Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Retro Sopronból: Halkan, mert elvisz a rendőr - fotók

Egykoron az egész utca zengett a hangos rádió adásoktól. A rövidhullám jelentette a szabadságot.
Most hűsítőként egy kicsit más oldalról nosztalgiázunk. A tévéknél hagytuk abba az előző írást.

Emlékszik még valaki az első tévéjére? Sok választás nem volt annak idején, vagy Orion, vagy Videoton, a neve talán Munkácsi? Ment is otthon a hatalmas vita, hogy melyik jobb, persze mindenki a sajátjára esküdött. Apám a legjobb barátjával úgy összeveszett ezen, hogy egy hétig nem beszéltek. A miénk Orion volt, szép monitor forma. Később lett a Kékes, ami ki is gyulladt hamarosan. A tévészerelő mestert ismeri valaki? Kulcsár Pál barátom volt akkor is a legjobb.

Ma is jó egészségnek örvend és most is dolgozik, de már csak hobbiból.

Visszatérve: Hamvaiból újjáélesztette a Kékest. Viszont most inkább térjünk át ránk, akkori ifjakra.

Emlékszik? Retro rádiók.


Mi is érdekelt bennünket (persze a csajokon kívül)? A zene és nekünk mi kellett a jó zenéhez? Rádió, igen egy jó kis táskarádió. Tökiéknek (Kukker) volt előszőr hordozható rádiójuk,egy elnyűhetetlen Sokol.

Hogy, ne legyen vita, az összes családtag kapott 1-1 Sokolt. Hallgattuk is minden este a Luxemburgot, vagy ahogy az akkori bemondó mondta, ordította, "rédió Láxemberg".

Mentünk a városban és fülünket odadugva hallgattuk a jobbnál jobb slágereket. Mivel az elem nem bírta sokáig,hamarosan két 4,5 voltos elem került az oldalára, amitől majdnem a duplájára nőt, viszont a hangja is jobb volt és tovább tartott.

A gond az volt, hogy az áldott jó "komcs2i politikusaink nem engedélyezték bele a rövid hullámot. Csak közép és hosszú hullám volt benne. Nemsokára a keresetemből tudtam venni egy igazi nagyágyút, egy VEF 204-est. Kit érdekelt,hogy egy mázsa volt, a hat vastag elem maga egy kiló. Ez igen, ez már fogta a rövid hullámot, vele a Szabad Europát. Ettől kezdve rendszeren hallgattuk az "Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres ... a mikrofonnál Cseke László."

Már értettük a szöveget is. Persze csak azt, ami minket érdekelt, ugyanis kódolva mentek az üzenetek. A 16-os később megszűnt. Cseke László hangja ma is a fülembe cseng, ahogy mondja "Délutáni randevú," "Tinédzser parti". Cseke László, a művész neve volt, az igazi neve Ekecs Géza. Azért változtatta meg, hogy az itthoni rokonait ne zaklassák. Szegény Komjáti csak kullogott utána a pár párt- államilag engedélyezett lemezével.

Bömbölt a zene mindenhol,a Várkerületen, a Rózsa utcai téren, a strandon, a Bécsi dombon. Mindig figyelmeztettek az öregek, halkítsátok le, mert elvisz a rendőr. Nem érdekelt, csak szóljon a zene, Beatles,a Rolling Stones, Bee Gees.

Nagy zene őrültek voltunk, nekünk ez jelentette a szabadságot.

A bátyámék hazahoztak egyszer egy Terta magnót, még soha nem láttam ilyent. Neki is estem amikor nem voltak otthon. Bedugtam a konnektorba, meg is csapott úgy, hogy ijedtemben bebújtam az ágyba, csak az orrom lógott ki. Így kezdődött az én magnós korszakom. Emlékeznek a sokat emlegetett Mambo magnóra? Később vettem egy Tesla B400-as szalagos magnót,emlékszik rá valaki? Mindig bedöglött, még a gombjai is letörtek. Később a lengyelek csináltak egy nagyon jó masinát a ZK:140 -est,ez egy Grundig másolat volt és nagyon jól szólt, ráadásul nem nagyon romlott el.
Egymáshoz jártunk bemutatni az új számokat, kinek van jobb. A legjobb az volt, amikor Csoki dicsekedett vele, hogy milyen jó számai vannak, pont azzal, ami ráadásul az én két hónapja kölcsönadott szalagom volt. Szalagot épp ezért nem lehetett kölcsönadni. A bátyám az NDK-ban dolgozott, ott nagyon nagy sztár volt a Videoton Camping rádiója, 1964- től éveken keresztül fejlesztették egyre jobbra és ami akkoriban a komcsi országokban a csúcstechnikát jelentette, tele volt olasz és nyugati alkatrésszel.

