Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Selmecbánya is testvérváros

Sopron - Testvérvárosi szerződést írt alá Sopron és Selmecbánya polgármestere szombaton. A két város kapcsolatát ezennel hivatalosan is rögzítették.
Tízre bővült Sopron testvérvárosainak száma, miután ünnepélyes keretek között Fodor Tamás soproni és Pavol Balzanka selmecbányai polgármester aláírta a megállapodást. A kapcsolat nem új keletű, ugyanis a Nyugat-magyarországi Egyetem jogelődje, az 1762-ben alapított selmecbányai bányászati akadémia 1919-ben költözött Sopronba.

Immár hivatalossá vált Sopron és Selmecbánya évtizedes kapcsolata. Fotó: Magasi
Immár hivatalossá vált Sopron és Selmecbánya évtizedes kapcsolata. Fotó: Magasi


– A két város történelme, hagyományai sok mindenben hasonlítanak, ezért fontos számunkra, hogy aláírhattuk a testvérvárosi szerződést – fogalmazott ünnepi beszédében Fodor Tamás. – A jövőben a civil szervezetek szorosabban együttműködhetnek, a kulturális és turisztikai lehetőségek is kibővülnek. A soproni ünnepi hetek egyes rendezvényei Selmecbányán is bemutatkozhatnak, és mindez fordítva is működhet.


Pavol Balzanka: "Szívesen fogadjuk a soproniakat"

Pavol Balzanka, Selmecbánya polgármestere a szerződés aláírása után nyilatkozott a Kisalföldnek.

– Polgármester úr, meglátása szerint a két város miként tud majd együttműködni?
– Első lépésként hivatalossá tettük például az egyetem esetében működő kapcsolatot. A további együttműködés kiépítését most kell megkezdenünk. Azt persze nem várom, hogy tömegek jönnek el hozzánk, vagy önökhöz Sopronba. Azt viszont el tudom képelni, hogy egy hosszú hétvégére sokan elutaznak majd a másik városba. Ez is egy lehetőség, mi mindenre nyitottak vagyunk.

– Az egyetem mellett, milyen területeken lehet kibővíteni a kapcsolatokat?
– A Selmecbánya és Sopron sok mindenben hasonlít egymásra, gyönyörű az épített és természeti környezet, és ott vannak még a hagyományok. Az is közös vonás, hogy nincs tengerünk, viszont szép „kultúrnyarunk" van. Azaz a kultúra lehet az összekötő kapocs. Fodor Tamás polgármesterrel beszéltünk már arról, hogy a mi honlapunkon megjelennek magyarul a soproni programok is.

– A magyar és a szlovák állam között bizonyos kérdésekben feszült a viszony. Ennek tudtában példaértékűnek is mondható a testvérvárosi kapcsolat.
– A szembenállás csupán a politika színterén tapasztalható, ez legyen az ő felelősségük. A mindennapi életben vannak sokkal fontosabb dolgok, és miért kellene nekünk veszekednünk? Büszkén vallom magam szlováknak, európainak, humanistának. Történjen bármi, Selmecbánya szívesen fogadja a soproniakat!

Olvasóink írták

 • 7. Kóczán Zoltán 2008. július 03. 10:39
  „Tisztelt "Méglátok" !
  Ön téved, vagy nem mond igazat.
  Többször bejártam a mélygarázs helyiségeit és ott minden készen van. Nincs beázás, nincs műszaki probléma!!Az energiarendszer betáplálása hiányzik, de ezt a használatba vételi eljárás lezárása előtt nem célszerű megtenni, hisz ki tudja, hogy a jelenlegi VÁROSVESZTŐK még ezt meddig akadályozzák. A felszíni burkolat anyagát a jelenlegiek választották és már ötször átrakathatták volna, ha akarják. Ezt a pocsék burkolatot senki ne varrja a Walter vezetés nyakába, mert nem Ők tehetnek róla!
  Bármelyik európai nagyváros büszka lenne és elfogadná a mélygarázsunkat. állíthatom.
  A "minél rosszabb annál jobb" ez jellemzi a mostaniakat!”
 • 6. universitas 2008. július 02. 08:31
  „Ez szerint Gyurcsány apád fityeszes? (Nekem csak kérdéseim vannak, nem merek minősíteni.)”
 • 5. egy soproni 2008. július 01. 20:37
  „Universitas! A gyülölet téged vakít.A hazudozás meg a fityesz műfaja.”
 • 4. universitas 2008. július 01. 11:29
  „A rektor urat távollétében helyettesítő rektorhelyettes ott ült az emelvényen a két város vezetői között! "Egy soproni" tudatosan vagy tudatlanságból hazudik? Vagy nem ismeri az egyetem vezetését? Vagy elvakítja a gyűlölet?”
 • 3. méglátok 2008. június 30. 21:53
  „egy soproni figyelj jobban a rek helyettese ott ült talán a rek nem ért rá eljönni? az egyetemet képöviselte3 a Helyettes.

  vitas: A két téma gyümöcs és bolondgomba. A garázsnak nincs engedélye, beázik, talajvíz van, nincs szellöztetése menj le megfulladni/ne/hülye lenne átvenni üzemeltetésre.üzi aki megép. fizesse a havi 7.5M ót”
 • 2. egy soproni 2008. június 30. 21:18
  „Ami az egészben furcsa hogy a hagyományok ápolásának legfőbb letéteményese az Egyetem,nem volt képviselve a vezetés( pld a rektor úrnak az első sorban lett volna helye).Ma is az egyetem folytaja azokat a hagyományokat amit Selmecbányól hoztak át.Ezek szerint ez is egy fityszes belső ünnepség volt megfelelő körítéssel, és médiával”
 • 1. veitas 2008. június 30. 09:42
  „A mély garázs ügyében kellene megszüntetni a veszekedést nem csak a magyar szlovák állam között- Fodor Úr?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündérnek öltözött gyermek és felnőtt

Sopron - Jól sikerült és jövőre is megtartják a Tündérfesztivált. A szervezők elérték céljukat, egy… Tovább olvasom