Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Római Birodalom: így jutottunk volna el Sopronból Szombathelyre

Egy angol nyelvű program megmutatja, hogy mennyi idő alatt juthatunk el a római korban az egyik városból a másikba. Sopronból Szombathelyre gyalog közel két nap az út.

A Stanford Egyetem alkalmazása, az ORBIS, a római kort alapul vevő, hihetetlenül szerteágazó beállítási lehetőségekkel rendelkező interaktív térkép segítségével most minden kiderül. Pár kattintással a mód van arra, hogy az összes akkor fontos település között kiszámoljuk, mennyi időbe, mennyi takarmányba és mennyi dénárba kerülne az utazás. A számításhoz három dolog mindenképpen kell, de a kiindulás, a célpont és az utazás hónapja mellett még az utazás módját is pontosan testre szabhatjuk - számolt be az index.hu.

Az angol nyelvű program segítségével néhány várost mi is kiválasztottunk. Igaz, az adatbázis nem teljeskörű, mi például nem találtuk meg Győrt (Arrabonát).

 További érdekességek itt érhetők el >>

Az oldalon a Mapping Orbis fülre kell kattintani. Kis angoltudás azonban ajánlott.


A leggyorsabb út Sopron (Scarbantia) és Szombathely (Savaria) januárjában 1,7 nap, azaz az 52 kilométeres távot ennyi idő alatt tették meg őseink gyalog, ahol lehet pedig csónakkal.

A korabeli útvonal.
A korabeli útvonal.


Ha az ökrös szekeret választjuk, akkor a menetidő jóval hosszabb, azaz 4,3 nap. Lóval a leggyorsabb, az két óra.

Nézzünk egy másik, megyénkbeli útvonalat.

A legrövidebb, 175 kilométeres út gyalog Sopron és Szőny (Brigetio) januárjában gyalogszerrel öt nap. Ugyanez ökrös szekérrel már 14,6 nap, lóval pedig 0,7 nap.

Igaz, itt már kétféle útvonalon is haladhatunk, egyrészt a Duna folyó partja mellett, másrészt a mai M1-es autópálya vonalán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most még fehér Sopron - fotók

Véletlenszerű életképek Sopronból. A tél is akkor szép, amikor fehér. Nézze meg galériánkat! Tovább olvasom