Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rezsicsökkentés Sopronban: nem emelik a buszjegyek árát

Az elfogadásra váró tervezet szerint 2020-ig a Kisalföld Volán végezné a helyi személyszállítást Sopronban. Áremelésről szó sem lehet.


A soproni képviselő-testület csütörtöki, rendes közgyűlésének egyik napirendi pontja a város közösségi közlekedésével foglakozik. A város korábban a 2014. január 1. és 2019. december 31-e között végezendő szolgáltatásra korábban írt ki pályázatot. S ezt a tendert bírálják el most.

2020-ig maradna a Sopronban a Kisalföld Volán. Idei árakon utazhatnánk jövőre is. Fotó: Magasi
2020-ig maradna a Sopronban a Kisalföld Volán. Idei árakon utazhatnánk jövőre is. Fotó: Magasi


Az előterjesztés szerint az egyetlen ajánlatot a Kisalföld Volán Zrt. adta be. Erre előzetesen is számítani lehetett, hiszen a feltételeknek egy tőkeerős, nagy számú autóbusszal rendelkező cég tud megfelelni.

Amennyiben a megjelent képviselők elfogadják a határozati javaslatot, akkor a jövőben továbbra is a volán szállítja majd az utasokat Sopronban.

A már említett kikötések egyike, hogy a járművek átlagéletkora nem haladhatja meg a 14 évet.

Továbbá törekedni kell arra, hogy a buszok legalább 30 százaléka alacsony padlós legyen, és az segítse a mozgáskorlátozottak fel és leszállását. Ennek bőven megfelel a volán, ugyanis a városban a járművek 40 százaléka már ilyen.

A tervet szerint az önkormányzat jövőre, négy részletben 64 millió forint működési hozzájárulást fizet. Ezen összeg 2015-ben sem nőne.

Alvállalkozó bevonására is lehetőség van, de feltétel, hogy az éves, összkilométer hatvan százalékát a volán buszai tegyék meg.
A talán leglényegesebb, pénztárcánkat érintő pont, hogy jövő év január elsejétől nem lesz áremelés. 

A jegyekért, bérletekért a mostani díjat kell megfizetni.

Az, hogy 2015-ben lesz-e a drágulás, arról külön egyeztetés után, a közgyűlés dönt majd 2014-ben. Jelenleg az elővételben megváltott jegyért 320 forintot, az autóbuszon pedig 390 forintot kell fizetni. A havi összvonalas bérlet 6900 forintba, a nyugdíjas bérlet 2200 forintba kerül.

Az érvényes jegy és bérletárak
Az érvényes jegy- és bérletárak


A volán nem ritkíthat járatokat a következő évben. Erre, csak indokolt esetben lesz lehetősége 2015-ben. A csökkentés mértéke ugyanakkor nem érheti el az előző év forgalmának tíz százalékát. S emellett ezzel arányosan az önkormányzati hozzájárulás is csökken.

Újabb vonalakat természetesen bevezethet, de csak akkor, ha ezek nem veszteségesek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszúság: Hidegségen ismét nem volt áram

Hidegségen hétfőn órákon át ismét nem volt áram. Napközben többször is akadozott a szolgáltatás. Tovább olvasom