Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Segélykiáltások egy bérházból

Sopron - Licit útján jutottak a várva várt saját otthonhoz, s most a többszörösét fizetik az önkormányzatnak annál, amennyit a szomszédba költözött új lakó. A többségnek már tetemes tartozása van, őket a kilakoltatás fenyegeti.
– Nem akarunk senkit sem hibáztatni a kialakult helyzetért, vádaskodni meg aztán végképp nem szeretnénk. Fogják fel az illetékesek ezt egy segélykiáltásnak – fogalmaznak a Táncsics utca 17. szám alatti önkormányzati bérház lakói. Legalábbis az a 12 család, akik a 26 lakásos házban a „régi lakók", azok, akik 2005-ben licit útján jutottak önálló otthonhoz.

A holding kezelésében lévő, mindössze alig négyéves házban helyezték el a rendőrkapitányt, a színházigazgatót, orvosokat és más közalkalmazottakat is, de a lakások többségét az előző önkormányzat licitre bocsátotta. Tulajdonképpen megversenyeztették azokat, akik évek óta szerepeltek a lakásra várók listáján. A különböző méretű, de vadonatúj, összkomfortos lakásoknak kikalkulálták az indulóárát és hagyták, hogy az érdeklődők felsrófolják a díjakat. Piaci szemlélettel éltek, így például a 17 ezer indulóáras, negyven négyzetméteres otthon közel hatvanezres havi bérletért kelt el. Akár egy jó albérlet...


– Elégedett volt az önkormányzat, boldogok voltunk mi is – fogalmaz egy negyvenes éveiben járó férfi. A nevét nem szívesen árulná el, mi lesz, ha megorrol rá a hivatal. Így vannak ezzel a többiek is... – Többségünk évek óta élt családostól albérletben, vártuk a lehetőséget, hogy bérlakáshoz juthassunk, kiutaljanak valamit. És akkor alkalmunk nyílt egy gyönyörű, jó helyen lévő új lakásba költözni. Megszédültünk, nem gondoltuk végig, hogy talán nem tudjuk majd fizetni az ötven-, hatvanezres lakbért, plusz a rezsit, ami szintén több tízezer forint...

A házban tapintható a feszültség, ahogy a lakók egymás szavába vágva sorolják a gondjaikat. A többség fél: nyolc bérlő már megkapta a felszólítást, ha nem egyenlíti ki a tartozását, a kilakoltatás következik.
Az egykori licitálók többségének jelentős adóssága van. Van, akinek közel hárommillió forint.

– Nekünk az fáj, és ezért fordulunk nyilvánosan is segítségért, mert a megüresedett lakásokat most az általunk fizetett lakbér töredékéért adják ki. Én fizetek több mint ötvenezret, a szomszédom meg 11 ezret. Hát hogy van ez? – kérdezi egy másik férfi.

– Bár mindannyian dolgozunk és rendelkezünk jövedelemmel, már kénytelenek voltunk különböző segélyeket kérni a hivataltól. Többen adósságkezelési támogatást is kapunk. Az önkormányzat így tulajdonképpen egyik zsebéből átrakja a pénzt a másikba. A többségünk nem szorulna segélyre, ha mi is megkaphatnánk olcsóbban a lakásokat – böki ki a lényeget egyikük. A többiek bólogatnak, így lenne igazságos, mondják.

Prieler Rudolf szép, tágas lakásra licitált, ő a körülményekre panaszkodik: ázik a fal, hullik a vakolat a nappaliban is... Fotó: Magasi
Prieler Rudolf szép, tágas lakásra licitált, ő a körülményekre panaszkodik: ázik a fal, hullik a vakolat a nappaliban is... Fotó: Magasi

– Az önkormányzat több konstrukcióban adja bérbe lakásait. Vannak piaci alapú, költségalapú és szociális bérlakások is. A Táncsics Mihály utca 17. szám alatti ingatlan 2005-ben épült meg azzal a feltétellel, hogy azt az önkormányzat elsődlegesen költségelven adhatja bérbe – reagált Horváthné Seregély Jolán, a városgazdálkodási osztály vezetője. – Az akkori jogszabályi környezet kötelezővé tette a pályáztatást, melynek eredményeképpen a lakás bérlője a legmagasabb ajánlatot adó magánszemély lehetett. Ezeket a magas lakbéreket nem az önkormányzat állapította meg, hanem a jelenlegi bérlők liciten alakították ki. Tették ezt annak érdekében, hogy bérlőkké válhassanak, kizárva ezzel olyan alacsonyabb bérleti díjat ajánlókat, akik anyagi helyzetükhöz igazítva tették meg ajánlatukat.

– 2006 júniusában a lakások bérbeadásáról szóló rendelet megváltozott és az önkormányzat ennek megfelelően írta ki a mostani pályázatokat – folytatta a szakember. – A pályázatban megjelölt összeg azért ekkora, mert a módosított rendelet rögzítette, hogy költségelvű bérbeadás esetén a díj a szociális lakbér tíz százalékkal emelt összege. A bérlők természetesen nincsenek belekényszerítve a szerződésbe, bármikor felbonthatják azt. Pályázhatnak új lakásra is, valamint ha anyagi helyzetük indokolja, akár szociális lakásra is. Az önkormányzat a lakótömbben megüresedő otthonokat a jelenlegi feltételek mellett írja ki, ezen a pályázaton természetesen indulhatnak a korábbi bérlők is, igaz, egy új pályáztatás esetén nem vehető biztosra, hogy ők maradnak a bérlők. Az önkormányzat vizsgálja más megoldás lehetőségét is, de minden esetben feltétel lesz, hogy a bérlőnek ne legyen tartozása a tulajdonos felé – hangsúlyozta az osztályvezető.

