Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Salvador Dalí metszetei meghódították Sopront

Sopron - Dalí meghódította Sopront, miután szombaton megnyitották 27 fametszetéből álló kiállítását a Festőteremben. Csiszár Jenő lemondta ugyan a szereplést, Gáspárdy Tibor festőművész viszont „közelebb hozta" hallgatóságához a különc zsenit.

„Hogy van egy Dalí nevű festő, nekem nagyjából 12–13 évesen körvonalazódott először" – írta levelében Csiszár Jenő, aki az utolsó előtti pillanatban, családi okokra hivatkozva lemondta tárlatnyitó szerepét. Küldött azonban levelet, amiből kiderült: Dalí is fontos, és Sopron is. – Egyszer a kezembe akadt egy német nyelvű újság, amelynek a hátsó borítóján ott láttam az 1948-ban festett Elefántok című képét, alatta egy valódi elefántról készült fotót, mellettük pedig a művész fekete-fehér fényképét, amint két langusztával helyettesíti a bajszát. Mit mondjak, azonnal bejött a pasi. Ne feledjük el, hogy számomra a festészetet akkor az Elzett Kultúrház freskóján és a Vasöntő munkáson túl az osztályterem obligát Marx–Engels–Lenin triásza reprezentálta mindössze. Dalí kicsit más volt. Ő merte másként látni a világot.

Taschner Tamás és Gáspárdy Tibor.
Taschner Tamás és Gáspárdy Tibor.


Az élmény ütött akkorát, mint a Rolling Stones zenéje – annyira, hogy később a „lehetetlen" szinonimájaként előszeretettel használtam a „tudod, mikor? Majd ha a Rolling lép fel a Lisztben vagy Dalí-tárlat lesz a Festőteremben" kitételt. Már csak egyet szeretnék kérni: ha véletlenül a Rolling Stones is fellépne a Lisztben, még véletlenül se felejtsenek el – írta többek között a Sopronból elszármazott médiasztár, akinek levelét a Pro Kultúra Kht. munkatársa, a tárlat egyik szervezője, Taschner Tamás olvasta fel.

– Dalí realitássá varázsolta a lehetetlent – mondta Gáspárdy Tibor festőművész, aki előadásával megidézte Salvador Dalí alakját és munkásságát. A résztvevők megtudhatták, hogy a képek egy része az olasz kormány megbízásából készült Dante születésének 700 éves évfordulójára. A színes tus- és akvarelltechnikával alkotott képek közül Dalí és Gala százat választott ki az évszázad kiadványa számára. Az olasz kormány az utolsó pillanatban kihátrált a megbízás mögül és a mű magánkiadásban jelent meg a ’60-as évek elején. Harántdúcos fametszet technikájával készültek limitált nyomatok az alkotásokról, ezekből látható néhány Sopronban. Az Alice Csodaországban mappája eleganciájában, ötletgazdagságában szintén a briliáns művészt mutatja. A tárlaton a két sorozatokon kívül más, mélynyomásos eljárással készült, önálló lapok is láthatók.

„Ha az ember azt játssza, hogy zseni, akkor az is lesz belőle" – idézte Dalí egyik kedvenc kijelentését Gáspárdy Tibor. A festőművész előadása után a Kisalföldnek elárulta, nehéz helyzetben volt a megnyitón, hiszen egy olyan művészről kellett beszélnie, akit többé-kevésbé mindenki ismer, kerülnie kellett a közhelyeket, s inkább a szakmai mondanivalót igyekezett átadni. – Amikor még a könyvesboltokban lapoztam áhítattal a szürrealisták albumait, álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer Dalí-kiállítást nyitok meg Sopronban – tette hozzá Gáspárdy Tibor.

Olvasóink írták

 • 9. Varga Kati 2008. május 19. 09:07
  „Posix!

  Melyik is volt az a bizonyos "fogalom", amivel dobálóztam? Én valahogy nem találtam ilyet a hozzászólásomban! Én maximum egy tényt írtam le, amivel ha vitatkozol, akkor Te vagy tájékozatlan!”
 • 8. POSIX 2008. május 16. 23:14
  „Kedves Varga Kati!

