Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Segíthet a Kékfrank a helyi gazdaságon

A soproni közgazdászklub minapi ülésén a Kékfrank kérdése is napirendre került.

Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének Alelnöke előadásában a mai piacgazdaságot, a válságból való kilábalás lehetőségeit elemezte.

– Az előadásomban azt feszegettem, a világban lévő nagy pénzügyi zavarból miként kereshetünk kiutat helyi megoldásokkal. Ezek egyik módja a készpénzt helyettesítő eszköz bevezetése lehet, amit Sopronban szeretnének is útjára bocsátani. A gondolat nem saját találmány, a világban számos helyen, rengeteg városban próbálják így élénkíteni a helyi gazdaságot, hiszen a globális tőke figyelmen kívül hagyja a lokális érdekeket. A bankok sehol nem tekintik konkurenciának a helyi pénzt, ezért nem is emelnek kifogást ellene. A mi előírásaink szerint is bármi lehet fizetőeszköz, ha azt a másik fél is annak tekinti. Ugyan elfogadására nem kötelezhető senki, de a lehetőség adott arra, hogy ezt használják a településen. A helyi pénz előnye elsősorban az, hogy az adott térségben gyorsabbá teszi a pénzmozgást, élénkíti a gazdaságot és segíti az ott élő vállalkozókat – nyilatkozta Varga István.

Információink szerint jelenleg a gyakorlati megoldást keresik arra, hogy a Kékfrankot kezelő takarékszövetkezet rendszerébe beilleszthető legyen az új nyilvántartás. Úgy tudjuk, a Kékfrank várhatóan február elején bemutatkozhat a nagyközönségnek.


A közgazdászok fóruma

Az NYME közgazdászklubja a közgazdasági végzettségűek és a témák iránt érdeklődők számára kíván fórumot biztosítani. A karner@ktk.nyme.hu e-mail címen jelentkezhetnek a rendezvényekre. A következő összejövetel január 26-án lesz, akkor Boros Imre, a hajdani Orbán-kormány Phare-minisztere tart előadást.

Olvasóink írták

 • 2. vitriol2 2010. február 02. 06:52
  „hát igen Soproniak "véleményt" mondtak az "ötletröl". három nap alatt egy "kiváncsiskodo"/érdeklödö”
 • 1. vitriol2 2010. január 31. 11:02
  „ezt mondja az"alelnök":"A helyi pénz előnye elsősorban az, hogy az adott térségben gyorsabbá teszi a pénzmozgást"
  kérdések:
  - mennyivel gyorsabb-és miért?
  - más előnye ugye nincs?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedjünk okosan!

Ötletbörzét indít a Magyar Demokrata Fórum soproni szervezete azzal a céllal, hogy a helyi és a… Tovább olvasom