Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ritmusfesztivál

Ütőhangszerek és -hangszeresek találkozójától volt hangos vasárnap a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, ahol első alkalommal – de remélhetőleg nem utoljára – tartották meg a Ritmusfesztivált.
Félórás csúszással kezdődött tegnap a soproni Liszt-központban az ütőhangszerek találkozója, mert még a kezdés előtti percekben is hosszú sor kígyózott a jegypénztárban. Ilyen mértékű érdeklődésre talán nem is számított a rendező Pro Kultúra Közhasznú Társaság, amikor felkérte a Soproni Ütősöket egy koncertre.

A Stöckert Ádám vezette csoport aztán továbbgondolta az invitálást, s a soproniak fellépéséből igazi Ritmusfesztivál lett, ahol a Soproni Ütősök mellett felléptek a Hoffer Péter Dobiskola tanárai és tanulói, valamint a győri Széchenyi Egyetem Ütőegyüttese is.

A beszélt nyelvnél is ősibb kommunikáció a tam-tam, s az ember legrégibb hangszere a dob. Ez is kiderült Rozsonits Tamás előadásából, aki a Ritmusfesztivál színpadán köszöntötte a Széchenyi-termet megtöltő közönséget. A ritmushangszerek iránt érdeklődők az est során több érdekességet is megtudhattak az istrumentumokról, de a ritmust legjobban mégis a zenészek mutatták be.

A Soproni Ütősök mindig meglepetést okoznak, most sem volt másképp: hangszerrel vagy hangszer nélkül, náluk ritmusból nincs hiány. Pk azok, akik hajkefével, kukával vagy éppen serpenyővel is képesek muzsikálni, de ha valódi ütőshangszer kerül a kezükbe, akkor magas szintű zenei felkészültségüket bizonyítják. És náluk humorból sincs hiány... Stöckert Ádám a soproni zeneiskolában 1996-ban alakította az együttest, mely három éve önálló formációként bizonyít.

Az ütősöket a Hoffer Péter Dobiskola tagjai váltották a színpadon. Hoffer Péter tíz éve hozta létre Sopronban iskoláját, s tegnap kicsik és nagyok, a bécsi American Istitute of Music-ban diplomát szerző alapítóval együtt bizonyíthattak. Ritkán hallani együtt ennyi dobot – pedig nagyon jól szól!
Hogy a győri Széchenyi Egyetem Művészeti Fakultásának hallgatóiból alakult Ütőegyüttesnél sincs hiány ötletekben, arról a soproni közönség is meggyőződhetett. A kísérletező kedv és a hagyományos, több ezer éves hangok megszólaltatása jól megfért egymással a Ritmusfesztiválon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvizsgálják a határsávot

Tűzszerészek dolgoznak Ágfalva határában, ahol egykor a robbanó műszaki zár volt. A három határ… Tovább olvasom