, A KITALÁLÓT !”
 • 5. reggi 2010. augusztus 16. 16:10
  „Gratulálok, s csak érdekességképpen, hogy két hete mi is voltunk egy bánya múzeumban, Majk-pusztán, Oroszlány mellett pár kilométerre....Egyszerűen: fantasztikus volt. Ott egy igazi bánya aknája, gépei, bemutató vágat az összes eszközeivel. S egy fantasztikus idegenvezetéssel, aki igazi vájár volt, ismerve minden mozdulatot, berendezést. Lehet ebből ötleteket meíteni. Ha sopron felé járok megnézem Sanyi báét is, meg a Brennbergit is!!”
 • 4. passátos 2010. augusztus 15. 19:23
  „Gratula Sanyibácsi jó lett a múzeumod! Majd egyszer megnézzük!”
 • 3. ankácska668 2010. augusztus 13. 20:08
  „Ajánlom mindenkinek a Becher Nándor könyvét olvassa el mindenki a cime......Brennbergbánya...1753-1793-1953 talán antikváriumban lehet még hozzájutni .Kiadta a Brennbergin Kultúrális Egyesület 1993-ban.Az iró nem profi tollforgató és talán ez adja a könyv személyre szabott hitelességét.
  A másik a Soproni szemle 1967-es kiadásában a Brennbergbányai kisvasút története”
 • 2. bgabri 2010. augusztus 13. 16:16
  „Gratulálok neki az ötlethez és megvalósításhoz. Legalább egy kicsit feldobja a helyet, mert érdemes egy sétával egybekötni ezt a múzeumlátogatást.”
 • 1. jucuska40 2010. augusztus 13. 10:33
  „Gratulálok hozzá...nagyonszép lett a környezet minden!!!! Kérném vegyék fel a kapcsolatot a Turinformokkal.....és készitessenek szórólapokat...nagyon sokan kiváncsiak lennének erre csak nemtudják hogy létezik!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalból feljelentés kábelégetés miatt Ivánban

Újabb fejlemény történt a nagy felháborodást kiváltott, sorozatos iváni kábelégetések ügyében. Tovább olvasom