Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Schiffer Sopronban: nincsenek meg a demokratikus alkotmányozás feltételei

˝A minimumfeltétel az lett volna, hogy a Fidesz alkotmánytervezete ne egy héttel ezelőtt, hanem mondjuk egy évvel ezelőtt lásson napvilágot.˝

A Fidesz alaptörvény-tervezete megerősíteni látszik az LMP azon korábbi álláspontját, hogy a demokratikus alkotmányozás feltételei nem állnak fenn - mondta szombati soproni sajtótájékoztatóján Schiffer András, a párt parlamenti frakcióvezetője.

Úgy fogalmazott: "A minimumfeltétel az lett volna, hogy a Fidesz alkotmánytervezete ne egy héttel ezelőtt, hanem mondjuk egy évvel ezelőtt lásson napvilágot, és akkor a választópolgárok abban a helyzetben vannak a fülkékben, hogy tudják mérlegelni: kell-e nekik a Fidesz ezekkel a közjogi, alkotmányos elképzelésekkel". "Legális lehetősége van a kétharmados többségnek, hogy alkotmányozzon, legitim alkotmányról azonban így nem beszélhetünk" - tette hozzá az LMP frakcióvezetője, megjegyezve, a legitim alkotmányhoz nem elég bármilyen többség, ahhoz nagyon mély társadalmi egyetértésre lenne szükség. Szavai szerint nincs szükség új alaptörvényre, mivel az alkotmány jól végiggondolt kiegészítéseivel le lehetne vonni az elmúlt húsz év tanulságait.

Azt mondta, "nem minőségi, hanem mennyiségi különbség van" Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között, hiszen "az egyik az ötven százalék érdekében gazdaságpolitikai elképzelésekről hallgatott, a másik a kétharmad érdekében közjogi elképzelésekről". A politikus szerint innentől kezdve nem az a kérdés, hogy melyik párt vesz részt az alkotmányozásban, hanem az, hogy az emberek szerepet kapnak-e ebben a folyamatban.

Éppen ezért kérte az LMP, hogy korrekt kampányfeltételek után döntsön megerősítő népszavazás az új alaptörvényről, vagy a 2014-ben alakuló parlament döntsön a hatálybaléptetésről - jegyezte meg a politikus. Másik kifogásként azt említette, hogy "jelenleg alkotmányozás címén az alkotmányosság felszámolása zajlik", mivel a közreadott alkotmánytervezet nem a túlsúlyos kancellári hatalom kiegyensúlyozásáról szól, hanem arról, hogy leépítik a fékek és ellensúlyok rendszerét - sorolta kifogásaikat a politikus.

Schiffer András jelezte azt is: kifogásolják, hogy a környezeti jogok intézményét felszámolják, nincs szó a tervezetben az egészséges környezethez, a lakhatáshoz vagy a szociális biztonsághoz való jogról vagy a jövő nemzedékek jogairól, és - szintén eltérően az LMP javaslatától - nem szerepel a koncepcióban a közszolgáltatások és bizonyos stratégiai vagyonelemek védelme sem.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Filtec 2011. március 23. 18:17
  „Re: #22. Nagy_Imre_Vancouver 2011.03.21. 22:53

  Sokszor nem értettem mindenben Veled egyet, de most 100%-ig.”
 • 26. KáTi 2011. március 22. 19:50
  „Úgy látom itt sokan először jobboldaliak és utána demokraták”
 • 25. SC 2011. március 22. 11:15
  „22. Nagy_Imre_Vancouver
  Kedves Imre!
  Tökéletesen összefoglalta a helyzetet!”
 • 24. pkajos 2011. március 22. 06:45
  „20. Nagypityu
  A tudatlanságodat nem menti az sem, hogy a céged párttitkárához méred magadat.. Irományodból úgy tűnik te voltál az okosabb.., vagy annak tartottad magad..

  Lehet, hogy mégsem ő volt ostoba, hogy nem értette meg a viccedet? Lehet, hogy akkor sem tudtál alapvető dolgokat, pl. mi a "kobzos".. Így nem csoda, hogy a vicced is csak "olyan" volt..

