Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Siettetett gyerekek

Sopron - Mi a jó a kisgyereknek? Korán kell elkezdeni a tanulást, vagy inkább hagyjuk játszani az óvodásokat? Tanuljon-e nyelveket a 3–4 éves? Ezekre a kérdésekre is választ keres a Siettetett gyerekek című konferencia.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának Társadalomtudományi és Pszichológiai Intézete szeptember 12–13-án rendezi meg Siettetett gyerekek című tudományos konferenciáját. A szervezők nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen olyan kérdésekre keresik a választ, amikre a szakmán belül sincs egységes álláspont. Az óvodákat sem kerülte el a korai fejlesztési szemlélet, széles körben zajlik a korai idegennyelv-tanítás, a „kakaóbiztos" számítógépek használata. A soproni konferenciát épp abból a célból hívták össze, hogy összesítsék a szakemberek tudását és tapasztalatait a kisgyermekek gondozásával, nevelésével kapcsolatban, hidat teremtsenek elmélet és gyakorlat között, és így hozzájáruljanak a konszenzus körvonalazódásához a képzőintézmények és a gyakorló pedagógusok körében. A konferencia tanulságai alapján ajánlásokat is megfogalmaznak a politikai döntéshozók számára.

Olvasóink írták

 • 4. Zaraki Kenpachi 2008. szeptember 18. 08:48
  „A gyerekek nem túlterheltek, hanem sajnos csak a jogaikat ismeri a szülők - gyerekek egyaránt. Érdekes, mikor én voltam 7-8 éves, nem szakadtam meg a tanulásban, nem voltam túlterhelve, pedig azért az az 1988 - 1996 közötti időszak többsége már az új rendszerben volt.

  Én igenis amondó vagyok, hogy a három alapot, akár játékos formában már el kell kezdeni az óvodában: ismerje a számokat, betűket, onnan a többi is könnyen megy már.
  Csak az iskolában meg nem kéne visszavenni ebből

  Számítógéphez pedig igenis nem engedném, mert az első években a gyereket csak az köti le, hogy mit dughat bele, mit nyomogathat félre és nem tudja még megérteni, hogy amiket tesz azzal csak tönkreteszi. Multimédiás gyereket meg nem kell nevelni”
 • 3. Lárika 2008. szeptember 12. 22:56
  „A számítógép a felnőtteknek sem használ (mozgásszegény életmód, látászavarok, függőség stb.), hát akkor hogyne ártana egy kisgyereknek? Van világ a képernyőn kívül is, de aki 3 évesen rászokik a virtuális valóságra, az ott fogja tölteni az életét. Kinek jó ez?
  Emellett: az iskolában egyre csökkentik a tananyagot, mert állítólag túlterheltek a gyerekek. Az óvodában meg már olvassanak, számoljanak?
  vegyük már észre, micsoda káosz van itt!”
 • 2. mrqb 2008. szeptember 12. 21:37
  „Nem értek egyet az előző véleménnyel: "Viszont amit tudok, hogy 7 éves koráig a gyereket nem engedném számítógép közelébe, mert addig csak kárt kárra halmoz, viszont az írás-olvasás, valamint a számolásra ráfektetném őket."
  Ez nagy tévedés. Sok gyereket pont a műszaki dolgok kötnek le. És ha már az köti le, azzal kell tanítani. Ma már nagyon jó oktatóprogramok vannak, amivel játszik is a gyerek, és közben észrevétlenül tanul. Lehet ugyanezt a gyereket nem tudnád leültetni, hogy mondjuk egy foglalkoztató füzettel tanuljon.”
 • 1. Zaraki Kenpachi 2008. szeptember 12. 10:54
  „Sok múlik már azon, hogy az első 3 évben a szülő mit tanít meg a gyereknek. Mire óvodába megy a gyerek, addigra már nagyjából szépen tud beszélni, értelmessége kiváló, és van benne kellő fegyelem, mert ugyebár egy gyereket nemcsak dícsérni, de nevelni is kell, és a szigor is kell, hogy ne nöljön a szülő fejére.
  Ha a szülő az első három évben nem igazán foglalkozik a gyerekkel, akkor 3 éves korára csak zagyvál össze-vissza, érthetetlen a beszéde és pont megegyezik egy hiperaktív, vagy épp egy mentális zavarokkal küzdő gyerek lényével, akinek elég kemény magatartási problémái vannak. Az óvodák hozott anyagból dolgoznak, 0-ról nem 3 éves korban kell kezdeni.....

  Viszont amit tudok, hogy 7 éves koráig a gyereket nem engedném számítógép közelébe, mert addig csak kárt kárra halmoz, viszont az írás-olvasás, valamint a számolásra ráfektetném őket. Az idegennyelvet meg ki-ki maga válogatja. Az írás, olvasás, számolás, meg a testnevelés önmagában elég.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ egyetemei köszöntötték az erdőmérnöki kart

Sopron - Az NYME Erdőmérnöki Kara a hazai erdészeti felsőoktatás fennállásának 200. évfordulója… Tovább olvasom