Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Rövidnadrágra cserélik az öltönyt a piknik évfordulón

Újszerű, hogy emlékbeszédek és öltönyös-nyakkendős résztvevők helyett ezúttal egy laza és fiatalos családi nap várja augusztus 19-én az érdeklődőket.

- Valódi piknik hangulatot, jókedvet, vidámságot álmodtunk idén a Páneurópai Piknik Emlékparkba – kezdte az augusztus 19-i programok ismertetését megkeresésünkre az önkormányzat sajtófőnöke.

Kuslics Balázs hozzátette, a Páneurópai Piknik szellemiségéhez ez illik a legjobban, hiszen ez egy örömünnep, amely azon túl, hogy komoly történelmi jelentősséggel bír, az összetartozásról és az önfeledt kikapcsolódásról szól.

Az önkormányzat elképzelései szerint leginkább a 2011-es évfordulóhoz hasonlít majd a helyszín. Sörpadokkal és asztalokkal berendezett, fedett sátor szolgálja majd a pihenni, enni-inni vágyókat, de emellett gazdag kézműves és gasztronómiai kínálat is lesz a park területén.

Képviseltetik magukat a soproni borászok is, emellett önálló sátorral lesz jelen a sörgyár is. Közel tíz bográcsban a legkülönfélébb ételek fognak majd főni, így a hamisítatlan piknik hangulat biztosan nem fog hiányozni.
Ingyenes sportolási és játszási lehetőségekkel, gyerekfoglalkoztatókkal és koncertekkel várják a családokat.

Már biztos a Makám együttes és a Szabó Balázs Bandájának fellépése, de lesz stand up comedy előadás is. A Karinthy-gyűrűvel elismert Szomszéd néni produkciós iroda fogja biztosítani a jókedvet, ezt alig nemrég az önkormányzat jelentette be a hivatalos facebook oldalán.

Ez egy örömünnep, amely azon túl, hogy komoly történelmi jelentősséggel bír, az összetartozásról és az önfeledt kikapcsolódásról szól. Fotó: kisalfold.hu archívum
Ez egy örömünnep, amely azon túl, hogy komoly történelmi jelentősséggel bír, az összetartozásról és az önfeledt kikapcsolódásról szól. Fotó: kisalfold.hu archívum


A Páneurópai Piknik Emlékparkban kialakítanak egy konferenciasátrat is, ahol 15 órától „A Páneurópai Piknik és határáttörés testközelből" címmel a 25 évvel ezelőtti események hátterébe engednek bepillantást a pódiumbeszélgetés résztvevői. Orbán Viktor miniszterelnök 16 órától ugyanezen a helyszínen beszélget majd a rendszerváltásról Rákay Philippel, a Szabadság tér ’89 című műsor házigazdájával.

Klasszikus értelemben vett ünnepség nem lesz, sőt a szervezők arra kérték a meghívott magas rangú vendégeket, hogy a nyakkendőt és a szigorú értelemben vett ünnepi öltönyt is cseréljék le valami könnyedebb viseletre. Koszorúk és virágcsokrok helyett ezúttal emlékszalagok elhelyezésére lesz majd lehetőség.

Kuslics Balázs ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Teszünk egy kísérletet arra, hogy a leghitelesebb történelmi ereklyére helyezzük el a szalagokat, de erről egyelőre többet nem mondhatok, a technikai lehetőségeken múlik minden."

Az augusztus 19-ei családi napra ingyenes buszjáratokat indítanak, és arra kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. Személygépkocsikkal az emlékpark területére nem lehet majd bejutni.

Mindez azt is jelenti, hogy várhatóan korlátozzák majd az átmenő forgalmat, ami az Ausztriában dolgozókat is érinthető. Az osztrák hatóságokkal már megkezdődött az egyeztetés, amint megszületik a döntés, tájékoztatni fogják a közlekedőket.

- Tisztában vagyunk azzal, hogy augusztus 19-e idén munkanapra esik, de bízunk abban, hogy minél többen döntenek a szabadnap kivétele mellett –mondja Kuslics Balázs. Az önkormányzat minden feltételt biztosít az önfeledt szórakozáshoz, így időjárástól függetlenül jól tudja érezni magát minden generáció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasóink megtalálták az eltűnt, down-szindrómás férfit Sopronban

A soproni rendőrök lakossági bejelentés alapján Sopron-Bánfalván egy buszmegállóban találták rá a… Tovább olvasom