Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Ruhagyári fizetések – késéssel

A Soproni Ruhagyárban a dolgozók nyugtalanok: májusban több mint kéthetes csúszással kapták meg járandóságukat, s júniusban, a szokásos fizetési napon is elmaradt a bérkifizetés. A ruhagyár főmérnöke szerint a távol-keleti árudömping okozza a textilágazat mélyrepülését.
A háromszáznyolcvan embert foglalkoztató Soproni Ruhagyár Rt.-ben bizonytalanság lett úrrá a munkavállalókon. Mint mondták, többségük amúgy is csak minimálbérért dolgozik, de az elmúlt hónapban még azt a keveset is több mint kéthetes csúszással kapták kézhez. A helyzet azóta sem javult: júniusban, a szokásos fizetési napon sem történt meg a járandóság utalása. Az érintettek elpanaszolták: „fizetéselőleget" kérhetnének ugyan, de hát a bér, amiért már megdolgoztak, egyáltalán nem tekinthető „előlegnek", pláne nem „kérhetőnek".

– Csakúgy, mint más európai országban, a magyar textil- és ruházati ipar mélyrepülését is elsősorban a megállíthatatlanul özönlő távol-keleti árudömping okozza – nyilatkozta a Soproni Ruhagyár Rt. főmérnöke, Szabó Gábor. – Mindez szinte megoldhatatlan helyzet elé állítja az ágazatot. A költségek folyamatosan nőnek, az árak pedig csökkennek. Ami bennünket illet, sajnos, vevőink is késedelmesen fizetnek, emiatt átmeneti gondokkal kellett szembenéznünk. Viszont még ebben a nehéz időszakban is talpon van a Soproni Ruhagyár, amely közel négyszáz embernek ad munkát. Eddig minden dolgozó megkapta fizetését, mégha az utóbbi időben időpontcsúszásokra is akadt példa. A megoldás nem csak rajtunk múlik. Nincs a kormánynak piacvédelmi stratégiája, az olcsó és ellenőrizetlen import pedig gyakorlatilag tönkreteszi a belföldi eladási lehetőségeket. Ilyen körülmények között túlzottnak találjuk az állami és önkormányzati adóterheket.

A ruhagyár jövőjére, így az esetleges létszámleépítésre vonatkozó kérdésünkre a főmérnök hangsúlyozta: legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy a kollektíva számára a lehető legtovább biztosítsák a foglalkoztatottságot. Ugyanakkor látványos javulásra sem számíthatnak. „Ha rajtunk múlik, nem lesznek jelentős elbocsátások"– húzta alá a főmérnök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű kuvaszok Nemeskérről

A Nemeskér közelében fekvő Szedenik-tanyát korábban Mechle- és Galavics-portának is emlegették. De… Tovább olvasom