Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Római kori sírt tárnak fel

IV. századi sírt tárnak fel a régészek Sopronban a Balfi utcában. A régészek szerint további síremlékek kerülhetnek elő, ugyanis ezen a területen a római korban temető volt.

A régészeket nem érte váratlanul, hogy a Sopron régió szennyvíz-csatornázási program során a markológép egy IV. századi sírzáró kövét emelte ki a Balfi utcában. A feltárást a szakemberek a hét közepén kezdték el. Előzetesen – a sír mérete alapján – azt feltételezik, hogy felnőtt férfi vagy nő csontmaradványai kerülnek majd elő.

– A rómaiak korában a Balfi utcában és környékén, a Scarbantiából kivezető út mellett temető volt – mondta el az ásatás helyszínén Gabrieli Gabriella ásatásvezető régész. – Ezen a területen legutóbb 1984-ben végeztünk feltárást. Számítottunk rá, hogy újabb leletek kerülhetnek elő. Az egyik kollégánk folyamatosan a helyszínen tartózkodik, így amint ismét találnak valamit, megkezdhetjük a feltárást. Úgy véljük, az utca teljes hosszában további sírokra bukkanunk majd.

A húsz évvel ezelőtti ásatás során igazán értékes leletek kerültek elő a mostani útfelszín alól, alig másfél méter mélységből. A csontvázak, kancsók, korsók, nyakláncok, karkötők, gyűrűk a Soproni Múzeum anyagát gazdagítják.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az UniCredit Road-show

Országos rendezvénysorozatáról tartott tájékoztatót Sopronban az UniCredit Bank képviseletében… Tovább olvasom