  A párttitkárod legalább közösségi ember volt.. Társadalmi munkát is végzett.. Akkor nem polgárőrnek hívták a rendőrök segítőit.. a rendezvények önkéntes biztonsági embereit..

  A népi ellenőrök - ha tisztességesen végezték adolgukat és nem adták el a becsületüket egy felesért - sok zsivány kocsmáros, kereskedő életét keserítették meg.. Én épp egy idős, talpig becsületes társadalmi munkást ismertem.. Mesélt egy-két (rém)történetet..

  Pont a hozzád hasonló, a nép igen egyszerű fiát igyekezett megóvni az átverésektől..

  Most sem ártana, ha volna valaki, vagy valami szervezet - még ha önkéntes is - aki a kisembereket megvédi az átverőktől, csalóktól, a korrupt állami alkalmazottaktól, politikusoktól, mert az "államunk" erre most is alkalmatlan.

  .....és egy kobzos éneklése, zenélése mellett koboznák el a lopással, csalással, korrupcióval szerzett vagyonukat.”
 • 23. Nagy_Imre_Vancouver 2011. március 21. 22:53
  „Brumi77 9-es hozzaszolasaban ratapintott a lenyegre. OV nagy bune hogy szembement azokkal akik ot odaraktak. Nefelejtsuk el hogy a Fidesz liberalis partkent indult. Fodor, Szajer, Orban, stb. mind a Soros kepzoben tanult es kapott anyagi ill. kulfoldi politikai tamogatast ahhoz hogy partot tudjon alapitani. Jopar ev kellett mire OV rajott hogy oket mint Magyarorszag uj helytartojat szemeltek ki. Ekkor lett a Fideszbol polgari part a liberalis mag ki is valt. A nyugati sajto eleinte csak jot irt a Fideszrol a polgari idoszak alatt semleges volt a nyugati sajto. Most amikor Orbannak alkotmanyozo tobbsege van es ugytunik veghez is viszi amivel "fenyegetozott" betellt a pohar. Minden lehetseges fronton es uruggyel tamadjak. Minap a viszonylag semleges BBC marc. 15-rol szot sem ejtett de emlitesre meltonak talalta hogy nagy tuntetes volt Orban ellen Pesten. Ezek utan talan el tudjak kepzelni hogy a liberalis media miket hord itt ossze. Orban politikaja nemzeti. A nemzeti politika jelenti a legnagyobb veszelyt a neo-liberalizmusra. Ma a vilag kormanyait ket csoportba lehet osztani neo-liberalis vagy ezek altal tamogatott babkormanyok ill. nemzeti kormanyok. Pl. Kina vezetoi nemzeti gondolkodasuak es nem hagyjak kiarusitani orszagukat (annak ellenere hogy velejeig korruptak es diktatura van) . Az arab forradalmak epp a neo-liberalis babkormanyokat buktatjak meg. Hiaba tamogatta az USA evi 2 milliard dollarral Mubarakot . A volt tuneziai elnok csaladjanak ervenyes letelepedesi engedelye volt Kanadaba csak az itteni ingatlanja 100 milliokban merheto. A penzvilagnak akkor megfelelo a kormany ha hagyja magat eladositani es fizeti a soha le nem jaro hiteleket. Mara Nemetorszag es Japan (meg joval a tsunami elott) is beallt ebbe a sorba. Minden, minden szinten el van adositva. Ennek uzent hadat OV es ezert nem demokrata. En szivbol kivanom hogy Magyarorszag ki tudjan keveredni az adossagcsapdabol es az adoforintokat arra forditsak amire kellene oktatasra, infrastruktura fejlesztesre, egeszsegugyre stb.”
 • 22. Kobzos 2011. március 21. 22:07
  „Kedves Nagypityu!

  Sajnálatodra: nekünk gyermekeink vannak, akiket rettentően féltünk a hülyeségtől (úgy általában), ezért nincs tévénk, tehát szerencsére nem tudom nézni a győzikédet. Mi olvasni szoktunk. No, inkább neked kéne leszokni erről a győzikéről. Ha én is ajánlhatok valamit, nézzél inkább természetfilmeket. Vagy olvass!
  Ha Sztálinnak vagy Hitlernek a nagymamája kedves volt és aranyos, akkor már ők is azok voltak? Ez hülyeség...
  A találó nevet mások már megmagyarázták - köszönet érte! - Te meg tanulj egy kicsit magyarul, cimbora:)”
 • 21. nagypityu 2011. március 21. 20:56
  „14 Pajkosnak!