A baj nem jár egyedül...

Nem csak pénzügyi válság sújtja a Táncsics utcai ház lakóit. Az alig négyéves épületben már a penész is felütötte a fejét, több lakás beázik, hullik a vakolat, szökik a meleg. Prielerék például 63 ezret fizetnek bérleti díjként, közel 70 ezret rezsire. A nappalijukban pedig hullik vakolat.

Olvasóink írták

 • 7. látó 2009. április 03. 20:45
  „Még szerencse, hogy tele van az innovációs központ mögötti terület lámpaoszloppal, még jó lehet valamire...”
 • 6. soproni 2009. április 03. 14:44
  „pampus(Cs. János,matriné) Miről beszél már megint? Minden cikkhez ugyanazt tudja csak írni? Akkor Olvassa el ezt az egy mondatot,hogy megértse! "Ezeket a magas lakbéreket nem az önkormányzat állapította meg, hanem a jelenlegi bérlők liciten alakították ki."Nem lett volna muszáj annyira felverniük a bérleti díjakat,de tették ezt azért,mert ők ragaszkodtak ahhoz,hogy ott élhessenek.Többek közt arról is szó van,hogy pályázhatnak új lakásra,sőt,akinek az anyagi helyzete indokolttá teszi,az jogosult lehet szociális lakásra is.”
 • 5. Hozzászóló 2009. április 03. 13:42
  „Tény, hogy egyre ócskább minőségű lakások épülnek. Ez az eredménye a kapkodásnak, hogy úgy szigetelik agyon a házakat, hogy még a szerkezeteknek sem marad ideje kiszáradni előtte. Aztán persze jön a víz, a só, a penész.
  A másik oldala a dolognak, hogy nem kötelező ott lakni. Akinek nem tetszik a helyzet, az fogja a motyóját és költözzön el. Ráadásul ennyi pénzért máshol is talál albérletet. Ha pedig szerződést kötök valamire, akkor bizony fizetni kell, nem pedig előtte megszédülni, ahogy az egyik lakó írja. Nem az az igazságtalan, hogy ők ennyiért laknak ott, hanem az, hogy más pedig ötödannyiért. Tőlem sem kérdezte meg még senki, hogy akarok-e olcsóbban lakni vagy esetleg kevesebbet fizetni a kenyérért.”
 • 4. jucuska40 2009. április 03. 07:37
  „Te jó ég...ennyit fizetni és még a lakás is rájuk omlik!!! Ez nem érdekel egy hivatalt is! Azonnal ki kellene menniük szemlére és átvizsgálni az egész problémát! Megint csak akkor lesz valami ..ha média botrány lesz belőle!!!!HÁT AKKOR AZT KELL CSINÁLNI A LAKÓKNAK !!!!!”
 • 3. m 2009. április 02. 20:53
  „Minden rosszindulat nélkül kérdezem: autóhiteleik is vannak a lakóknak? És azt fizetik-e? Gondolom igen..”
 • 2. pampus 2009. április 02. 19:13
  „Hát igen e rendszerben a pénz az Isten, vagy az Úr! Ahogy tetszik ! Persze kiskirályok mindig is voltak és lesznek is! Amióta a a hivatali visszaéléseket nem űldüzi a hatóság, azóta van az emberiség kizsákmányolása!
  Ez van a lakbérek "piacosításával" is! Az emberek bár mit megadnának a saját lakásért! Ezt használják ki a gátlástalan hivatali stréberek! Így van ez más városokban is! Viszont van az Önkormányzatnak képviselő testülete,de a tapasztalatom az, hogy magasról le sajnálja a bajba juttatott lakosság e részét! Közben a felelős beosztásukat,vállalkozásaikat emlegetik természetesen felelőtlenül!
  A városi házkezelések pedig könyörtelenül a bíróságokat fogja használni a jogai érvényesítésére! Mert ugyebár nekik mint "társhatóság" az megadatott, saját maguk, vagy a hasonszőrűek által!”
 • 1. Valjan 2009. április 02. 17:36
  „Kedves Horvatne Seregely Eva ,vagy hogyhivnak... ;) a Lakok pedig Normalis es JO ALLAPOTU lakasberbevetelere licitaltak,nem pedig egy hasznalhatatlan es emberi lakasra is szinte alig alkalmatlanra..
  Az ar es ertek arany valahogy megint nincs koszono viszonyban!Mint oly sokszor amikor a hivatal tapossa a sajat Onfeju hulyesegeit...
  ja es neked is felajanlom a per lehetoseget...Bajnai eltekintett tole..Pedig tolvaj!! ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproniak a nemzetközi döntőben

Sopron - Környezetvédelmi versenyt tartottak a napokban országszerte és a határon túli magyar… Tovább olvasom