Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Se Barlangszínház, se kőfejtő Fertőrákoson

A fertőrákosi vendéglátók is megérzik a nevezetességek hiányát.
Kisebb vendégforgalomra panaszkodnak a fertőrákosi vendéglátósok, szállásadók. Az ok: 2011 augusztusában bezárt a Barlangszínház, idén tavasszal pedig már az egykori püspöki kőfejtő sem nyitott ki. Sopron nyert el egy uniós pályázaton mintegy másfél milliárd forintot a barlang és környéke megújítására, de a kivitelezés egyre tolódik. Az első nyilatkozatok szerint már tavaly ősszel meg kellett volna kezdődnie a munkának, aztán tavaszra halasztották – és még mindig semmi.

 – Az elmúlt hónapokban mindössze annyi történt, hogy a kőfejtő területén lévő közműveket végre átírták Sopronra, s birtokba vették a területet – tudtuk meg Baltigh Márta fertőrákosi polgármestertől. Neki is, mint szinte mindenkinek a községben, keserű a szájíze: megszépült, megújult kőfejtőt ígértek, ehelyett sok család megélhetése került veszélybe.

Fertőrákoson ugyanis a rendszerváltás óta számos vállalkozás alakult az ide látogatók kiszolgálására. Nyáron főleg családok érkeztek, ősszel sorban álltak a kiránduló iskolabuszok a bejáratnál.

– Aki megnézte a kőfejtőt, az betért a faluba is, elidőzött az ajándékboltoknál, a keramikusnál, evett, ivott, emléket vásárolt. Most ilyen nincs. Mindnyájan megérezzük a turisták elmaradását, de van ennél rosszabb is – magyarázza a Kovács kocsma tulajdonosa, Kovács Pál. – Nem tájékoztatták ugyanis az ország idegenforgalmi irodáit a bezárásról, így aztán sokan érkeznek még mindig. A zárt ajtók láttán érthető a csalódottságuk, a mérgük. Többet talán a környék felé se jönnek. Szidják Fertőrákost, az önkormányzatot, s persze fogalmuk sincs arról, hogy a helyiek tehetnek a legkevésbé a kialakult helyzetről. Ki kellene tenni legalább egy táblát, hogy mi várható, hová lehet a kérdésekkel fordulni, mert tőlünk is hiába érdeklődnek, mi itt semmit sem tudunk.

A felújítás tolódik: A fertőrákosi Barlangszínház és a kőfejtő az egész szezonban zárva volt, a látogatókat, az ország idegenforgalmi irodáit a bezárásról helyiek állítása szerint nem tájékoztatták. f
A felújítás tolódik: A fertőrákosi Barlangszínház és a kőfejtő az egész szezonban zárva volt, a látogatókat, az ország idegenforgalmi irodáit a bezárásról helyiek állítása szerint nem tájékoztatták. fotó: magasi


– Bizony, nagyon meglátszik a forgalmon a vendégek elmaradása és egyértelmű, hogy ezt a Barlangszínház és a kőfejtő bezárása okozza – mondja Schárfy Gizella, az Öreg Halász üzletvezetője. Nem szívesen panaszkodik, de úgy gondolja, ha hallatják a hangjukat és egységesen lépnek fel a helyi vállalkozók ez ügyben, talán történik valami.
Nem kaptunk biztató nyilatkozatot a soproni városházáról
sem. Szűkszavú tájékoztatásukban mindössze arról informálták a Kisalföldet, hogy a lefolytatott kivitelezői közbeszerzési eljárást a beérkezett magas árajánlatok miatt az önkormányzat eredménytelennek nyilvánította, és a közeljövőben újabb közbeszerzési eljárást ír ki.

Kőfejtő, a világörökség része. A fertőrákosi kőfejtő és a Barlangszínház a világörökség része. Egykor püspöki bánya volt itt, az ipari méreteket öltő termelés 1857-ben kezdődött. Ebből a kőből épült a bécsi városháza, a Szépművészeti és Természettudományi Múzeum, a bécsi egyetem, a győri székesegyház. 1944-ben zsidó munkatábor is működött a kőfejtő területén. A bezárt bánya később turisztikai látványossággá vált.

Szólunk, baj lehet. A leleményes turistákat persze nem mindig állítja meg a bezárt kapu és a lakat. Szinte már egymásnak adják az információt a látogatók, hogy hol van rés a kerítésben. Jókora lyuk tátong a dróthálón, kényelmesen lehet jönni-menni, pedig a bánya területe veszélyes. A Barlangszínházat üzemeltető Pro Kultúra tavaly augusztusban éppen azért zárta be a barlangot, mert a bányakapitányság veszélyesnek minősítette azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Sas téri, felújított díszkutat

Négyszázezer forint értékben – alpolgármesteri és a Soproni Városszépítő Egyesület anyagi… Tovább olvasom