Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Rövid lett a takaró, elmarad a verseny

Tizenhét esztendővel ezelőtt Zsirán lelt munkára, családra és otthonra Orbán György. A fiatal tanító azóta is aktív tagja a helyi tantestületnek és igyekszik átadni a kultúra szeretetét.
Orbán György ízig-vérig pedagógus. Minden aprósághoz van egy kedves szava, türelmesen magyaráz a maszatos ákombákomokat rajzoló fiúcskáknak. Csendben mesél arról, miért nem írunk három t-t egymás mellé. Számára egyetlen dolog fontos, hogy a tanítványai szeressenek iskolába járni. Ilyennek képzeltük valamikor Móra Ferenc tanítóit is. Pedig Orbán György a jelenben él, Zsirán oktatja apró másodikosait.

– Rengeteg szavalóversenyen vettem részt, nagyon szeretem az irodalmat. Miután 2002-ben megkaptam a Radnóti-díjat, úgy döntöttem, mostantól én szervezek megmérettetéseket a gyerekeknek. Mindig találtam pályázatot, ahonnan némi támogatáshoz jutottunk. Az elmúlt esztendőkben így rendre megszerveztem az Östör Antal térségi szavalóversenyt, ami egy hajdani zsirai költőről kapta a nevét. Évente 50–60 kisdiák versenyzett, a zsűriben neves személyiségek is helyet foglaltak, Levente Péter is eljött hozzánk. A hangulatra sosem lehetett panasz, a kicsik kipirultan mondták a verseket, senki nem ment haza üres kézzel. Idén viszont sajnos nem sikerült előteremtenem az anyagi fedezetet a rendezvényre, noha kilincseltem, támogatók mégsem jelentkeztek. A falunkban ugyan akadnak pártolók, de kevesen vagyunk. Elmarad a verseny, az ember nem nyújtózkodhat tovább a takarójánál – fogalmazott a pedagógus.

A Zsirán tanító Orbán Györgynek minden aprósághoz van egy kedves szava.
A Zsirán tanító Orbán Györgynek minden aprósághoz van egy kedves szava.

Orbán Györgynek jelent már meg verseskötete, most a tanítói pályafutásáról ír egy félig személyes, félig szakmai kiadványt. Azt boncolgatja, hogyan lehet megújulni az anyagi, erkölcsi megbecsülést egyre inkább nélkülöző hivatásban. Mint mondta, kisiskolás korától a tanítói pálya vonzotta. A zsámbéki tanítóképzőbe járt, majd diplomásként egykori iskolájába, Fótra ment vissza tanítani. Pesten is dolgozott, de a fővárosban eltöltött néhány év után egyre jobban vágyakozott a vidéki csend után. Bújta a közlönyt, minden tanítói állást megpályázott, mígnem Zsiráról érkezett a levél, hogy szívesen fogadják.

– Vonzó volt, hogy egy családias szellemű iskolában taníthatok. Ma is emlékszem, tizenhét esztendővel ezelőtt egy csütörtöki napon kaptam meg az igazgató írását, s már vasárnap ideutaztam, nem akartam egy percet sem elvesztegetni. Júliusban beköltöztem a szolgálati lakásba és az iskolakezdésig igyekeztem megismerni a falut és a lakóit.

György azt mondja, ha rajta múlik, a településen marad, amíg csak lehet. Kedveli a kollégáit, kiváló testületben dolgozhat Zsirán, így már nem érdeklik az álláshirdetések. Más pályázatokat viszont lelkesen böngész. Talán újra nyerhet pénzt a versenyekre s a környékbeli irodalombarátok – pedagógusok és diákok – jövőre nemhiába tárcsázzák a tanár úr számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozói konferencia Sopronban

A tavalyi évet követően idén is folytatódik a kis- és középvállalkozóknak szóló Raiffeisen Üzlettárs… Tovább olvasom