Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Saphir: Nincs csalás, de ez nem vigasz a károsultaknak - videó

A soproni Saphir Aqua Apartman Hotel károsultjai polgári pert indíthatnak, hogy visszaszerezzék a pénzüket. A rendőrség bűncselekmény ügyben már nem nyomoz.


A soproni Hotel Saphir Aqua tavaly július 3-án minden előzetes értesítés nélkül bezárt. A szállodába folyamatosan érkeztek a vendégek, akik a helyszínen szembesültek azzal, hogy – sok esetben már előre kifizetett – szobájukat nem foglalhatják el, a bejutást pedig biztonsági őrök akadályozzák.

A károsultak közül 410-en tettek feljelentést, ők összesen 13 millió forintot – fejenként tízegynéhány ezertől 50-60 ezer forintig terjedő összeget – szerettek volna viszontlátni.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatón számolt be az egyéves nyomozásról Győrben pénteken.

Sajtótájékoztató Győrben. Videó: Cseh Róbert.


Saly György gazdaságvédelmi osztályvezető elmondásából kibontakozott a történet. Eszerint az építőipari vállalkozásával nevet szerzett 53 éves soproni H. László régi vágyát megvalósítva szállodaüzemeltetésbe akart fogni. Néhány ismerősével kft.-t alapított, kibérelt egy ingatlant és gyors átalakítás után 2010 májusában megnyitotta a Hotel Saphir Aquát.

A bérleti díj és a rezsi fizetése azonban folyamatosan nehézséget okozott, így rendre vitái voltak az épület tulajdonosával. Utóbbi tavaly július 3-án – a VOLT Fesztiválra érkezett szállóvendégek távozását még megvárva – birtokba vette és bezárta a létesítményt.

Saly László megjegyezte, hogy H. László könnyelműen bízott abban, hogy meg tud állapodni a tulajdonossal, ezért nem állította le időben az üdülési csomagok értékesítését, így több száz olyan vendég fizetett előre a szállásért, aki végül nem tudta elfoglalni szobáját.

Mint arról beszámoltunk, 2011. július elején bezárt a soproni Saphir Aqua Apartman Hotel.

Tavaly júliusra és augusztusra mintegy 1800 előfoglalás érkezett, a vendégek hiába is jöttek, nem volt, aki fogadja őket. Több károsult feljelentésére a Soproni Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt folytatott nyomozást. Mindezt annak megállapításáért, hogy történt-e bűncselekmény.A nyomozás során vizsgálták, megvalósult-e a csalás vagy hűtlen kezelés.

Kiderült, hogy H. László tovább akarta üzemeltetni a hotelt, és nem ejtett vagy tartott tévedésben senkit, a megrendelések elfogadáskor ugyanis nem tudta, hogy a szolgáltatás teljesítése ellehetetlenül. A bevételeket ráadásul valós költségekre fordították, így a jogtalan haszonszerzést sem állapították meg.

„Polgári szerződés megszegése önmagában nem teremtheti meg büntetőjogi felelősségre vonás alapját és büntetőeljárás nem lehet követelések behajtásának eszköze. A károkozás bekövetkezte szükséges, de nem elégséges feltétele a csalásnak" – hangsúlyozta az alezredes.

Az osztályvezető kiemelte: hűtlen kezelés sem történt, mert még a gyanúja sem merült fel annak, hogy a szállodaüzemeltető kft. vezetése szándékosan megszegte volna vagyonkezelői kötelezettségeit és ezzel vagyoni hátrányt okozott volna a társaságnak. „A veszteséges működés önmagában még nem bűncselekmény" – mondta Saly György, hozzáfűzve: bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást a múlt héten, de a károsultaknak a polgári per lehetősége nyitva áll.

