Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

'''Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni''

Kritika - „Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni" – hangzik el Leonard Gershe (1922–2002) amerikai író A pillangók szabadok című színdarabjában. A premier közönsége óriási színházi élménnyel, életvitelt illetően útmutatással gazdagodhatott.
Vajon miként alakul a vak, de életteli és intelligens fiatalember friss kapcsolata azzal az ízig-vérig „szöszivel", aki „színésznőnek" készül, s aki ugyan nincs híján a jóindulatnak, az emberségnek, ám az élet komoly kihívásainak eddig rendre fittyet hányt? Vajon milyen irányt szab az önbizalmat nyert és többre hivatott vak fiú életében a csalódás, s milyet a lány sorsában a szemére vetett „érzelmi fogyatékosság"? S a történtek hatására milyen mélységig látja át nevelési műhibáit az az anya, aki szülői szempontból érthető módon aggódik fiáért?

Mai témájú, éretlen fiataloknak és meglett embereknek egyaránt szívbemarkolóan tanulságos, s óhatatlanul együttérzésre inspiráló színdarabbal lepte meg közönségét Szerednyei Béla rendezésében a soproni Kisszínház. A fordulatos jelenetekben és szellemes párbeszédekben gazdag vígjáték különben igazi világsiker – s ez érződött a soproni előadás vastapsos fogadtatásán is. Leonard Gershe A pillangók szabadok című vígjátékát az 1969-es ősbemutató után Budapesten már 1972-ben bemutatták. Film is készült a műből, amelyben a lány szerepét az akkor még kezdő színésznő, Goldie Hawn alakította.

A színdarab briliáns színészi játékra adott lehetőséget, amivel élt is valamennyi szereplő. A vak fiatalt alakító Viczián Ottó első percei ugyan kissé óvatos „színészi szövegfelmondásos" periódusnak hallatszottak, de igazi tanulmányban lehetne méltatni, ezután mennyire hiánytalanul és pózmentesen vált eggyé szerepével, amelyet végül szűnni nem akaró vastapssal jutalmazott a közönség. Vásári Mónika külsőleg-belsőleg is milliméterre azt nyújtotta, amire szerepe predesztinálta: szerettük szöszis szépségéért, szexisségéért, vadócságáért, meg-megnyilvánuló humánumáért, de nem szerettük leküzdhetetlennek tűnő léhaságáért.

A poént nem lelőve szerettük viszont utolsó jelenetéért... Bencze Ilona árnyaltan és hitelesen hozta a jól szituált, a megváltozott helyzetben magára eszmélő és mindent átlátó anya szerepét; tökéletes játéka egy nagy formátumú színésznő újabb szép állomását jelentette. Laklóth Aladár karaktere is illett a „filmrendező" alakjához. „A pillangók szabadok" – nos, Leonard Gershe író emberségre intő üzenete ezen az estén rabul ejthetett mindenkit...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapot ünnepel a felújított Liszt-központ

Ötéves születésnapját ünnepli a felújított Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ. Az… Tovább olvasom