Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Rönktolás 420 kilométeren

A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni parkjából tegnap indultak útnak azok az egyetemisták, akik Miskolcig tolnak el egy tölgyfa rönköt. A diákok a 420 kilométeres táv leküzdése után augusztus 30-án érnek célba.
Az egyetemisták zuhogó esőben kezdték a menetet
A soproni egyetem főépülete előtt tegnap reggel az intézmény és az önkormányzat, valamint a farönköt adományozó Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. vezetése búcsúztatta azokat a hallgatókat, akik nem mindennapi feladatra vállalkoztak: egy szépen faragott farönköt tolnak el a Miskolci Egyetem bányászhallgatóihoz. Mint ismeretes, a miskolci egyetemisták még 1989-ben diákvirtusból csillét hoztak Sopronba, ennek viszonzása a mostani gesztus.

Évfordulók esztendejében

– Nem véletlen, hogy idén toljuk át a rönköt, amelyet K. Szilágyi Jenő, Erdélyből származó fafaragó művész díszített erdészeti, bányászati motívumokkal és a magyar népművészet elemeivel – mondta lapunk érdeklődésére a főszervező, Ihárosi Péter ötödéves erdőmérnök-hallgató.

– Mária Terézia 240 évvel ezelőtt emelte akadémiai rangra a selmeci bányatisztképző iskolát – a soproni egyetem jogelődjét –, valamint pontosan harminc esztendeje újították fel intenzíven a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem és a Miskolci Műszaki Egyetem hallgatói a közös, selmeci diákhagyományokat – folytatta Ihárosi Péter, aki a kar hallgatói önkormányzatának elnöke és valétaelnök is.
– Hathetes szervezőmunka előzte meg a rönktolást, amelyben – tízesével – több mint negyven egyetemista vesz részt. Naponta harminc kilométeres távot terveztünk, ám az emelkedőkben gazdagabb vidékeken kevesebb – 15–18 – kilométert fogunk csak teljesíteni. A leghosszabb szakaszt – a Sopron és Vitnyéd közötti 37 kilométerest – az első napon tesszük meg. Sajnos az időjárás nem kedvez, ám mi erre is fölkészültünk, vízhatlan köpenyeket viszünk magunkkal. A csapatot persze mikrobusz is kíséri.
– Azt szeretnénk, hogy az ottani leendő elsősök „élőben" találkozzanak a selmeci hagyományokkal. Addigra már az ország különböző erdészeteinek díszszalagjai fogják ékesíteni a rönköt. Az első szalagot induláskor a Taeg tanulmányi igazgatója, Varga Tamás kötötte fel.

Lányok is részt vesznek

A rönktolásra lányok is jelentkeztek: – Nagyon büszke vagyok arra, hogy a nem hétköznapi akciót az én társaim szervezték. Úgy érzem, a nagy kalandon nekem is részt kell vennem – mondja Zakariás Éva másodéves erdőmérnök-hallgató. – Lentiben lakom, de örömmel jöttem vissza az alma materbe, hogy együtt vágjunk neki az útnak. Az első távnál vállaltam tolást, s csak Miskolcon csatlakozom ismét a csapathoz. A többiek az előre megadott állomáshelyeken várakoznak.

A nagy kaland

Az út során a fiataloknak az erdőgazdaságok vadászházakban biztosítanak szállást, továbbá számos település – így Enese, Tata, Bicske, Pécel, Hatvan, Kápolna, Mezőkövesd és Emőd – polgármesteri hivatala segíti az éjszakázást. Budapesten – augusztus 21-én – rendőri felvezetéssel vonulnak be a Kossuth térre, ahol a szakminisztérium épülete előtt az Erdészeti Hivatal és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői is köszöntik a soproni egyetemistákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok álmatlan éjszakái

Sopron nem írt ki pályázatot az orvosi ügyelet ellátásra. A betegek éjszakai és hétvégi ellátását a… Tovább olvasom