Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Sétálóutcává alakítanák a soproni Várkerületet

Sopron - Sétálóutcává alakítanák a Várkerület mindkét oldalán a szervizút menti területeket az integrált városfejlesztési stra tégiának megfelelően, 2008 és 2013 között. Az átmenő gépjárműforgalom ugyanakkor megmarad a fő útvonalon.

– Sopron egyik legnevesebb része, a belvárost övező Várkerület a korabeli képeslapok és fotográfiák tanúsága szerint promenád volt. Másrészt a Várkerületen napjainkban olyan intenzív a forgalom, hogy egy itt bekövetkező közmű-meghibásodás javítása gyakorlatilag bármikor megbéníthatja a város közlekedését.

Mindezek miatt a 2008 és 2013 közötti időszakra vonatkozó, s 4,5 milliárd forinttal számoló helyi integrált városfejlesztési stratégia a Várkerület újból sétálóutcává történő kialakítását tervezi, amennyire csak lehet, csillapítva a gépjármű-közlekedést – mondta érdeklődésünkre Fodor Tamás polgármester. (Előzmény: Kisalföld, 2008. február 21., A belváros fejlesztését ismertették.) – Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy a Várkerületen a fő útvonalon nem szűnne meg az átmenő forgalom. Viszont a szervizutakon felszámoljuk a parkolókat mind a két oldalon, más lehetőséget keresve a gépjárművek elhelyezésére.

Néhány éven belül a Várkerültet úgynevezett szervizútjain egyetlen autót sem fogunk látni. 

 
Az így felszabaduló területeket alakítanánk át sétálóutcává, sok-sok fával, terasszal, kereskedelmi és vendéglátóegységekkel.
Ahhoz viszont, hogy mindez megvalósulhasson, forgalomtechnikai szempontból egy olyan útvonalra van szükség, amely tehermentesíti a Várkerület közlekedését.

Elemzések szerint ezt a „külső gyűrűt" a Híd utca, a Kőszegi, Csengery, Frankenburg, Wesselényi, Flandorffer,  Lackner és a Híd utca alkothatná. Az útvonalon két helyen is megoldásra vár a szűk keresztmetszet áteresztőképességének bővítése. A megvalósítás után ez a gyűrű gyakorlatilag „kiszívhatná" a Várkerület átmenő forgalmának nagy részét. Annál is inkább, mivel a Várkerületen sehol nem szabadna majd parkolni.

Teljesen átalakulna a belváros hangulata, amelyet reményeink szerint nemcsak a turisták, de az itt élők is pozitívan fogadnak majd. Végeredményben egy olyan régi-új és fásításokkal zöldebb Várkerület születik, ahol az emberek örömmel sétálhatnak,  kiülhetnek, társasági életet élhetnek vagy éppen vásárolhatnak.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Jógyerek 2008. február 26. 16:38
  „Belvárosi!
  Ne légy butus! Azért mert talán egyszer a Várkerület sétálóutca lesz attól még lesz egy minimális forgalom. A boltokba az árút szállíót a mentőt a tűzoltót stb... ezután is bengedik! A fű tele van kutyagumival? tessék, lehet szólni ha valakit látsz, hogy nem szedi össze! nyugi, ha látok valakit, hogy a kakszit nem szedegeti össze én szólok neki! Szólok még a Deák téren is a gyalogosoknak akik a kerékpárutat használják sétálásra! van a gyalogosoknak4 járda plusz maga a tér kavicsos része mi a frásznak kell a bringauton kószálniuk?!”
 • 21. belvárosi 2008. február 26. 11:49
  „Szerencsére nem a Várkerületen lakunk, de kisgyermekes anyaként nem is szívesen laknék ott.
  Marha kényelmes és sok értelme van az autónak, ha negyed órát kell gyalogolni pl. zuhogó esőben, mire bele tudok ülni. És az üzletekbe hogyan kerül áru? Szerintem a meglévő gyalogút elég a sétáláshoz.

