Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Sarród küzd a belvízzel

Sarródon az esőzések miatt több mint ezer hektár áll víz alatt, a helyiek pedig attól tartanak, a Hanság-főcsatornába érkező víz tovább növeli kárukat.

A vízügyi szakember szerint mindez nem fordulhat elő.

Hétfő délután egyeztető fórumnak adott helyet a sarródi polgármesteri hivatal, amelyen Turi Lajos településvezető és a falugazdász mellett számos gazdálkodó, valamint az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövizig) képviselője vett részt. A gazdák problémáját az okozza, hogy termőföldjük egy része víz alatt áll, és attól tartanak, a Hanság-főcsatorna zsilipjének megnyitása tovább nehezíti helyzetüket. Az eddig is komoly károkat elszenvedett helyiek azt kérték, a megszokottól alaposan eltérő időjárás tetejébe ne kapjanak még több vizet földjeikre.

Heiner Ernő és Horváth Zsolt a víz alatt fekvő földeken. A gazdák kára a tízmillió forintot is eléri. Fotó: Magasi
Heiner Ernő és Horváth Zsolt a víz alatt fekvő földeken. A gazdák kára a tízmillió forintot is eléri. Fotó: Magasi

A Fertő tó vízállása miatt a jelenleg érvényes nemzetközi szabályozás értelmében három nappal ezelőtt megnyitották a zsilipet, amelyen jelenleg mindössze 2,4 köbméter folyik át másodpercenként. Kovács Mihály, az Édukövizig szakaszmérnöke igyekezett megnyugtatni a sarródiakat, miszerint a Hanság-főcsatornába érkező víz nem jelenhet meg a földeken, a zsilip elzárása ráadásul nemzetközi jogi problémákhoz vezetne. A jelenleg kialakult helyzetre azonban véleménye szerint nincs igazi megoldás, hiszen a földeken található víz annak ellenére sem érkezik meg az átvezető csatornákba – ahonnan már lehetne szivattyúzni –, hogy azok kapacitása messze nincs kihasználva.

A helyzetet bonyolítja, hogy a település környékének csatornái több fél kezelésében vannak. A sarródiak – bár elegendő forrás nem áll rendelkezésükre – saját maguk tisztítják az önkormányzat kezelésében álló medreket, azonban számos szakasz a Kapuvári Vízgazdálkodási Társulathoz tartozik, a helyiek szerint pedig ezek az igazán elhanyagoltak.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2010. június 22. 23:07
    „Valaha Sarródnak kikötője volt, azaz onnantól már vízen ki lehetett jutni akár a Fertő tó mai területére is. A belvíz jelen esetben azt jelenti, hogy a Természet egy kicsit visszafoglalt abból, ami régen az övé volt.”
  • 1. zotyo 2010. június 22. 19:54
    „Tisztelettel megkérném a "gazdákat" hogy ami árkot beszántottak az elmúlt 20 év alatt a nagyobb jövedelem reményében,azokat tessék kiásni a legelőkön pedig amiket szintén beszántottak tessék legeltetni vagy kaszálni!A régi paraszt emberek nem voltak hülyék!Tudták hol mit kell a földdel csinálni,önöknek csak meg kellett volna becsülni!Könnyebb mindig valakitől követelni mint valamiért tenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti parkok boltja nyílik Sopronban

Nemzeti parkok boltja nyílik a napokban Sopron belvárosában, a Tűztorony közelében. Tovább olvasom