Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Segélyhívó a szakonyi időseknek

Szakonyban, az ötszáz lelkes településen 170 idős helybéli kap nyakba akasztható mobiltelefont még idén.
Országos szinten is egyedülálló kezdeményezés indult el Szakonyban, ahol százhetven idős él, közülük száztizenkilencen egyedül. Az önkormányzat nekik szeretne segíteni azzal, hogy elindítja a távfelügyeleti rendszert.


A tervek szerint még ebben az évben megkezdi működését a hálózat Szakonyban. A lakossággal szeptember végén, október elején fórumon ismertetik a részleteket.

Nagyobb biztonságban

– Az utóbbi időben ismeretlenek éjszaka többször is bevilágítottak az ablakomon, egyedül vagyok, így félek – mondja a 83 éves Boros Béláné Etus néni. – Ezért is örülnék, ha baj esetén hamar megérkezne a segítség. Annyi mindent lehet olvasni manapság, a településen sok az idős, akik így nagyobb biztonságban élhetnek.

Az önkormányzat fizeti

– Nem szabad elfelejtkeznünk a nyugdíjasainkról, időskorukra sem hagyhatjuk egyedül őket, akik végigdolgozták az életüket – vallja Farkas Gyula, az ötszáz lakosú Szakony polgármestere. – Innen jött az ötlet, hogy községünkben is bevezessük a segítségnyújtási-riasztási hálózatot. A személyenkénti egyszeri belépési díjat (ötezer forintot), valamint a rendszer hatvanezer forintos évi üzemeltetési költségét az önkormányzat fedezi majd. Az elképzelések szerint a decemberi idősek napján kapják meg a helybéliek a készüléket. A községben jelenleg nem működik polgárőrség, így azt is létre kell hoznunk még.

EKG is be van építve

A riasztás a szombathelyi diszpécserközpontba fut be, oda, ahol a rendszerben részt vevők adatait is tárolják. Itt döntik el, milyen segítségre van szükség. Ha egészségügyi probléma miatt telefonálnak, akkor riasztják a mentőket, az ügyeletes orvost, bűncselekmény esetén pedig a polgárőrséget és a rendőrséget. – A szolgáltatás azonban nem áll meg ennyiben, azok, akik kicsit beszélgetni szeretnének, nyugodtan felhívhatják a központot – egészíti ki Harrer Norbert, a rendszert üzemeltető vállalkozás ügyvezetője.

– Az idősek mobilkészüléket kapnak, amelyen elegendő megnyomni egy gombot, és már el is küldte a riasztást. További újdonság, hogy EKG is be van építve a berendezésbe, a kiérkező orvosnak tehát elegendő felhelyezni az érzékelőket a beteg testére, az eredmények telefonon keresztül a szombathelyi kórházba érkeznek meg. Így ott már előre fel tudnak készülni a bajbajutott fogadására. Fontos, a készülék viselője szabadon mozoghat, akkor is meg tudjuk határozni a pontos helyét, ha csak a riasztó gombot nyomta meg.

Olvasóink írták

  • 1. Boskovicsné Kovács Anita 2008. július 11. 19:54
    „Jó napot szeretnék érdeklődni a készülék után,hogy boltban vagy valamilyen speciális helyen be lehet-e szerezni?A nagymamámnak kellene ,idős asszony,egyedül él es elég beteges ráadásul az egyik szemére vak a másikkal gyengén lát, fehér bottal közlekedik.Hol és mennyiért tudnánk beszerezni a készüléket, vagy kivel kell felvenni a kapcsolatot, ez ügyeben kérnék segítséget.Köszönettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandpark épülhet Sopronban

Másfél hektáron, legkevesebb százmilliós beruházás keretében kaland- park épülhet jövő tavasztól Sopronban – erősítette meg információnkat Hruby József alpolgármester. Jelenleg a tanulmánytervek elkészítésénél és a költségvetés összeállításánál tartanak. A vasi megyeszékhelyen 2002-ben nyitott meg a kalandpark, amelyet jelenleg is a város önkormányzata üzemeltet. Tovább olvasom