Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sarródra költözik a Porpáczy-iskola

Elhagyja az Esterházy-kastély patinás falait a Porpáczy-szakközépiskola: a sarródi kutatóintézetben, valamint a mellette lévő kollégiumban alakítanak ki ugyanannyi tantermet, mint amennyi a műemlékegyüttesben volt.
Az Esterházy-kastély rehabilitációja kapcsán döntés született a műemlékegyüttes nyugati szárnyát elfoglaló középiskola máshová helyezéséről.

– Az intézmény, amelybe több mint 350 diák jár, Sarródon, a jelenleg is működő kutatóintézet épületében működhet tovább, ennek nem megfelelő kihasználtsága lehetővé tette az iskola befogadását. A mellette lévő kollégium is alkalmas néhány tanterem kialakítására, tehát ugyanannyi iskolai osztályt hozhatunk létre, mint amennyi a kastélyban volt, az iskola pedig a kollégium közelébe kerül – közölte a Kisalfölddel Széles Sándor megyei kormánymegbízott. Részletezte: gondoskodnak tornaterem építéséről is. Az iskolavezetéssel egyeztetett menetrend szerint 2013. január 11-ig kell befejezni a költözést. Az épületek felújításával és átalakításával párhuzamosan halad majd folyamatosan az áthelyezés, amely valószínűleg novemberben, decemberben kezdődhet el. A tervek szerint a második félévet már az új helyen kezdi az egész iskola. Az építési munkálatokkal együtt az intézmény költözésének procedúrája mintegy 170 millió forintba kerül. A költségeket a kormány központi forrásból finanszírozza – zárta Széles Sándor.

A Kisalföld a szülők véleményére is kíváncsi volt. Az egyik, az intézményben tanuló 10. osztályos diák édesanyja szerint bár sokat jelentett a gyerekeknek a kastély szellemisége, illetve miliője, mégis abban reménykednek, hogy a változás kedvezőbb körülményeket teremt az oktatás minőségében, körülményeiben.

– A kastély nyugati traktusainak és az iskola által tornateremként használt egykori képtárának átvételével a főépület teljes egészében az értékőrző kultúrát és a turizmust szolgálja majd – fogalmazott dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. – Az emeletes nyugati szárnyban egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, míg a főbejáratig futó földszintes térsor adott helyet a különböző hercegi gyűjteményeknek, például a könyvtárnak és a porcelánkollekciónak. A szárnyhoz nyugat felől kapcsolt hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma 350 körül lehetett.

Dr. Varga Kálmán úgy látja, hogy az iskola kiköltözését követően az első feladat a traktusok kutatása lesz. Ennek kiindulópontját a gondnoksági szakemberek által korábban összeállított „értékleltár" adja, amely minden megmaradt eredeti elemet rögzített. Sok rejtett érték bukkanhat még elő, hiszen a korabeli leírások szerint igényes, reprezentatív terek sorakoztak ebben a szárnyban is. A helyreállítás pénzügyi uniós forrásait a 2014-től induló új pályázati ciklustól remélik. A jövőt illetően az igazgató kifejtette: a teremsorok kiválóan alkalmasak nagyszabású időszaki kiállítások rendezésére, s ide kerülhet az Esterházy-kincstár – öltözetek, fegyverek, dísztárgyak, éremgyűjtemény – is. A képtár újra képtár lehet, különleges kiállítássorozat keretében mutatva be az Esterházyak hazai és külföldi gyűjteményekben őrzött műremekeit.

Előzmények - Kiürítik az Esterházy-kastély nyugati szárnyát

Döntés született a felújítás alatt álló fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában működő középiskola kiköltöztetéséről. Az egykori hercegi kertészet vezetőjének, Porpáczy Aladárnak a nevét viselő intézmény ez év végéig foglalja el új helyét, és 2013 január elején adja át a felszabadult termeket a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának - közölte Varga Kálmán, az MNG igazgatója az MTI-vel hétfőn.

Az iskola új helyre költöztetését Zumbok Ferenc, a kastéllyal kapcsolatos állami feladatokat koordináló kormánybiztos kezdeményezte annak érekében, hogy a műemlékegyüttes rehabilitációja kiteljesedjék - mondta a gondnokság vezetője, aki szerint ezzel a lépéssel a főépületet egészében az értékőrző kultúra és a turizmus szolgálatába tudják állítani.

A kastély emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, de ott kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, egyebek között a könyvtár és a porcelánkollekció.
A szárnyhoz nyugat felől kapcsolt hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amely az egykori krónikás szerint mintegy 350 műalkotásnak adott otthont - mondta Varga Kálmán. A nemzeti gondnokság vezetője úgy látja, hogy az iskola kiköltözését követő első feladat a traktusok átvizsgálása lesz. Sok rejtett érték bukkanhat még elő, noha a megmaradt eredeti burkolatokat, falképtöredékeket, architektúrarészleteket a gondokság szakemberei korábban már dokumentálták, úgynevezett értékleltárban rögzítették. A nyugati szárny helyreállításának esélyét az uniós források 2014-től induló új pályázati ciklusa teremtheti meg - tette hozzá. A nemzeti gondnokság tervei szerint a teremsorok kiválóan alkalmasak lehetnek nagyszabású, nemzetközi kitekintésű időszaki kiállítások rendezésére, és a nyugati szárnyba kerülhet az öltözeteket, fegyvereket, dísztárgyakat magába foglaló Esterházy-kincstár gyűjteménye is.

A képtár újra képtár lehet, és különleges kiállítássorozat keretében vonultathatja fel az Esterházyak hazai és külföldi gyűjteményekben őrzött műremekeit. Amíg azonban mindez megvalósul, az átvett szárny egy részét már 2013 tavaszán megnyitják a látogatók előtt. Egyes termeken túl megtekinthető lesz az Eszterháza jövőjét bemutató kiállítás is a nyugati szárnyban – mondta Varga Kálmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BuSho rövidfilmfesztivál a soproni Elit moziban

A rövidfilmes műfaj seregszemléjét immár nyolcadik alkalommal rendezik meg hét kelet-közép-európai… Tovább olvasom