Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Segítség a reményhez

A szklerózis multiplex főleg fiatal korban támad, nem gyógyítható betegség. Judit élete a kór következtében gyökeresen megváltozott. Egy önzetlen ember jóvoltából azonban végre kitörhet a bezártságból.
Az egykor aktív életet élő fiatal lány végre kitörhet a négy fal közül.
Judit 33 éves csinos, fiatal lány. A budapesti Külkereskedelmi Főiskolán idegen nyelvű levelezőként szerzett diplomát és sikerült szakmájában elhelyezkednie. Négy nyelven beszél. A betegség első tünetei 1992-ben jelentkeztek nála, amikor írás közben kiesett a kezéből a toll, és gyakran elejtett tárgyakat. Mikor a lába is zsibbadni kezdett és kivizsgálásra jelentkezett, felállították az diagnózist: szklerózis multiplex. Judit nem tört össze, hiszen nem tudta, mire számíthat, előre jelezni ugyanis, hogy mi várható, a betegség jellegéből adódóan szinte lehetetlen. Négy évvel ezelőtt következett be állapotában jelentős rosszabbodás, aminek következtében mozgása lelassult, fáradékony lett. Munkáját abba kellett hagynia, visszatért Sopronba. Azóta az utazásokról is – ami addig lételeme volt – le kellett mondania. Rendszeresen részt vett a nemzetközi SM-konferenciákon, a sorstársakkal, kutatókkal való találkozás tartotta benne a lelket, adott reményt a gyógyulásra.

Négy fal között

Az utóbbi években a fiatal lány élete a négy fal között zajlik. Édesanyjával él, aki napközben dolgozik, lányát kivinni a lakásból a közlekedési nehézségek miatt csak ritkán tudja. Judit el tudja látni magát, idejét a nyelvtanítás, torna, olvasás, zenehallgatás tölti ki. Szerencsére barátaival nem szakadt meg a kapcsolata, bár többnyire a számítógép segítségével leveleznek.

Édesanyjában merült fel a gondolat, hogy lányának olyan intézményt keressen, ahol nem kell bezárva, a külvilágból kirekesztve élnie. Szempont volt az is, hogy legyen állandó segítség, hiszen bármikor bekövetkezhet további állapotrosszabbodás, vagy kisebb baleset, ami egyedül nehezen kezelhető. A Templom utcai Bencés Házban főleg idősek laknak, de szívesen fogadták Judit jelentkezését, aki először úgy érezte, anyja magára hagyja. Később belátta, sokkal könnyebb lesz az élete a belvárosban, újra megnyílik számára Sopron és egyre nagyobb távolságokra merészkedhet. Ebben lesz segítségére elektromos kerekes széke. A tanítást sem kell abbahagynia, sőt, régen látott külföldi barátait is meghívhatja magához az otthonba. Újra felpezsdülhet körülötte az élet.

Feladata van a világban

Az anyagi lehetőségek azonban, úgy tűnt, meghiúsítják a terveket, mikor a történetet megismerve segítségükre sietett egy Amerikából hazatelepülni vágyó jótevő. Önzetlen támogatásával rövidesen a lány beköltözhet az otthonba, visszakaphatja „régi" élete egy részét.
A segítő nem vár hálát. „Jó érzés adni" – mondja egyszerűen és nem érti, mit kell ezen magyarázni.

Judit nem kesereg, nem sajnálja magát, tele van tervekkel. Tanulni szeretne, újra utazni, családot alapítani. „Az Úristen, ha becsukott egy ajtót, egy sokkal nagyobb ablakot nyit ki – vallja. – Hiszem, hogy jobban leszek, van még feladatom ezen a világon."

Központi idegrendszer betegsége

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos megbetegedése, melynek kiváltó oka nem ismert. Általában fiatal felnőtt- korban, 20–40 év között jelentkezik, magyarországi előfordulása körülbelül egy ezrelék. Főbb tünetei: látás- és beszédzavar, végtagbénulás, fáradékonyság, egyensúlyzavar. A betegség változatosan alakulhat: egyes esetekben az átmeneti rosszabbodást teljes tünetmentesség követi, másoknál lassú, folyamatos rosszabbodás mutatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarul tanuló burgenlandiak

Amint közeleg Magyarország uniós csatlakozása, úgy kezd egyre több felnőtt magyarul tanulni a… Tovább olvasom