  "...a technika olyan, hogy bárki, bármikor (így aztán én is) lenyomozható az úgynevezett IP címe alapján..."

  Kijelentéseddel éppen súlyos technikai tájékozatlanságodról tettél tanúbizonyságot! Nem célszerű olyan fogalmakkal dobálózni, amelyekkel kapcsolatban láthatóan még a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezel.”
 • 7. Varga Kati 2008. május 14. 20:39
  „Kedves SAmu!

  Már régebb óta nyomon figyelem beírásaidat, amiket érdekes módon akkor aktivizálsz (csak akkor...), amikor egy Pro Kultúrával kapcsolatos hír van fenn az oldalon. Ebből csak arra tudok következtetni, hogy Te egy sértett személy vagy, akit a "jó" munkája okán rövid úton kipenderítettek az intézményből! De az is lehet, hogy azért méltatlankodsz, mert éppen fülöncsíptek egy-két alkalommal, amikor a nylonzacsiba pakolásztad a megnyitóra készült hidegtálat - ezért most jól megmondod a tutit, mi? Szánalmas kis pitiáner alak lehetsz, aki tök egyedül, otthon, a magányában élvezkedik azon, hogy senki nem tudja, hogy ő kicsoda is valójában! Ki kell ábrándítanom Téged, mert sajnos a technika olyan, hogy bárki, bármikor (így aztán én is) lenyomozható az úgynevezett IP címe alapján, ha ez Neked egyáltalán mond valamit.... Úgyhogy vigyázz, mert figyelünk!”
 • 6. peiso 2008. május 14. 20:39
  „A hibás feliratokat ma lecserélte a balkáni PK., mert gondolom kínos volt és megértették az üzenetet.
  SAmu, a kérdésre kérem válaszoljon, mit tett volna a P.K helyében? Hogyan rendezte volna a megnyitót 500 ember érdeklődése mellett? Szeretnék tanulni Öntől, talán nem szégyen...”
 • 5. SAmu 2008. május 14. 14:21
  „Kedves Peiso!
  Megnyugtatom , nem volt ott + 400 ember, de való igaz, hogy több fért volna be, ha a szervezők zsenialitása nem kergette volna őket el (szigorú meghívóellenőrzés).
  Újabb szégyen a balkáni hierarchia szabályai szerint működő P.K.-ra.
  Ezt még csak tetézi a hibás feliratozás bűne, merthogy a szervezőknek ez még csak nem is kínos, kedves Vörös Ákos (sajnos)!”
 • 4. peiso 2008. május 13. 22:07
  „Példa: Ha 500 ember szeretne egyidőben egy 100 fős terembe bemenni, mi a megoldás?”
 • 3. Csaba Zsuzsanna 2008. május 13. 19:46
  „MIÉRT CSAK ZÁRTKÖRŰ????????????????????????”
 • 2. Vörös Ákos 2008. május 13. 12:59
  „Dali elvarázsolt, az angol nyelvű feliratok kevésbé.
  Gyorsan javítani kellene a számos fordítási, helyesírási, értelmezési hibát. Kínos lehet a szervezőknek, a városnak.
  Azt is meg kellene válaszolni: Miért jó, ha egyik kép esetében van angol felirat, a másiknál pedig nincs.”
 • 1. SAmu 2008. május 13. 11:15
  „Szégyen a Pro Kultúra szervezőire, hogy Csiszárt hívtál, aki cserben hagyta őket. A szennycsatornasztár alacsony IQ-ju, szellemtelen levelét azért felovasták , a cikk írója vagy 20 sorban ismerteti is. Biztos Dali örült volna e magas színvonalnak, legközelebb Győzikét kéne hívni, ő biztosa el is jön.
  A másik szégyen. hogy -szöges ellentétben a jó soproni hagyományokkal - antidemokratikus módon! zártkörűvé tették a megnyitót, lehet, hogy később "a zártkörű látogatást " is bevezetik...
  Sajnos a cikk erről nem szól semmit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program pünkösdvasárnapra: Magda Marinko karikaturista

Sopron - „Alkotások, rácsok nélkül" címmel, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fogva… Tovább olvasom