Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Se kocsi, se pénz...

Sopron - Volt, aki a teljes vételárat, más csak előleget hagyott ott egy soproni autószalonban álmai autójáért. Most futhatnak a pénzük után, a rendőrség is nyomoz az ügyben. A tulajdonosok, a beszállító és a bank elvitte a kocsikat.


Több mint két hónapja vár hiába autójára a fertőrákosi Hirschler család. – Március 11-én kétmillió forintért vásároltunk egy akciós Chevrolet-t a Győri úti Opel-szalonban. Készpénzben fizettünk, azzal engedtek haza minket, üzembe helyezik és a nevünkre íratják az autót, egy hét múlva vihetjük is. Többször érdeklődtünk, mindig azt a választ kaptuk, hogy még nem tudták elintézni a papírokat – mondták el.

–  Többször érdeklődtem a kocsi után, mindig azt a választ kaptam, hogy még nem tudták elintézni a papírokat. Amikor valaki megsúgta, hogy baj van a céggel, már gyanút fogtam. Április végére elfogyott a türelmem és rendőrségi feljelentést tettem – mondta el az esetről a Kisalföldnek Hirschler Éva.

– Az ügyben több feljelentés érkezett, 14 eljárást folytatunk jelenleg. Ismeretlen tettes ellen többrendbeli csalás bűntette miatt rendeltünk el nyomozást – mondta el a Kisalföldnek Milchram Ildikó őrnagy, a soproni kapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese. – Folyamatosan gyűjtjük az adatokat, vizsgáljuk a szerződéseket, azt, hogy kinek volt szerepe a vevők megkárosításában. Akkor egyértelmű a bűncselekmény gyanúja, ha bebizonyosodik, hogy a cég úgy vett át pénzt a vásárlóktól, hogy sejtette, nem áll módjában teljesíteni a vállalását, azaz nem tudja átadni az autókat – tette hozzá az őrnagy, aki azt is elmondta, az ügyészség dönt majd arról, hogy az általuk a vizsgálathoz lefoglalt kilenc autót kinek kell majd visszaadniuk.

Az ügyészség valószínűleg vagy az autókereskedést, vagy a beszállító General Motorst jelöli meg kedvezményezettként. Az előbbi azért kaphatja meg, mert tőle foglalták le, utóbbi pedig azért, mert hivatalosan ők az autó tulajdonosai, addig, amíg nem kapják meg az autók ellenértékét.

Hirschler Péter: ˝Az autó teljes árát kifizettük, de most bűnjelként áll a szalon udvarán, s kérdés, hozzájutunk-e valaha.˝
Hirschler Péter: ˝Az autó teljes árát kifizettük, de most bűnjelként áll a szalon udvarán, s kérdés, hozzájutunk-e valaha.˝

A vevők csak a kereskedővel állnak szerződéses viszonyban, tehát tőle várhatják a megoldást.

–  Akik befizették az autójukat, hamarosan megkapják azokat, már szállítják a járműveket – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Erich Horváth tulajdonos. Az osztrák vállalkozó a Kisalföld megkeresésére azt mondta, ez idáig nem kapott hivatalos értesítést sem a rendőrségi feljelentésekről, sem a felszámolási eljárásról, amit információnk szerint a beszállítók kezdeményeztek a cég ellen. Elismerte ugyanakkor, hogy az autóipart sújtó nemzetközi válság miatt vannak gondjaik. – A gazdasági válság okozta nehézségek miatt azt fontolgatjuk, hogy banki segítséget kérünk.

Erich Horváth megerősítette, hogy felvetődött a soproni szalon eladásának gondolata is. Mint mondja, már vannak érdeklődők, akik megvásárolnák a Győri úti kereskedést. Hozzátette: Ausztriában nyitva vannak a szalonjai, és Sopronban is 25–30 alkalmazottal dolgoznak, a szerviz ugyanis működik.

A rendőrség még csak most kezdte a nyomozást a szerteágazó ügyben. Az viszont biztos, hogy az Opel Horváth telephelyéről a napokban elszállítottak 70–80 új autót. A szalonban megtudtuk, a gépkocsikat a tulajdonosok, a bank és a beszállító vitte el.

– Tudomásunk van arról, hogy a soproni márkakereskedőnek pénzügyi problémái vannak. Az ügyfelek a márkakereskedővel vannak szerződéses jogviszonyban, ezért folyamatosan a márkakereskedővel egyeztetünk annak érdekében, hogy az érintett ügyfelek problémája minél hamarabb rendeződjön – juttatta el hozzánk közleményét Kovács Tamás, a General Motors magyarországi értékesítési, marketing- és szervizhálózati igazgatója.


Mikor van biztonságban a vevő?

Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke szerint nagyon óvatosan és körültekintően kell kiválasztani, hogy melyik autószalonban vásárolunk, mert csak a szerződéses partnerrel szemben kérhetjük követelésünket. Úgy véli, annak már vannak jelei, ha közeleg a csőd, arra viszont nincs szabály, hogy egy autóért mennyit kell otthagyni előlegként, ez szalontól függ. Nyilván az a szerencsés, ha a vételár minél kisebb hányadát adjuk át előzetesen. A regionális fogyasztóvédelmi hatóság helyettes vezetője, Pőczéné Sáhó Márta azt tanácsolja, vásárlás előtt érdemes megnézni a cégadatokat, amik nyilvánosak és amiben szerepelnie kell, ha valaki ellen csődeljárás vagy felszámolás van folyamatban. Ebbe bárki betekinthet. De a polgármesteri hivatal is segíthet, ott megtudhatjuk, hogy a vállalkozás nem adta-e vissza működési engedélyét. Mindkét eljárás során először az állami kintlévőségeket, adó-, tb-tartozást egyenlítik ki a lefoglalt vagyonból, csak azután következnek a károsultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liberális kampánykörút

Sopron - Az SZDSZ európai parlamenti választási kampányának részeként Sopronban járt kedden… Tovább olvasom