Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Sajtóközlemény a Fertőújlakon épülő kerékpárúttal kapcsolatban

Az elmúlt napokban több magyar és osztrák sajtóorgánum foglalkozott az Önkormányzatunk által Fertőújlakon épülő kerékpárúttal.

Sajnos ezekben a híradásokban több pontatlanság, illetve valótlanság jelent meg. Ezért Sarród Község Önkormányzata az alábbi közleményt adja ki.

Önkormányzatunk a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság konzorciumi vezetése mellett a Kapuvár-Beledi Többcélú Kistérség partnerségével együtt egy közös európai uniós turisztikai projekt keretében vállalta azt, hogy Fertőújlaktól az országhatárig kiépít egy 3,6 km-es új kerékpárutat.  Nemcsak a beruházást támogatja az Európai Unió, hanem korábban annak terve  is európai uniós projekt, magyar-osztrák INTERREG együttműködés keretében készült el 2007-ben.

A beruházás a tervek szerint zajlik, és remélhetőleg idén májusra be is fejeződik. Az új kerékpárúttal nemcsak a térség eddig egyedüliként megmaradt „zsáktelepülése" Fertőújlak jut fejlődési lehetőséghez, hanem az egész környékre jótékony hatással lesz.

Másrészt a határon átnyúló Fertő-Hanság Nemzeti Park leglátványosabb területei, a mekszikópusztai szikes tavak és puszta európai hírű vidéke kerülhet be alternatívaként a Fertő-tó környékén kerékpározó látogatók úti céljai közé. A kerékpárút egy darabon része a magyar-osztrák határon átnyúló együttműködési program keretében elkészült Mária Zarándokútnak. Végül meg kell jegyezni, hogy szervesen kapcsolódik egy másik magyar-osztrák határon átnyúló projekthez, amelynek keretében a Hanságban épül ki kerékpárút, valamint egy új kerékpáros híd az országhatáron húzódó Hansági-főcsatornán Valla/Vallern településnél.

E projektek együttes eredményeként a kerékpáros ökoturisztikai potenciál rövid idő belül nagy mértékben bővül az egész határon átnyúló Fertő-tájat és Hanságot, valamint a Rábaköz térségét tekintve. Mindez új távlatokat nyit az országhatár menti kapcsolatokba is.

A Fertőújlaknál épülő kerékpárút két potenciális lehetőséget biztosít majd arra, hogy a Fertő-tavat elkerülő B20-as meglévő kerékpárúthoz becsatlakozhasson. Az egyik Pomogy/Pamhagen irányába mintegy 3-4 méter, Mosonbánfalva/Apetlon felé pedig kb. 140 méter beavatkozást igényel majd osztrák barátaink részéről.

Turi Lajos
polgármester
Sarród Község Önkormányzata

Olvasóink írták

  • 1. miro132 2012. március 22. 10:00
    „Polgármester úrnak tudnia kellene hogy az országhatár nem a Hansági-főcsatornán húzódik, ezért az a mondat pontatlan. A csatorna teljes területe- beleértve az északi töltést- is Magyarország része, az országhatár jóval az északi töltés után húzódik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidegségen megállítanák az adótartozást

Szigorúan be fogják hajtani a helyi adók be nem fizetéséből származó, közel hatmillió forintnyi… Tovább olvasom