Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Romaintegrációs labdarúgótorna Brüsszelben - Sopront a helyi média-válogatott képviselte

Romaintegrációs futballtornát tartottak kedden Brüsszelben Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament (EP) előző elnökének fővédnökségével.

A tornán EP-képviselőkből, roma fiatalokból, a soproni média legjobbjaiból és afrikai fiatalokból álló csapatok mérték össze erejüket. Az első összecsapáson a lengyel kormánypárt, a Polgári Platform EP-képviselője, az EP előző elnöke, Buzek végezte el a kezdőrúgást.

A torna előtt az EP romaügyi munkacsoportja nyilvános meghallgatást is tartott arról, hogy milyen szerepe van a sportnak és különösen a futballnak a romák kirekesztettségének felszámolásában.

A soproni Járóka Lívia, a munkacsoport fideszes elnöke a néppárti frakció közleménye szerint arra az álláspontra helyezkedett, hogy a sportnak tagadhatatlan szerepe van a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés felszámolásában.

"Az EU egyetlen polgárának sem lenne szabad kirekesztetté válnia vagy a társadalom peremére szorulnia" - szögezte le Jerzy Buzek. A meghallgatáson Piara Powar, az UEFA rasszizmus ellenes hálózatának igazgatója és Petrika Ibolya egykori olimpikon, a Magyar Labdarúgó Szövetség úgynevezett Grassroots szociális programjának vezetője is részt vett.

A futballtornán Járóka a kezdőrúgást megelőzően külön köszönetet mondott Buzeknek, amiért az EP elnökként és a néppárti frakción belül is éveken át támogatta a roma-ügyet.

"Ma azért vagyunk itt, hogy megünnepeljük a mindannyiunkat összekötő szeretetet a sport és egymás iránt, és elkötelezettségünket, hogy segítsünk azokon, akik szegénységben élnek" - jelentette ki a fideszes politikus.

A torna döntőjében végül az RMDSZ-es Sógor Csabával, a szlovákiai MKP-s Mészáros Alajossal, a román Petru Luhannal felálló és a fideszes Bánki Eriket helyettesítő Túri Ákossal és testvérével, Attilával kiegészülő EP-képviselői csapat csapott össze a roma fiatalok csapatával, s végül ez utóbbiak kerültek ki győztesen a megmérettetésből, megnyerve ezzel a romaintegrációs brüsszeli futballkupát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két huszonéves rabolt ki és rúgott fejbe egy férfit Sopronban

A rendőrök elfogták mind a két gyanúsítottat. Tovább olvasom