Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Saját hőközpont, lépés a leválás felé

Sopron - A főváros után Sopronban a legdrágább a távfűtés. Léteznek alternatív megoldások, ezekre egyre több az érdeklődés, az önállósodás akár negyvenszázalékos megtakarítást is hozhat.

Sokan örülnek az Alkotmánybíróság döntésének, mert a távfűtéses lakásban élők kiszolgáltatottnak érzik magukat. A fővárosban díjcsökkentést terveznek, hogy megtartsák az ügyfeleiket és sokat remélnek a kormányzati döntésektől. A szakemberek szerint elfogadhatatlan, hogy a nagyfogyasztók drágábban kapják a gázt, mint a lakosság.

A kormány ígéri, júliusban megfordul a helyzet, augusztustól pedig 7 százalékkal csökkentik a távfűtés áfáját.

A szolgáltatók egy része a kedvezményeket a lakosság költségeinek csökkentésére fordítanák.

A főváros után Sopronban kerül a legtöbbe a távfűtés. Információink szerint nálunk is többen tájékozódtak a leválási lehetőségekről vagy meg is valósították azt. Míg Győrben alig több mint 100 ezer forint egy távhős, 50 négyzetméteres lakás évi fűtésköltsége, ez Sopronban csaknem 152 ezer, Budapesten pedig 240 ezer forint. A magas soproni árak a helyiek szerint azért is érthetetlenek, mert 2004-ben az akkori városvezetés azt ígérte, hogy a mintegy hárommilliárd forintból megvalósított gázmotoros erőműnek köszönhetően Sopron 6200 lakásában biztonságosabb és takarékosabb lesz a fűtés. Akkor úgy nyilatkoztak, a távfűtés ezzel versenyképesebbé válik az egyedi fűtéssel szemben.

A Juharfa u. 1–3. számú háztömbben saját hőközpontot alakítottak ki, hogy takarékoskodhassanak. Fotó: Magasi Dávid
A Juharfa u. 1–3. számú háztömbben saját hőközpontot alakítottak ki, hogy takarékoskodhassanak. Fotó: Magasi Dávid

Sajnos a jóslat nem vált be, amit a helyi leválási kezdeményezések is bizonyítanak. – Több száz vagy ezer lakás esetében nehezebb egyforma komfortot teremteni, ezért döntöttünk ősszel egy önálló hőközpont kialakítása mellett – kezdte Kirschner Attiláné, a Juharfa u. 1–3. számú lakótömb közös képviselője. – A távhőtől hőt vásárolunk és azt továbbítjuk a lakásokba. A hőmérsékletet mi magunk állíthatjuk be és arról is 54 család dönt, mikor kapcsoljuk be, illetve ki a fűtést. A kivitelezés költsége 25 millió forint volt, lakás-takarékpénztár formájában törlesztjük a részleteket. Korábbi teleken 40 ezer körül fizettem, most 22–25 ezer forinttal kalkuláltam. Szeptemberben lesz az elszámolás, reméljük, meglesz a 30 százalékos megtakarítás, amit ígért a kivitelező – tette hozzá.

A Juharfa utcai megoldás, bár egy lépés az önállósodás felé, mégsem leválás a régi rendszerről. – A távhő környezetbarát, ezért érdemes fejleszteni. Önálló hőközpont esetén a közösségek igényeiknek megfelelően kötnek hőellátási szerződést a távhőszolgáltatóval. Így az alapdíjat nem légköbméter-arányosan, hanem a lekötött hőteljesítmény szerint számlázzák ki nekik. A lakásokban termosztatikus szelepek és költségosztók segítségével takarékoskodhatnak a lakók. Az egyszerű gépészeti, illetve szerkezeti megoldások esetén 10–20 százalékos megtakarítás, ha ehhez hőszigetelés, ablakcsere, szellőzési és gépészeti rendszer komplett korszerűsítése is társul, akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető – mondta Grosser Lagos Enrique, a Juharfa utcai korszerűsítés kivitelezője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a rehabilitáció

Nemzeti park - Folytatódhat a Fertő partján a békamentési akció, a hansági élőhely-rehabilitáció,… Tovább olvasom