Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Segélykiáltások a föld alól

Szerencsés kimenetelű baleset történt tegnap reggel Hegykőn, a Patak utcai közműépítésnél. Néhány percre maga alá temette a föld az egyik csatornaépítő munkást.

(illusztráció)
Hét óra ötven perckor riasztották a soproni mentőket a hegykői helyszínre, a Patak utcába, ahol a VIAT-Földmunka Kft. alkalmazottai dolgoztak a szennyvízcsatorna lefektetésén. Az egyik harmincéves alkalmazott, Hamar Attila a kétméteres munkagödör alján éppen a pátrialemez támasztódúcát akarta elhelyezni, amikor a laza homokos földtömeg felülről rázúdult és teljesen maga alá temette. Munkatársai lélekjelenlétének köszönhető, hogy azonnal segítségére siettek. Ki kézzel, ki lapáttal kaparta az omladékot, ott ahonnan a segélykiáltások kiszűrődtek.

Mire a mentőket értesítő Varga József ügyvezető visszaérkezett, már derékig kiásták a társukat.
– Azonnal magához tért Attila – mondta az ügyvezető. – Láttuk, hogy komolyabb baja nem eshetett az ijedtségen kívül, mert rögtön cigarettát kért. Az agyagos altalajban bennragadtak a csizmái. A mentők beszállították a soproni kórházba, de az alapos kivizsgálás után kiderült, hogy zúzódásokkal megúszta a balesetet, rövidesen haza is mehet.
Hamar Attilát otthonában értük utol. – Hazaengedtek, mert semmi komoly bajt nem találtak, hála Istennek – nyilatkozta. – Éppen térdelő helyzetben végeztem a munkát a gödör alján, amikor megindult a föld. Tizenöt köbméter omlott rám, moccanni sem tudtam. Szerencsémre a fejemhez gördült egy focilabda nagyságú hant, ami mögött légüreg keletkezett. Ennek köszönhetem az életem. Legalább hét percbe telt, amíg kiástak a fiúk. Eközben torkom szakadtából üvöltöztem, amíg a tüdőm bírta. Így a hangok alapján találtak rám gyorsan, még pont időben...
– Úgy érzem, hogy részünkről semmiféle mulasztás nem történt, szabályosan, az előírások szerint végeztük az árokkiásást, betartottuk a biztonsági előírásokat és valamennyi alkalmazottat a feladatok elvégzése előtt kioktattuk a balesetvédelmi szabályokkal kapcsolatban – hangsúlyozta az ügyvezető.

Dr. Jakab Zsolt, a hegykői önkormányzat jegyzője is azonnal értesült a történtekről. – A közműépítési munkálatokat a hegykői önkormányzat pályázat útján hirdette meg, ott lett nyertes a peresztegi székhelyű VIAT-Földmunka Kft. – magyarázta a jegyző. – A szóban forgó területen 16 telket adott el az önkormányzat családi házas építkezés céljaira. Most folyik a munkák harmadik üteme, ennek során szennyvízcsatornával látják el a lakótelepet. Szerintünk jó és megbízható munkát végzett eddig a társaság, a munkahelyi baleset miatt nem valószínű, hogy felelősség terhelné őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincezer nézőt vonzott az idei fesztivál

Negyvenötödször vonzott több ezer nézőt Sopron legnagyobb kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi… Tovább olvasom