Olvasóink írták

 • 19. Noire 2012. július 24. 01:52
  „Ez a korlátolt Saly alezredes a saját f@rkát nem találná meg ha nem mutatnák meg számára. Ez a rendőr egy dilettáns ökör.”
 • 18. mindigsoproni 2012. július 22. 16:58
  „Sziasztok.
  Az alkalmazottakat meg persze a jó isten fizeti ki.
  Egy nyaralni vágyó család (több 100 tudom)szórakozása ment tönkre idézőjelbe,az alkalmazottaknak meg az élete!!!
  ügyvéd vagy ököljog ??????Lehet választani a kedves jó üzemeltetőnek.:):):)”
 • 17. kopaszm 2012. július 22. 12:35
  „Mi is károsultak vagyunk! Akkor most ki ellen kell benyújtani a polgári peres eljárást, Horváth László ellen, a Hotel-Cardos Kft ellen, vagy pedig Kunczi László ellen?”
 • 16. bzsuzsi0220 2012. július 22. 10:36
  „REMÉLEM LESZ EGY PÁR EMBER AKKI ELÉG BÁTOR ÉS BELEVÁG EGY POLGÁRI PERBE.HA VALAKI TUD ILYEN EMBERT SZIVESSEN CSATLAKOZNÉK SAJNOS EGY-EGY EMBER NEM RUG LABDÁBA ILYEN MOCSKOK ELLEN.bzsuzsi0220citromail.hu”
 • 15. igazember 2012. július 21. 21:53
  „H. László jobban tette volna ,ha maradt volna a kömüves kanálnál,mindenki nagy örömére.Hány ember örült volna neki.Nem véletlen az a mondás,hogy"suszter maradjon a kaptafánál"”
 • 14. bobo 2012. július 21. 17:02
  „"Saly György gazdaságvédelmi osztályvezető"
  "Saly László megjegyezte,"”
 • 13. Mankapunka 2012. július 21. 14:57
  „Egész nap? Nézd már vissza az időpontokat.”
 • 12. öröksoproni 2012. július 21. 14:34
  „Polgári peres út áll a károsultak előtt lehetőségként. Ha nincs bizonyíték a csalásra, hát nincs. Szimplán hülye a vállalkozó, nem ért a szállodaiparhoz. Ez van.”
 • 11. okostojas007 2012. július 21. 13:14
  „a károkozás bekövetkezte szükséges ,de nem elégséges feltétele a csalásnak.....
  gondolom ezt saly úr személyes megbeszélésen egyeztette h. lászlóval.....”
 • 10. NoBo 2012. július 21. 08:05
  „agoston1754@freemail.hu

  1: Nem változtat a dolgon, de 13 MFt az nem egyenlő 500ezer EUR-val...
  2: Mint Ausztriát éltetőnek elmondom... Ott is vannak ilyenek, konkrétan tudom.
  (ráadásul amiről én beszélek, ott többszörös kár és személy volt érintett)

  mankapunka, te mindenhol ott vagy az értelmes hozzászólásaiddal?
  Nem akarsz fényképpel bloggot indítani? Úgy is egész nap csak írogatod a hülyeségeket.”
 • 9. rozsautcai 2012. július 20. 22:23
  „Nem "csalás" ,nem ámitás ,de azért valakikkel jól kicsesztek nem?Ha más tette volna ,akkor már rég lelötték volna.A fejétöl büzlik a ....láb.”
 • 8. Abalajobb 2012. július 20. 22:05
  „Remélhetőleg a károsultak között lesznek, akik fellebbeznek.”
 • 7. petry 2012. július 20. 19:02
  „Az eredeti cégiratok szerint H. László 4 nappal a zárás előtt lett az üzemeltető cég tulajdonosa. Egészen addig egy kapuvári "vállalkozó", K. László tulajdonában volt a cég (papíron), de őt sehol sem említi a cikk. Hogy is van ez?”
 • 6. Mankapunka 2012. július 20. 17:03
  „agoston

  Szüleidnek is köszönd meg,ami itt van,ne itt sírj,nekik mondd.”
 • 5. Kuvasz 2012. július 20. 16:48
  „Örüljetek és bizakodjatok!
  Pintér Sándor 2010-ben megígérte, KÉT HÉTN BELÜL helyreállítja a közbiztonságot. azóta több, mint KÉT ÉV telt el és látjátok, a hírek televannak bűncselekményekkel, rablásokkal, gyilkosságokkal. Hát ide jutottunk az ígéretekkel.”
 • 4. mindigatutit 2012. július 20. 15:36
  „ez egy ilyen ország:(
  bolti lopás =elzárás,13milla semmi:(((”
 • 3. győrikeksz 2012. július 20. 13:20
  „Szépen cserben lettek hagyva a károsultak ismét. Senkire sem lehet számítani ebben az országban, főleg nem a rendőrségre, persze az adókat megköveteli a kormány pontosan...”
 • 2. alekínyó 2012. július 20. 13:06
  „Nagyot akart a szarka,de nem bírta a farka! Ennek ellenére úgy tűnik, K.László ezt is megússza, a vendégek meg futhatnak a pénzük után... " Így szeretünk Magyarország!"”
 • 1. agoston1754@freemail.hu 2012. július 20. 13:03
  „"kár ugyan keletkezett, hiszen 13 millió forintot nem tudott visszafizetni a reménybeli vendégeknek a vállalkozó, de a csalás másik két kellékét nem sikerült kimutatni. "

  Azért érdekes... 13 M Ft eltünt és "Nem történt bűncselekmény"...
  Ha Ausztriában "eltünne" 500ezer EUR akkor nem hiszem, hogy az osztrák rendőrség, meg az osztrák vállalkozói kamara ugyanígy viszonyult volna a dologhoz...
  10 km és több száz év a különbség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavak nélkül a tettek beszélnek - Kirakatpolitika

Dr. Molnár Ágnes, legalább a háttérben próbáljon meg tenni valamit Sopronért - mondta el Kalmár… Tovább olvasom