Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Rókák a sötétben

Hetek óta rókák kóborolnak éjszakánként Sopron zöldövezeti részén: a dúvadak nem védettek, a vadászok puskavégre kaphatják az állatokat.

A Felső-Lövér utcában, a Cseresznye és a Hársfa soron lakók panaszkodnak: éjszakánként rókák jelennek meg a környéken, a házőrző ebek pedig veszettül ugatnak a dúvadakra, megzavarva az éjszaka nyugalmát.

– Valóban bosszantó, hogy nyugodt álmunkból egyre gyakrabban riaszt fel bennünket vad csaholás – meséli a Felső-Lövér utca egyik lakója, Trimmel Erzsébet. – Kertek alatt lopódzó rókákat ugatnak a kutyák. Sajnos, az utóbbi időben a dúvadak az éjszakai órákban úgy ideszoktak, mintha a házakkal teli környék természetes lakhelyük lenne. Volt már, hogy a kertemben éjjel 11-kor találtam szembe magam egy ravaszdival, szerencsére ő jobban megijedt, mint én és elszelelt. De tinédzser gyermekeim is találkoztak a késői órában a vaddal.

Szerencsére eddig nem történt rókatámadás, de az ember fél, hiszen soha nem lehet tudni, mikor hogyan viselkednek ezek az állatok...
Sopron hatósági főállatorvosa, dr. Kertész Zoltán valós problémaként említette, hogy a dúvadak egyre inkább bemerészkednek a lakott területekre. Amióta erdei környezetben csalik révén speciális védőanyaggal látták el a rókákat veszettség ellen, gyakorlatilag nincs természetes ellenségük. Hosszabb ideig élnek az egyedek, s a populáció is megerősödött. Ebben az évben Sopronban és környékén húsz – elütött, illetve befogott – rókát küldtek fel az Országos Állategészségügyi Intézetbe. A vizsgálatok szerint egyetlenegy sem volt veszett közülük. – Mindazonáltal, ha rókákkal találkozunk, semmi esetre se simogassuk az állatokat, s legfőképpen óvakodjunk attól, hogy közel engedjük magunkhoz – tanácsolta a főállatorvos.

Egresits Jakab, a soproni Hubertusz Vadásztársaság tagja információja szerint ebben az évben már legalább húsz rókát sikerült elejteniük.
– A rókák Fertőd környékén is igen elszaporodtak – mondta dr. Szalai Elemér, a fertődi Ikva-völgyi Vadásztársaság elnöke. – Mivel nem védett állatok, a vadászok szabadon puskavégre kaphatják a ravaszdikat. Idén eddig legalább tizenötöt ejtettünk el, a hivatásos vadászok pedig eleve „hivatalból" irtják a ragadozókat.

Kapcsolódó cikk:

Nyest-invázió a Lövérekben (2002-08-02) >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyest-invázió a Lövérekben

Sopronban, a Lövérek környékén nyestek visítása veri fel mostanában - a párzási időszakban - az… Tovább olvasom