Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sauvignonok a megye borai

Sopron - A soproni Roll Péter Pincészet 2007-es cabernet sauvignonja és a Neszmélyi Pinceszövetkezet Szöllősi Mihály 2006-os sauvignon blanc-ja lett a győztese a soproni megyei borversenynek.
A soproni történelmi és a pannonhalmi borvidékről származó, a megyében rendezett korábbi versenyeken arany-, illetve ezüstérmet szerzett 132 bor közül választották ki azt a legjobb vörös- és fehérbort, amely a „Győr-Moson-Sopron megye bora 2008"-as címet viselheti. A borokat a megyei önkormányzat reprezentatív célokra használja fel. Vörösben a Soproni borvidék cabernet sauvignonja, fehérben a Pannonhalmi borvidék sauvignon blanc-ja győzött.

A szervezők – a megyei önkormányzat, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsa és a Bormarketing-műhely Kht. – nevében Rigler Zsolt, a kht. ügyvezetője elmondta: a soproni és a pannonhalmi borvidékekről 52 fehér-, 7 rozé és 73 vörösbor várt értékelésre. A zsűriben nemzetközi szaktekintélyek is helyet foglaltak, az elnöki tisztet dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője látta el. A döntést a Nemzetközi Borszövetség által elfogadott százpontos bírálati rendszert alkalmazva hozták meg. A megyei versenyen nem írtak ki felső határt a leendő győztes borok árára, így valóban a legjobb termések közül választhattak. Kísérőprogramként a szőlészet és a borászat időszerű kérdéseiről tartottak szakmai fórumot.

A győztesek: Balról a legjobb fehérbornak járó serleggel Szöllősi Mihály, a díjakat átadó megyei közgyűlési alelnök, Firtl Mátyás, ifj. Roll Péter, a győztes vörösbor termelője, jobbszélen Rigler Zsolt, a bormarketing-műhely ügyvezetője.  Fotó: Gosztonyi Miklós
A győztesek: Balról a legjobb fehérbornak járó serleggel Szöllősi Mihály, a díjakat átadó megyei közgyűlési alelnök, Firtl Mátyás, ifj. Roll Péter, a győztes vörösbor termelője, jobbszélen Rigler Zsolt, a bormarketing-műhely ügyvezetője. Fotó: Gosztonyi Miklós

– 2006-ban kiváló évjárat született – tájékoztatott győztes fehérbora, a sauvignon blanc tulajdonságairól Szöllősi Mihály (Neszmélyi Pinceszövetkezet). – A borban a zöld illatok, ízek, a bodzavirág, a paradicsomlevél, a farkasalma mellett egy kis birsalma jelleg is megjelenik, ami már szélesebbé, érettebbé teszi kóstolója számára. Elegáns, könnyű, üde, friss, gyümölcsös bor, a halakhoz, tenger gyümölcseihez illik a legjobban.

– „A megye bora" címet most nyert 2007-es cabernet sauvignon Fertő-parti szőlőjét huszonegy cukorfokos musttal szüreteltük, ami igen kiváló. Testes, savas, karakteres, erős (13 fokos), és szinte fekete borunk lett belőle – vette át a szót a soproni ifj. Roll Péter. – Valljuk, hogy elsősorban a szőlőtőkén kell a bort termelni, második a tisztaság és az odafigyelés. Másrészt az sem mindegy, milyen hordóban érlelődnek a borok. A cabernet sauvignont a vörösborok királyának is szokás mondani.

Olvasóink írták

  • 2. Abszurdisztáni 2008. július 13. 22:26
    „Gratulálok a Roll Családnak.Az ő baraik mindig nagyszerűek.”
  • 1. dy 2008. július 11. 09:01
    „Matyi! látom ízlett ! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetéseket adtak át a vasutasünnepen

Sopron - A GYSEV Zrt. a Hotel Sopronban rendezte központi vasutasnapi ünnepségét csütörtökön. Az… Tovább olvasom