Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Sikertelen erődemonstráció

Az első időközi választás eredménye lehangolóra sikerült, pedig a  kampány meglehetősen hosszúra nyúlt.

Túl vagyunk az időközi választás első – érvénytelen – fordulóján. Az „eredmény" lehangoló, pedig a meglehetősen hosszúra nyúlt kampányra minden korábbinál nagyobb erőket mozgósítottak a pártok.

Látványos elemekkel

Sopronban ez volt az első olyan voksolási előjáték, amely már leginkább hasonlított a nyugati pártok választási hadjáratához. A megszokott (és új) eszközök mellett látványos (show)elemek is szerepet kaptak az emberek meggyőzésében. Soha ennyi pártelnök, miniszter, vezető politikus, sportoló és művész nem járt a városban, mint az elmúlt egy-másfél hónapban.

A pártok mindent és mindenkit mozgósítottak. Az igazi tét sokak szerint nem a mandátum megszerzése volt, hanem annak a mérése, hol is állnak az emberek megítélésében. Különösen az MSZP-nek és a Fidesznek lett volna ez fontos, túl az EP-választásokon és a kormányátalakításon. A kisebb pártok pedig nyilván arra voltak „kíváncsiak", hol a helyük a politikai palettán, milyen esélyeik lehetnek 2006-ban.

Vendégjárás

Szóval Sopronban nem volt hiány vendégjárásban. A pártok persze eltérő stratégia mentén hívtak/küldtek támogatókat jelöltjeik mellé. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor kétszer is járt Sopronban, de Firtl Mátyás mellett érvelt Harrach Péter, Áder János, Pokorni Zoltán, Matolcsy György, Semjén Zsolt, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Turi-Kovács Béla, Horváth Balázs, Járóka Lívia és dr. Szájer József (ő négy alkalommal is).

A jelöltek közül talán a legnehezebb helyzetben dr. Friedl László Mihály független jelölt volt, aki mögé csak a kampány hajrájában csatlakozott a Zöld Demokraták Szövetsége. Elnökük, Reuter György kétszer volt Sopronban.

A Jobbik Magyarország első embere, Kovács Dávid két alkalommal érvelt Kirkovits Balázs mellett. Az MDF jelöltjéért négyszer kampányolt a városban az elnök, Dávid Ibolya, de kiállt Nagy Tamás mellett dr. Csapody Miklós, Katona Kálmán, Gémesi György, Olajos Péter és Herényi Károly is. A mandátumért ringbe szállók közül az egyetlen nő Sárdy Barbara. Csurka István pártelnök háromszor tar tott nagygyűlést, hogy jelöltjük eredményesen szerepeljen.

Az MSZP vendégjárása visszafogottabb volt, de minden nagyágyút lehívtak Kránitz László sikere érdekében: Gyurcsány Ferencet, Hiller Istvánt, Simon Gábort, de itt volt Kolber István és Teleki László is. Az SZDSZ szintén sokat tett azért, hogy Kóczán Zoltán népszerűsége minél magasabbra szökjön. Kuncze Gábor kétszer volt jelöltjük vendége, egyszer-egyszer pedig Persányi Miklós, Kovács Kálmán, Magyar Bálint és Kóka János. Mellettük még Mécs Imre, Béki Gabriella, Fodor Gábor, Szentiványi István és Horn Gábor igyekezett meggyőzni a soproniakat, hogy miért a liberális választás a legjobb megoldás.

Két hét

Az „eredmény" ismeretében azonban hiába kampányoltak a különböző rendű és rangú politikusok. Az érdektelenség minden eddigit felülmúlt. A jelölteknek két hetük van, hogy felrázzák az embereket, hogy újabb támogatókat szerezzenek. Mert a tét november 28-án sem lesz kisebb.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmilliót jóváír a Sotáv

A Soproni Távhőszolgáltató Kft. 50,3 millió forintot fizet vissza a távfűtésbe bekapcsolt 6300 háztartásnak. Akinek tavaly októbertől idén októberig százezer forintba került a távfűtése és a meleg vize, az hétezer forintot kap vissza. A visszatérítés a háztartásonként felhasznált és kifizetett hőmennyiség alapján történik, így sokan nem kapnak csekket novemberben. Tovább olvasom