Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Rózsadomb-perben halasztott a bíróság

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma tegnap elhalasztotta a tárgyalást a Sopron önkormányzata kontra RDMB Holding 2002 Kft. perben, amelynek tétje, hogy kié tulajdonképpen a Hotel Rózsadomb.
Mint ismert, a soproni önkormányzat, vagyis az eladó, illetve a holding mint vevő elálltak a 2002 júliusában létrejött, az RDMB Szállodafejlesztő Kft. üzletrészeladási szerződéstől. Abban egyetértés van a felek között, hogy a vevőnek vissza kell adnia az üzletrészt az eladónak. Vita van azonban arról, hogy ez milyen pénzügyi feltételekkel történjen meg.

Terhek a tulajdoni lapon

Az RDMB Holding 2003 márciusában határozta el a hotel felépítését célzó projekt szüneteltetését, arra hivatkozva, hogy az önkormányzat nem képes biztosítani a fejlesztéshez szükséges tehermentes tulajdoni lapot és így kérdésessé vált az ingatlan per-, teher- és igénymentességére nyújtott szavatosság. A soproni önkormányzat szerint mindenben eleget tettek a szerződésben foglalt kötelezettségeiknek, ám ez szerintük nem mondható el a vevőről, aki az 1,3 milliárdos vételárból mindössze a 180 millió forintos foglalót fizette ki, noha már a múlt év végén köteles lett volna a fennmaradó 1,12 milliárd forintot is átutalni. Az önkormányzat ezért már ez év márciusában kezdeményezte a 180 millió forintos foglaló visszafizetését, majd júniusban már hajlandó lett volna az üzlettől való elállás miatt duplájára emelkedett, 360 milliós foglalót is kifizetni.

A helyzet bonyolódik

Ebbe azonban az RDMB Holding csak azzal a feltétellel egyezett volna bele, ha az eladó vállalja az időközben állagmegóvásra kifizetett 100 milliós nagyságrendű összeget. Tovább bonyolította a helyzetet az, hogy mára több tulajdonjogi bejegyzés is terheli a hotel tulajdoni lapját. Mielőtt az üzletrészt visszakapnák, szeretnének erről tiszta képet kapni a soproniak által megbízott ügyvédek, a holding azonban elzárkózik attól, hogy az ezzel kapcsolatos szerződéseket átadja az önkormányzatnak. Szerintük ez nem érinti az üzletrész visszaszolgáltatását. Sopron álláspontja ellenben az, hogy csak úgy hajlandó visszavenni az üzletrészt, ahogy azt eladta.

Folytatás februárban

Dr. Szalma Miklós, a soproni önkormányzatot képviselő budapesti ügyvéd mindezt úgy kommentálta, hogy miután mindkét fél elállt a szerződéstől, a vevőnek vissza kell adnia az üzletrészt, Sopronnak pedig a foglalót. Az ügyvéd nem tud állagmegóvásra költött milliókról, azt viszont elmondta, Sopron számára hátrányos volt a később felmondott adásvételi szerződés. Dr. Szalma Miklós szerint a bírósági halasztás azt eredményezi, hogy részítélet megszületése helyett az elszámolási vita lezárásával születhet később ítélet. A Fővárosi Bíróságon információink szerint februárban várható a per folytatása.

Kapcsolódó cikkek >>

1,3 milliárd forint a Hotel Rózsadombért (2002-07-10) >>
Soproniak a Rózsadombon (2003-11-13) >>
Soproniak a rózsadombi kísértetszállóban (2003-11-13) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy játék a soproni Kisszínházban

A soproni Kisszínházban ősbemutatót tartottak a hétvégén. Az Ács János rendezte Amese marad című… Tovább olvasom