  Inkább a Paprét-et és környékét kéne rendbetenni, mert egyesek azt használják kutyasétáltatásra, az ürüléket meg ott felejtik. Botrányos, hogy a fű tele van kutyaürülékkel, a kosárpalánkhoz nem lehet úgy odajutni, hogy bele ne lépjünk. Ide érkeznek a túristabuszok, itt parkolnak és ezt látják.”
 • 20. artfero 2008. február 26. 09:30
  „A jelenlegi formájában is lehetne egy gyönyörű promenádot csinálni a parkolók meghagyásával, csak ki kéne szélesíteni a járdát gyönyörű burkolatot adni neki a forgalmat 30 km/ órára csökkenteni, elválasztó korlátokat tenni, és sok -sok növény.
  Csak csináljanak már végre valamit. Dumálni és ígérgetni én is tudok.”
 • 19. hoppá 2008. február 26. 08:07
  „Lehetetlen kijönni a lehárból? Fordulj jobbra menj egy kört a körforgalomba és kész !”
 • 18. Krisztina 2008. február 26. 07:32
  „Mivan??????!!!!!!! Hiszen olyan sok autó van, most még nagyobb lesz a dugó. Minek sétáló utca, mikor alig van ember az utcán?! Mindig üres a város. Ennyi!”
 • 17. joco 2008. február 26. 06:13
  „"Merjünk nagyokat álmodni" fideszes jelszoval és "meggyözödésböl"- és nem hozzáértéssel- "kormányzo" polgármester úr !Talán az utakat illene rendbe tenni elöször. Az elmult években felujitott városi utjaink olyanok mintha már 50 éve használnánk. Ha ezeket "megoldják" jöhet a "sétálo utcák" korszaka.”
 • 16. gyalogos 2008. február 25. 19:46
  „Pont a Híd utcára terelni!!!
  Már így is túl terhelt! Akkor kell jelzőlámpa mert LEHETETLEN kijönni a Lehár utcából így is...”
 • 15. NoBo 2008. február 25. 18:58
  „Ötletnek (álomnak?) jó, mert ebben a formában, ami most van, senki sem sétál szívesen a Várkeren...
  Csak egy a kérdés: miből fogja ezt finanszírozni a Polgármester Úr?! Mert nem aprópénzről beszélünk....
  Megint megsarcolják az autótulajdonosokat?! Mert amit befizetünk, az tuti nem az utakra megy.... Engem meg k***ára kezd már idegesíteni, hogy az autós fizeti a legtöbbet, mégis ő a "mumus" mindenhol....”
 • 14. miki 2008. február 25. 18:34
  „Ez is, mint a Füredi sétány a város ingyenparkolója lesz. Tessék csak megnézni, napközben sok kocsi parkol ott. Ha igaz, csak hetente egyszer van ellenőrzés. Büntetés állítólag nem lehetséges. Ha valaki a normál parkolóban túllépi az időt, könyörtelenül büntetik. Igazság ez???”
 • 13. THE END 2008. február 25. 17:40
  „Jógyereknek!
  Félreértés áldozata vagy! Mi is szeretjük Sopront mert itt születtünk meg a szüleink is itt születtek meg a nagyszüleink is itt születtek, nem úgy mint azok akik tönkreteszik ezt a várost!
  A sétálóutca egy álom és az is marad mert lehúzott redőnyű bedeszkázott boltokat fogsz látni... meg igenis szotyolát köpködő eszkimókat! Ha érted...”
 • 12. Feri 2008. február 25. 17:11
  „Én örülnék neki, ha ez megvalósulna. Az autósok pedig velem együtt majd alkalmazkodnak. A külső körgyűrű megvalósítása ilyen öreg városnál ekkora járműparkkal nem lesz egy egyszerű feladat.A helyi közlekedést pedig fejleszteni kell hozzá. A várkerület rekonstrukciójával együtt szebb, élhetőbb lenne a városunk.”
 • 11. Jógyerek 2008. február 25. 13:54
  „kedves 5. hozzászóló The End!
