Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Saját tűzfala omlott a Bécsi utcai házra

Sopron - A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint saját tűzfala omlott rá a Bécsi utca 3. számú házra januárban. A hivatal kötelezi a lakókat a helyreállításra.
Saját, karban nem tartott tűzfala omlott rá a januári heves széllel járó viharban a Bécsi utca 3. számú épületre Sopronban – állítja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Mint arról a Kisalföld korábban több alkalommal beszámolt, az épület udvar felőli tetőborítása beszakadt és a ház balesetveszélyessé vált, miután téglák tömkelege zuhant le a heves széllökéstől. Most azonban kiderült, a téglák nem a szomszéd házról származtak, hanem arról a tűzfalról, mely látszólag senkié, de jobban szemügyre véve megállapítható, hogy valaha a Bécsi utca 3. oldalfala lehetett.

Statikus javaslatára a tűzfal megmaradt részét vissza kell bontani a tető-
gerincig, mivel bármikor folytatódhat az omlás.
Veöreös András
– Nem tudni miért, de az említett tűzfal magasabbra emelkedik, mint a ház tetőgerince – mondta el a Kisalföldnek Veöreös András műemlék-felügyelő. – Korábban magasabb lehetett az épület, csak valami – talán sérülés vagy bombatámadás – miatt újjáépítették, és a tűzfalat nem bontották vissza.

A hivatal kötelezte a lakókat az épület helyreállítására, ami részben meg is történt; a Bécsi utca felőli tetőszerkezet hibáját már kijavították. Az udvar felől azonban továbbra is csak a fólia borítja a házat.

– Ha a lakók ezt nem végeztetik el, eljárási bírság szabható ki rájuk – tette hozzá a műemlék-felügyelő.
Veöreös András hozzátette, a lakóközösségnek lehetősége van pályázat útján is helyreállíttatni az épületet; erre a Nemzeti Kulturális Alap minden évben lehetőséget nyújt.

Mint a házban lakóktól a Kisalföld megtudta, már folyamatban van az egyeztetés a lakások biztosítóival. A lakók igyekeznek minél hamarabb helyreállítani az épület viharban megsérült részeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotók a kínai hétköznapokról

Sopron - A Soproni Fotóklub tagja, Horváth Eszter Kínában készített felvételeiből nyílt kiállítás a… Tovább olvasom