Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Saját költségből újítják fel a kilátót

Sopron - A tervek szerint őszre elkészül a Várhely kilátó felújítása. A több mint ötmillió forintos összeget a Taeg Zrt. saját beruházási keretéből fedezi.

Közel két éve zárták le a látogatók elől a Várhely kilátót. A nyolc fa tartóoszlop közül négy korhadásnak indult, ezért minősítették életveszélyessé a létesítményt. Minderre tábla is felhívja az erre járók figyelmét. A soproniak régóta várják, hogy a kedvelt kirándulóhely ismét használható legyen, hiszen innen csodálatos panoráma tárul a látogató elé. A kilátó a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (Taeg) kezelésében van, korábban több pályázatot is beadtak, ám nem jutottak forráshoz. A cég úgy döntött, hogy saját beruházási keretének terhére végezteti el a több mint ötmillió forintba kerülő felújítást.

A nyolc fa tartóoszlop közül négy korhadni kezdett.
A nyolc fa tartóoszlop közül négy korhadni kezdett.

– A kivitelezést már nem lehetett tovább halogatni, hiszen – amióta működött – a kilátó kedvelt kirándulóhelye a helyieknek és a városba érkező turistáknak – mondta el a Kisalföldnek Vörös Attila, a Taeg erdőgazdálkodási igazgatója. – A kivitelezővel már megkötöttük a szerződést. A munkálatok befejezési határideje szeptember vége. Így ősztől már a látogatók is felmehetnek a kilátóra.

A kilátót közel két éve nyilvánították életveszélyessé, ugyanis a nyolc fa tartóoszlop közül négy korhadni kezdett. Fotó: M. D.
A kilátót közel két éve nyilvánították életveszélyessé, ugyanis a nyolc fa tartóoszlop közül négy korhadni kezdett. Fotó: M. D.

A Várhely kilátó felújítása és megnyitása azért is fontos, mert a szomszédságában rendezik meg évről évre a Kelta Fesztivált. – A következő évi fesztiválon már a kilátót is használhatják a rendezvény résztvevői – fogalmazott Taschner Tamás, a szervező kulturális egyesület vezetője. – A létesítmény a fesztivál szerves részét képezi, talán ennek is köszönhető, hogy évről évre egyre többen jönnek el.

Olvasóink írták

 • 7. mandmbt 2010. április 05. 23:01
  „A Várhelyi Dh pálya kialakítása szuper, már több osztrák Dh pályán is megfordultunk, nagyon izgalmas biciklizésre lehet Sopronban is szert tenni. Sok fiatalt vonz a lehetőség és persze a jó levegő és a sportolás mindennél többet ér. A pálya biztonsági felszerelésére néhány támogatóra lenne még szükség és így igazán színvonalas versenyek színhelye lehetne a Várhelyi Dh pálya. Idővel egy működő felvonóval nem csak a fiatalok az idősebb korosztály és a túristák számára is vonzó kiránduló hely és sportparadicsom lehetne a Soproni is ,
  kis ráfordítással akár kiváló Világversenyek színhelyévé is válhatna, így a befektetés viszonylag rövid időn belül meg is térülne. Sok sikert a Dh pálya és a Várhelyi csapat építőinek !”
 • 6. SAmu 2009. július 26. 21:00
  „Szerintem katasztrófális a soproni erdők állapota. Ha átér az ember az osztrák területre már észreveszi, hogy megszűnik a szemétözön és járhatóak az utak!!
  A vadászokat is el kéne tiltani....”
 • 5. Sickratman 2009. július 25. 23:00
  „Igen, igen. A bringás pályán már én is többször kilátogattam mint kiránduló, és egyetértek a pálya továbbfejlesztésével is! Az oda kijárók egytől-egyig derék fiatalok és nem szeretnének mást csak egy kicsit kikapcsolódni.Nekik ez a hobbijuk.Szerintem az erdőgazdaság fittyet hány az egészre, és inkább probléma mintsem sportolási lehetőségként merül fel a pálya. Az erdő nem csak vadászoké és a kirándulni vágyó turistáké hanem mindenkié és ebbe bizony a bringások is beletartoznak függetlenül attól, hogy éppen melyik szakágat képviselik. Ausztriában valóban nem itt tartanánk.
  A lehetőség megvan. Használjuk ki együtt!
  A kilátóból meg szép lesz a kilátás. :)”
 • 4. Norbi333 2009. július 25. 09:52
  „Igen van engedély...
  bármi is legyen az....mindenki csak röhög az egészen meg azt látja hogy pár hülyegyerek biciklizik ott,de azért ez mögött több van!eddig akárki idejött azt mondta hogy iylen mégegy nincs magyarországon!hát jo lenne fejleszteni,és nemcsak kiröhögni!ha mindez ausztriában lenne akkor már rég elértünk volna sokmindent...
  Kiáltó- ideje lenne már megcsinálni,ebböl a kilátoból látni mindent és ez van a legrosszab állapotba!”
 • 3. hokiel 2009. július 24. 08:07
  „És valakitől kértetek már engedélyt erre a downhill pályára, bármi is legyen az?”
 • 2. setretmc 2009. július 24. 00:08
  „Ez nagyon jó ötlet mert nagyon oda van az a kilátó rendszeresen járunk a barátaimmal arra felé mert aki jár arra az tudja hogy van ott egy bicikli pálya és ha a város és az erdő gazdaság is kicsi segítséget nyújtana és kiadná az engedélyeket akkor magyar országon szinte egyedül álló downhill pálya állna rendelkezésre az extrém sportok számára és a versenyekből befolyó összegekből mi is támogatnánk a pálya ujjá építését!
  Ha valaki valamilyen segítséget tudna nyújtani legyen szíves itt az üzenőfalon közzé tenni hogy felvehessük a kapcsolatot!!!!
  Ja és aki meg szokott a pályán sétálni nem azért készítettünk kukákat hogy mindenhol szana-szét legyen a szemét szórva! Köszönjük”
 • 1. LACEE 2009. július 23. 16:31
  „Végre :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatár Rózsa: Kell a vers, kell az irodalom…

2009… nyár… Sopron. Négy napja szakad az eső. Borúra is ború, esőre is eső, de… Tovább olvasom