Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Sarkady Sándor Sopron idei díszpolgára

Sarkady Sándor elévülhetetlen érdemei elismeréséül vehette át a város legrangosabb kitüntetését.

Sopron Város Díszpolgára Sarkady Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar nyugalmazott főiskolai docense, Sopron Kultúrájáért és Pro Urbe- Sopron –díjas író, költő.

1958-ban szerzett magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1961-től a Soproni Óvónőképző Intézet Pedagógiai Szakcsoportjában folytatta oktató- nevelő munkáját. Számos szakmódszertani publikációt jelentetett meg az Óvodai Nevelés c. Szaklapban.

1969-től 5 éven keresztül igazgatóhelyettesként a nevelőmunka és a gyakorlati képzés irányítása volt a feladata. Vezetésével készült el, az intézet Nevelési Programja és adták át rendeltetésének az I. sz Gyakorló Óvoda új épületét 1971-72-ben.Mindeközben rangos rendezvényeket szervezett ahol saját versei hangozhattak el, illetve verseiből kórusművek születtek. A felsőfokú oktatásban eltöltött évei alatt, számos országos tudományos ülésszak szervezője, előadója volt. Oktató-nevelő és tudományos munkája mellett bekapcsolódott a város, a megye és az ország szépirodalmi életébe is. Megyei és országos lapokban publikált, a megyei irodalmi pályázatok zsűriében dolgozott és irodalomszervezőként is tevékenykedett városunkban.

Sarkady Sándor legfontosabb feladatának Sopron irodalmi életének felemelését tartotta. Gyermekköteteiből tanulják az ország összes óvodájának kisgyermekei verseket. Legkiemelkedőbb közéleti, irodalmi munkássága és eredményei: 1966-ban mutatta be Sarkady Sándort az
„Új Írás" 1969-ben Megyei Nívódíjat kapott, 1973-ban műfordítás kategóriában a megyei pályázat első díjasa lett, 1976-ban és 1978-ban Illyés Gyula javaslatára a Szép versek c. antológiában szerepelt verseivel, 1976-ban megszerkesztette a Soproni Írók Antológiáját, az Akadémia Kiadó gondozásában jelent meg Sarkady Sándor szerkesztésében és előszavával a Vallomások egy városról című kötet.

Szerkesztésében a „Soproni Füzetek"-nek napjainkig számos kötete látott napvilágot. 1989-ben adták ki a Télkergető című gyermekvers kötetet, 1990 óta a „Soproni Szemle" és 1994 óta a „Várhely" szerkesztőbizottságának tagja.

1992-ben a 35 év anyagának válogatott verseit és műfordításait az Igazság pajzsával címmel kötetben a Szépirodalmi Kiadó jelentette meg. 96-ban jelent meg a Gyöngyhimnusz kötete. 1998-ban a város, Sopron Kultúrájáért díjjal tüntette ki.

2005-ben a város, Pro Urbe Sopron- díjjal jutalmazta tevékenységét.

A díszpolgári érem Soltra E. Tamás érem-művész alkotása.

Olvasóink írták

  • 1. tihi8 2011. december 27. 08:03
    „Gratulálok Sanyi bátyámnak a díszpolgári címhez!További Jó Egészséget és Boldog Új Évet kíván:
    a Dunántúl első Óvodapedagógusa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba érkezik a Betlehemi Békeláng

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is eljut Magyarországra a Betlehemi Békeláng. Tovább olvasom