  Volt egy párttitkár a cégünknél olyan ostoba volt, hogy csak önkéntes rendőr meg népi ellenőr lehetett. Nagyon nehéz volt a felfogása ezért roppant boldog volt amikor megértett egy viccet. Amikor azután elmesélte mindíg meg is magyarázta "értitek-e" ? Ő pont ő!
  Ha érted mit akarok ezzel mondani neked akkor jó, ha nem lehetsz még párttitkár... stb. stb.”
 • 20. brumi77 2011. március 21. 20:08
  „Hornék más problémákkal voltak elfoglalva akkoriban... Nyilván, ahány ember, annyi féle alkotmány születhetne, mert mindenkinek más fontos. Én jobban örülök ennek az alkotmánynak, mintha valamilyen eszméknek köszönhetően valakik belerakatnák a melegek házasságát, esetleg még a gyerekvállalásukat is, vagy a könnyű drogok legalizálását.
  Aki pedig valamennyire követi a politikai életet, az előtt nem titok, hogy az általa megválasztott képviselő nem a parlamentben képviseli az ő érdekeit, érdemben max. a frakcióüléseken. A parlamentbe csak gombot nyomni mennek. A 67%-nak pont ezért van értelme, mert ha egyéni vélemény nyilvánítás lenne, akkor a 2/3-os törvények örökre be lennének betonozva.”
 • 19. 1soproni 2011. március 21. 18:48
  „brumi!
  Annak a 67%-nak akkor lenne értelme, ha a képviselők a választók érdekei alapján szavaznának, nem pedig a frakcióvezetők utasításai alapján.”
 • 18. KáTi 2011. március 21. 16:31
  „Horn Gyuláék 1995-ben szintén több. mint 2/3-dal rendelkeztek mégsem írták át az alkotmányos berendezkedést. Ne felejtsük el az emberek nagy többsége akkor is valami ellen és nem valamire szavazott.Ebből az következik, hogy a társadalmi felhatalmazás kevésbé a győztes és vesztes pártokról, mint képviselethez éppen jutó vagy nem jutó, de jelenlévő eszmékről szól, amit a győztes politikai erő etikailag köteles figyelembe venni, főleg alkotmányozáskor”
 • 17. brumi77 2011. március 21. 16:12
  „Kedves KáTi!
  Egyetértek. A kormányzás a kormány feladata, az alkotmányozás pedig a parlament feladata, ha a parlament úgy dönt, hogy erre szükség van. A képviselők min. 67%-ának egyetértése kell hozzá.”
 • 16. KáTi 2011. március 21. 15:10
  „Kedves Brumi!
  Egy dolog kormányozni, és egy teljesen másik dolog alkotmányozni.”
 • 15. pkajos 2011. március 21. 10:42
  „7. Nagypityu ! Kevered "István királyt" a " Mohácsi vésszel"

  A "Kobzos" nem az elkobzásról szól.

  A Kobzos olyan valakiről szól aki... " középkori magyar zenész és énekmondó, afféle, ami a hegedős, pengetni való húros hangszeren játszott".

