Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Római kori emlékek a vörös sánc alól

Sopron - Az Orsolya-iskola egykori függőkertjében található vörös sánc feltárásával a közelmúltban végeztek a régészek. Az ispáni vár részlete mellett római kori emlékek is előkerültek.

Az Orsolya-iskola tornatermét korábban már elbontották és új csarnok építésére kaptak engedélyt. Ezt megelőzően el kellett végezni a régészeti feltárást, amely a közelmúltban fejeződött be.

A vörös sánc a római falak vonalát belülről követte és körbeölelte az akkori ispáni várat. A Tűztoronynál volt az északi kapu, a Hátsókapunál pedig a keleti. A hatalmas építmény alapja húsz méter széles, és a befelé lépcsősen kialakított sánc hat, helyenként tíz méter magas volt.

A feltárás során került elő ez a kerámialó – mutatja Harasztovics
A feltárás során került elő ez a kerámialó – mutatja Harasztovics

– A feltárás során egy öt méter magas sáncrészletet bontottunk el, a talp egy-másfél méterrel az udvarszint alatt lehet – mondta el Gabrieli Gabriella ásatásvezető régész. – Az ispáni vár sáncának feltárása során római kori emlékek is előkerültek a faszerkezet betöltéséből. Azt eddig is tudni lehetett, hogy Sopronnak is létezett ókeresztény gyülekezete, csakhogy nem volt ennek bizonyítására elég tárgyi lelet. Egy feltehetően a VI. századból származó, egykor az épülethez tartozó kövön jól látszik a belefaragott kereszt, ami bizonyítja ezt. Számos bélyeges téglára, cseréptöredékre, állatcsontra is bukkantunk. Az egyik legérdekesebb darab egy tíz centiméteres kerámialó, de lovasa csak részben maradt meg.

Az ásatásvezető régész hozzátette, a leleteket restaurálják, majd – a régészeti kiállítás megújításakor – az értékesebb darabokat ki is állítják.

Olvasóink írták

  • 2. payrich 2009. július 20. 19:47
    „Egy volt orsolyitásként is merőben fájlalom, hogy hogyan adott engedélyt a műemlékvédelem meglévő várfalrészlet (itt sáncrészlet) elbontásához. Elhiszem, hogy kell a tornaterem, elvégre csak kis lyukak vannak termek helyett, de azt oldják meg a műemlék értékeink elherdálása nélkül. Mi lenne a várfalból, ha mindenki csak egy kicsit bontana el. No meg mindig lehetnek nyomós érdekek, hogy miért kell leszalámizni egy darabot. Kifejezetten szégyenletesnek tartom a történteket. Az Alkotmány is kimondja a környezet védelmét, s a környezetvédelmi törvény sem csak a természetes, hanem az épített környezet védelmét is előírja. Nem az egyes műemlékeket kell cserélgetnünk, hanem újakat létrehozni, a régieket pedig eredeti fényében helyreállítani (így azt kellene a római kori fürdővel is: ugyancsak az Orsolya iskola alat). Ugyanezen falbontásos építkezésre volt már példa Sopronban: A Liszt helyén egy méretes sarokbástya állt, melyet vétek volt lebontani, még akkor is ha helyette kaptunk egy olyan épületet, melyet máshova is fel lehetett volna húzni...”
  • 1. bobo 2009. július 18. 21:25
    „Nagyon érdekes anyag, kár, hogy a tartalom 90%-a megtalálható a hivatkozásban lévő cikkben.

    Egyedül a lovas szobor az újdonság, de ehhez meg a képaláírás sikerült félre.

    Sebaj, majd legközelebb..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos a véradásszervezés vakációban is

Sopron - A Magyar Vöröskereszt sokkoló reklámmal hívja fel a figyelmet a véradás fontosságára. Azért… Tovább olvasom