Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sínre került a Deák téri múzeum rekonstrukciója

Megkezdődött a Soproni Múzeum immár három éve nem látogatható Deák téri épületének rekonstrukciója.
Sínre került a soproni Deák téri néprajzi gyűjtemény múzeumi épületének helyreállítása. Mint azt a Kisalföld annak idején hírül adta (2003. december 6.: A múzeum teljes helyreállítását tervezik), a tömböt – a nevezetes Lenck-villát – a födémszerkezet balesetveszélyessége miatt elzárták a látogatók elől. A palota egyik ékességét, a télikertet azóta lebontották.

– Időközben elkészültek a szükséges tervezési és engedélyezési tervdokumentációk, amelyek birtokában a múzeumot fenntartó megyei önkormányzat hazai és uniós alapokból további forrásokra pályázhat a Lenck-villa rekonstrukciójához – tájékoztatta a Kisalföldet Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, aki többször is hangsúlyozta, soproni országgyűlési képviselőként is szívügyének tartja a Lenck-villa sorsát. – A tervdokumentáció és a jelenleg zajló munkálatok 43 millió forintba kerülnek; ebből a megyei önkormányzat saját költségvetéséből 24 milliót biztosított, amely összeghez további 19 millió forintot nyertünk a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán.

A felújítás első ütemeként a napokban elkezdődtek azok a födémmegerősítési, illetve a tetőszerkezetet korszerűsítő munkálatok, amelyek végeztével a helyreállítás további ütemeire is sort keríthetnek a kivitelezők.

A múzeumi építkezés egyik legnagyobb körültekintést igénylő feladata, hogy a közgyűjteményt biztonsági rendszerrel ellátott helyre szállítsák és az anyagot szakszerűen tárolják. Információink szerint erre is megtörténtek az előkészületek.

1913 óta múzeum

Sopronban a dúsgazdag Lenck család 1890-ben építtette fel a Deák téren azt a palotát, a Lenck-villát, amely 1913 óta látogatható múzeumként. Az épület parkjához egykoron míves szökőkút is tartozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyén volt a győriek szíve

A jóval esélyesebb Dunaferr ellen szerezte meg első bajnoki pontját a Rába Quelle-ETO. Tovább olvasom