Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Sajtot készíttet a megtermelt tejből

A gazdaságukban megtermelt tejet feldolgoztatja és sajtként értékesíti Molnár Balázs vásárosfalui gazdálkodó. Kétféle terméket kísérleteztek ki a csermajor tejipari iskola szakembereivel.
A tejágazat jelenlegi mélyrepüléséből keres kiutat Molnár Balázs vásárosfalui gazdálkodó. Úgy döntött, a családi gazdaságban megtermelt tejet feldolgoztatja és sajt formájában értékesíti. A csermajori tejipari iskolával kötött megállapodást.

– Az európai uniós csatlakozást a magyar tejágazat igencsak megsínylette – indokolta az egyáltalán nem könnyq döntést Molnár Balázs. – Már akkor próbáltunk lépni és megoldást keresni a gondokra. A csermajori iskola tangazdaságát vettük bérbe, azaz kapcsolatunk az intézménnyel nem új keletq. Gazdaságunkban naponta négyezer liter tejet állítunk elő, amiből ellátjuk az iskola szükségletét, a többit értékesítjük. Régóta törtük a fejünket, hogyan lehetne még jobban kihasználni a lehetőségeket. A feldolgozás már korábban is szerepelt elképzeléseink között, de egy saját, kisebb üzem létrehozását anyagilag nem tudtuk felvállalni. A csermajori tanüzem azonban éppen „kéznél volt" és megkezdtük a kísérleteket az ottani szakemberekkel. Most ott tartunk, hogy két típusú sajtot állítottunk elő, melyekkel a közeljövőben a piacon is megjelenünk.

A Molnár-sajtokról a csermajori tanüzem vezetője, Kalmár Árpád beszélt a Kisalföldnek. Mint mondta, új is, meg nem is termékük.
– Valamikor az 1970-es években már létezett ezekhez hasonló sajt, de valamiért a piac elfelejtette – kezdte Kalmár Árpád. – Ezek a termékek csak tehéntejből, natúr körülmények között készülnek, konyhakész, 100 grammos kiszerelésben. A tejből nem vonunk ki semmit és adalékanyagokat sem használunk, azokat kivéve persze, amiket az élelmiszer-biztonság megkövetel. Az egyik egy magas víztartalmú, kellemesen telt, sós ízq. A másik egy hosszabb érlelésq, kisebb víztartalmú, pikánsabb ízq lágy sajt.

Molnár Balázs bízik benne, hogy termékeik népszerqek lesznek a piacon. Már piackutatást is végzett.
– A próbagyártással keressük meg a kereskedőket, remélem, elnyeri a fogyasztók tetszését – jegyezte meg a fiatal gazda. – Azt tudni kell, hogy aki tejből akar sajtot készíteni, nem tud nagyon olcsó lenni. Egy kilogramm sajt előállításához tíz liter tejre van szükség, ami azt jelenti, hogy csak az alapanyagköltség 700 forint. Ráadásul a mienk munkaigényes termék, azaz nem tudunk a kommersz, külföldről behozott olcsó árukkal versenyezni, de ez nem is célunk. Mi ehető, színvonalas terméket akarunk készíteni.

Molnár Balázsnak felvetettük: a rendszerváltás óta azt hallani, hogy a magyar gazdáknak a feldolgozóipar felé kell elmozdulniuk. Azóta eltelt tizenhat év, ő mégis úttörő ezen a területen.
– Ez valóban igaz, mindig a nyugati társainkat emlegették mint követendő példákat. A körülmények azonban nem úgy alakultak, hogy a magyar gazdák bármilyen szinten is szerepet kapjanak az ágazatban. Sőt, a kisüzemek bezártak, a nagyobbak nyolcvan százaléka pedig külföldi kézbe került, azaz mi a feldolgozáson kívül rekedtünk. Éppen ezért kiszolgáltatottak is vagyunk.

Ezt tetézte még az uniós csatlakozáskor bevezetett követelményrendszer, ami nem tesz különbséget üzem és üzem között. Arra gondolok, hogy a kisebb, házi feldolgozóknak is ugyanazon előírásoknak kell megfelelniük, mint a nagyüzemeknek. Emiatt nemhogy újak, a gazdák által mqködtetett feldolgozók létesültek, inkább a meglévők is bezártak. A magyar tejpiac ma három-négy cég kezében van. Próbálkozni persze lehet, ezt tesszük mi is, de hogy érdemes-e, azt a jövő dönti el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlék lett a hattyús ház

Schiller János tervei alapján 1901-ben ifj. Forster Gusztáv építette Sopronban a Pócsi utca 2. szám alatti, úgynevezett hattyús házat, melyet a közelmúltban nyilvánított műemlékké Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A ház egykoron Sopron egyik legesztétikusabb lakóotthonának számított, szépségét ma már csak részleteinek szemlélésekor fedezhetjük fel. Tovább olvasom