  Ez a "keveredés" talán a kisebb gond... A hozzászólás, ennél is alacsonyabb színvonalat takar..”
 • 14. brumi77 2011. március 21. 07:28
  „Nem tudom hányan olvastátok a tervezetet, de nem biztos, hogy szerencsés ha politikusok szájából vett mondatok alapján alkot bárki is véleményt. Inkább mindenki olvassa el, és úgy döntse el, hogy a tervezet az ő értékrendjével miben ütközik:
  http://static.fidesz.hu/download/219/Alk_terv_2011_9219.pdf”
 • 13. brumi77 2011. március 21. 07:21
  „Igen. Erről szól a 2/3-os többség. Nyilván vannak EU normák, határok (ld: médiatrv mizéria), de ez a többség szinte mindenre lehetőséget ad. És ha belegondolsz, hogy az MSZP az őszödi beszéd után kb 15-20%-os támogatottsággal kormányozhatott 4 évig, akkor a Fidesz még a mostani támogatottságával is lelkiismeret furdalás nélkül alkotmányozhat... (persze nyilván erről mindenkinek politikai hovatartozás szerint más-más véleménye van)”
 • 12. 1soproni 2011. március 20. 21:26
  „És az a 2/3, aki erre szavazott, az mindenre (bármire) adott felhatalmazást, amit csak ezek kitalálnak?”
 • 11. brumi77 2011. március 20. 16:56
  „"... a legitim alkotmányhoz nem elég bármilyen többség, ahhoz nagyon mély társadalmi egyetértésre lenne szükség" mondta Schiffer úr. És ki fogja eldönteni, hogy mennyi a nagyon mély társadalmi egyetértés? Ön? A 2/3 nem elég mély? Ja, kevesen mentek el szavazni? Tehát a 2/3 nem is 2/3? Dehogynem! Mivel aki akkor nem ment el szavazni, az most is kussoljon, ne reklamáljon. Tehát a 2/3 mégis 2/3...”
 • 10. brumi77 2011. március 20. 16:43
  „Nincs demokratikus alkotmányozás, demokrácia sérül, vége a demokráciának Mo.-on, stb. Ezek csak nagy szavak! Sosem volt demokrácia és nem is lesz, mert a pénz az úr. Az embereknek csak szavazati joga van, de ettől függetlenül mindent a pénz dönt el. Teljesen mindegy, hogy mit akarok én, a szomszéd vagy a sarki fűszeres, mindent az dönt el mennyi pénz van az (állam)kasszában. Az alkotmányban is állhat majd bármilyen szép mondat, azt az ország aktuális helyzete, a gazdasági környezet, vagy a hitelezőink és a tőkés világ akarata mindig felül fogja írni. Az elmúlt 20 évben nyaltuk a tőkés világ seggét, ahogy láthatjuk ez nem jött be. Most OV igaz diplomatikusan, de megpróbál ezzel szembe menni (amit becsülök, de nagy bátorságra vall), sajnos nincs rá garancia, hogy be is válik. Mert ez is pénzbe kerül, ami ugye nincs. Mondhat bárki bármit, a minket körűlvevő világ nem a demokrácia, a szociális érzékenység, az egyenlőség világa, hanem a pénz világa....”
 • 9. ÁrtatlanBárányka 2011. március 20. 14:35
  „Az a hülyeség ezzel az alkotmány dologgal, hogy az emberek nagy része lesz..ja. Azt sem tudják mi az, mi van benne, miért van, stb. Ha tudnák is, akkor is tökmindegy volna, mert effektív beleszólásuk úgysincs a dologba, politikusok csinálják, írják, tárgyalják.
  Magának az alkotmánynak, mint fogalomnak is max 150 évvel ezelőtt volt jelentősége. Kinek fontos ez ma? Kit érdekel? Miért is foglalkozzon vele a nép?
  Tiszta hülyeség az egész.
  És senki ne jöjjön magasztos eszmékkel, és gondolatokkal, mert felesleges.
  Az alkotmány annak ad munkát, otthont és megélhetést, aki valamilyen formában dolgozik rajta: legépeli, fénymásolja, beköti, mittomén. Amúgy fel is gyújthatnák az egészet.”
 • 8. nagypityu 2011. március 20. 12:42
  „Kobzos-nak!

  Jó név találó! Vajon Te mit koboztál el, hogy ennyire találva érzed magad?
  Ami a származás alapján történő minősítést illeti nem értünk egyet! Ez van! Nem tudok elvonatkoztatni a kommunisták és kölykeik rémtetteitől még akkor sem ha ma fideszesek vagy mszp-sek! Szakasits unokával ugyanaz a baj mint az előbbiekkel! Szakasits volt az aki elárulta a szociáldemokráciát amire ma oly sokan hivatkoznak érdemtelenül... de te csak néz győzikét!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenty-emléktáblát avattak Sopronkőhidán

A Sopronkőhidai börtönben emlékszobát avattak Mindszenty József tiszteletére, az ünnepséget szombaton tartották. Tovább olvasom