Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ritkán játszott Szabó Magda darab Sopronban

A Petőfi Színház legújabb, szombati bemutatója az idősíkok mozgatásával érdekes utazást ígér 1929, 1943 és 1955 között.

Szabó Magda (1917–2007) Kígyómarás című színdarabját mutatják be a Petőfi Színházban szombaton este 7 órakor. A Kossuth-díjas író első színpadi műve valójában adaptáció, az 1960-ban keletkezett Disznótor című regényének színpadi változata.

Mindazonáltal ritkán játszották, a legelső bemutató után be is tiltották. Legutóbb Debrecenben került színre, több mint tíz éve.

A történetben szerelmi három- és négyszög is szerepet játszik. Jelenet a főpróbáról. Fotók: Magasi
A történetben szerelmi három- és négyszög is szerepet játszik. Jelenet a főpróbáról. Fotók: Magasi


A színdarabban az idősíkok változtatásával az 1929-es világgazdasági válság kezdetébe, a második világháború idejébe, illetve 1955-be csöppenhet a néző. Pataki Andrásrendező elmondta, a dráma címváltozása

– Disznótorból Kígyómarás – is jelzi az eredeti epikus történet hangsúlyainak eltolódását. Az előadás ugyanakkor nem foglal állást, nem ítélkezik, csupán felmutat: emberi tartás, morális váz, hagyományok megtartóereje nélkül elpusztul az emberiség.

A Kígyómarás című darabban színpadra lép a soproni középiskolás, Szabó Fanniis.

– Egy pesti színházi élmény óta vonzódom a színészethez, két éve tagja is vagyok a soproni színitanodának – mondta a Vas-Villa’ diákja, aki osztályában drámapedagógiát is tanul.

Szabó Fanni
Szabó Fanni


Az előadás ugyanakkor nem foglal állást, nem ítélkezik, csupán felmutat: emberi tartás, morális váz, hagyományok megtartóereje nélkül elpusztul az emberiség.

– Nagyon örülök, hogy Pataki András rendező rám bízta annak az Andreának a szerepét, aki a színpadon ’43-ban még bérmálásra váró kislány, s akit ’55-ben már érett nőként láthat a közönség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis tízezres Sopronban - fotók

Egy soproni nő fizetett hamis bankjeggyel az egyik soproni áruházban. Tovább olvasom