Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Sántha Erzsébet matematika-kémia szakos a kiváló pedagógus

Sántha Erzsébetnek nem ez az első elismerése: 2011-ben az egyházi iskolák pedagógusai számára kiírt Szent Gellért-díjban részesült.

A soproni Szent Orsolya Gimnázium első és egyetlen munkahelye Sántha Erzsébet matematika–kémia szakos középiskolai tanárnak, aki az ELTE Természettudományi Karán 1992-ben diplomázott.

– Édesanyám lelkes gyógyszerész-asszisztensi munkája nyomán kezdett el érdekelni a kémia, a matematika készségét pedig mérnök édesapámtól örökölhettem – mondja a kitüntetett Sántha Erzsébet, akinek nem ez az első elismerése: 2011-ben az egyházi iskolák pedagógusai számára kiírt Szent Gellért-díjban részesült.

– Pályakezdőként, egyházi ajánlással kerültem az akkor újrainduló Szent Orsolya Gimnáziumba. Bár a természettudomány varázslatos világ, a matematika és a kémia nem tekinthető a legnépszerűbb tantárgyaknak; ugyanakkor e szakterületeknek is megvan a maguk szépsége, érdekessége. Célom, hogy a fiatalok előtt felmutassam a számokban rejlő törvényszerűségek önmagában is izgalmas szerepét, lehetőségeit, újdonságait. Ehhez persze a férjem is nagy segítséget ad, ő az egyetem matematikai intézetének igazgatója.

Sántha Erzsébet az elismerő oklevéllel.
Sántha Erzsébet az elismerő oklevéllel.


Ami pedig a kémiát illeti, mindig örömmel tölt el, amikor gimnáziumunk diákönkormányzatának kezdeményezésére a Faraday-napokon a tanulók bemutatják önálló kísérleteiket. A legnagyobb öröm egy tanár számára mégis az, ha a tehetség szorgalommal és kitartással párosul, s napról napra kibontakozik előttünk egy-egy fiatal távlatokat nyitó szakmai sikere.

Diákjaim közül többen is az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjének élmezőnyében végeztek, s akadnak olyanok, akik matematikát tanulnak az egyetemen, vagy épp vegyészmérnöki pálya előtt állnak. Meggyőződésem, hogy a tantárgyakat meg kell szerettetni a fiatalokkal.

Arra ösztönzöm őket, amiben örömüket lelik, amiben kiválóak, hogy irányultságuknak megfelelő életpályát választva sikeresek és boldogok legyenek – tette hozzá a kétgyermekes tanárnő, akinek Ágnes lánya és Márton fia szintén az Orsolya-gimnázium növendéke. 
   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy és kicsi: ezt várják 2015-től a polgármesterek

Fertőrákos és Pusztacsalád polgármesterétől kérdeztük: mit várnak 2015-től? Tovább olvasom