  Azért mert 1x talán lesz egy szép sétálóutcánk a Várkerületből attól még nem lesz több hajléktalan a városban. igy is van elég akik a padokon fekszenek és ülnek. nemtudom, de én szívesebben mennék a városba úgy, hogy kevesebb a parkoló autó, szép díszburkolat stb... van.”
 • 10. győri 2008. február 25. 13:53
  „stef! győrben sajnos még nem valósult meg az autómentes belváros (csak 1-2 utca esetén), sőt a belvárosban vannak a legnagyobb torlódások... itt is félnek a politikusok az autósoktól :(”
 • 9. Jógyerek 2008. február 25. 13:51
  „4. hozzászóló Akiko!
  igen a mélygarázsban is fizetni kell, de ne feledd, hogy a füld felett is fizetsz és senki nem vigyáz a kocsidra!”
 • 8. Buszos 2008. február 25. 13:45
  „Nekem tetszik a terv, viszont fontos, hogy ha az egyéni közlekedést korlátozzák, akkor a közösségi közlekedést fejlesszék, vagy legalábbis ne fejlesszék vissza! Néhányszor sajnos már felmerült a Várkerületen közlekedő autóbuszok elterelésének gondolata. Ez igen nagy hiba volna! Inkább még több városrész közvetlen (átszállásmentes) kapcsolatát kellene biztosítani a városmaggal, ahogyan Nyugat-Európa számos városában teszik. De akár el lehetne gondolkozni az 1-es, 2-es vonalak trolivá alakításán is, így még annyira sem szennyeznék a környezetet, mint most az autóbuszok. Ha adott a jó közösségi közlekedés, amelyet mindenki igénybe vehet, akkor már sokkal jobban védhető az autók korlátozása!”
 • 7. Sanyi 2008. február 25. 12:16
  „Érdekes tervek..Álljatok félre pl a híd utca közepére iskolakezdés elött és a 14 órai"műszakváltáskor"!Aztán nevessetek vagy sírjatok!És még erre terelik a belváros forgalmát?”
 • 6. joco 2008. február 25. 10:54
  „A napközbeni forgalmat a jelenlegi "állapot" sem birja. Az elkerülö utak pedig sokba fognak kerülni. Tisztelt "meggyözödésböl "kormányzo polgármester, talán az utak minőségén, a gödörmentesitésen illene gondolkozni. Ön biztos sokat jár a szomszédba, ott "mezögazdasági müvelés alatt álló" területeken lévő utak százszor jobbak mint a mi "megyeijoguvárosunk" főutvonalai.”
 • 5. THE END 2008. február 25. 10:36
  „Nézzétek meg pl. Mohácson, ott ülnek az eszkimók reggeltől estig a sétáló utcának nevezett főutcán amit a mi pénzünkből csináltak meg. Szotyolát köpködnek a túristákra! Itt is így lesz! Emberek ez a hajó elment ennek a városnak egyszer és mindenkorra VÉGE!!! Köszönjétek meg a hazaáruló politikusaitoknak!”
 • 4. akiko 2008. február 25. 10:22
  „Jógyerek .... mennyj csak a mélygarázsba :D majd ha fizetned kell akkor írj ide:D”
 • 3. Jógyerek 2008. február 25. 08:50
  „igen mindenki menjen a mélygarázsa! Kinek lesz ez jó? A városnak! így ki lehet majd használni a jelenleg fél éve befejezett és ha csak 50%-os teljesítménnyel üzemelő és ezáltal eddig 100 millió Ft veszteséget termelő mélygarázst ahol őrzött helyen tarthataod a kocsid, télen ha hó van akkor a hótoló nem nyomja oda a havat a kocsi seggébe és nem kell kiásnod az autódat fél órán keresztül, nem kell a jeget vakargatnod a szélvédőről. Egy dolgot viszont ne feledjen senki! ha egy adott terméket, szolgáltatást minél többen vásárolnak, igénybe vesznek hosszútávon annál olcsóbb!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégzés a soproni temetőben 1919-ben

Sopron - „Ezt a kettőt még elintézzük!" – mondták a vörösök 1919 júliusában, noha Kun… Tovább olvasom