Állandóan azt kérték, hogy szerezzek nekik. Viszont csak a fadobozos érdekelte őket, mert jobban szólt. Nekem kellett beszerezni, és vitte ki a haverjainak. Drága masina volt, 2960 forintba került, egy havi jó fizetés körülbelül pont ennyi volt.

Az enyém jóval kevesebb.

Volt egy olcsóbb változat is a Strand, de az nem volt ennyire sikeres, pedig félárba került. Megint bebizonyítottuk a világnak, hogy tudnak a magyarok.

Közben megérkeztek a kazettás magnók. Biztosan sokan emlékeznek az elsö BRG kazettásokra, azon belül is a híres MK-23-ra, később a vékonyabb 24-re. Innen már nem volt megállás a technikának, jött a Calyso M-8-as, a BRG-M11és szalagos -kazettás magnó. Egy srácnak viszont volt egy valódi nagyágyúja, egy Akai GX 400 D, amihez már semmilyen magnó nem ért fel. Mi a nagy magnósok,csak tátottuk a szánkat, hogy ilyen is létezik.Tódultak az ujdonságok a Deckek,de ez már egy újabb korszak kezdete volt...

A történetet elmesélte: Adorján Attila.

Olvasóink írták

154 hozzászólás
 • 154. 1x2=? 2012. augusztus 24. 18:46
  „153
  Nem. csabika@?????.de A kérdöjelek egy másik oldaladon találhatók.”
 • 153. rozsautcai 2012. augusztus 24. 13:43
  „Ami még kimaradt .Ki tudja mi ez?-PCL 82-,Akkoriban gyakran emlegettük. "csabika@?????.de" nem véletlen fodika@.............?Mert nem tudom ki vagy ,de köszönöm.”
 • 152. 1x2=? 2012. augusztus 19. 06:25
  „Szia "rozsautcai"!
  Szülinapodra minden jót kivánok.
  További jó témákat!!!
  csabika@?????.de
  5kérdöjel megtalálható "Srácok, akik"”
 • 151. rozsautcai 2012. augusztus 15. 21:32
  „"150. viti "Szia ,én azt hallottam,hogy meghalt,bár jó lenne ha csak kacsa lenne a hír.Igen ennek az oldalnak a lényege,hogy rádöbbenjünk ,hogy "Rohan az idö"”
 • 150. viti 2012. augusztus 15. 11:26
  „Cseke László (Ekecs Géza) nagyjából két évig Sopronban is "vendégszerepelt" havi rendszerességgel - igaz, már csak a "módszerváltás" után, miután elindultak a helyi rádiók.
  Ez a fotó a Hotel Maroniban, a Rádió Sopron teraszán készült róla:
  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=298811363545559&set=a.236731409753555.53769.236184026474960&type=3&theater
  ...és itt gondolkodtam el, milyen gyorsan telnek az évek: azóta bezárt a Maroni, elhallgatott a Rádió Sopron, akárcsak a Csekét később "átvevő" Sláger és Danubius is...
  Vajon mi lehet mostanság vele...?”
 • 149. soproni 2012. augusztus 14. 21:29
  „148. 1x2=? Melyik oldalra? A 140-es hsz-ban megadott email címre vártam a válaszod,el nem tudom képzelni,hogy került a cikkhez,ha oda küldted.”
 • 148. 1x2=? 2012. augusztus 14. 18:12
  „147
  Az oldalra küldtem én sem tudom, hogy miért itt jelent meg.”
 • 147. soproni 2012. augusztus 14. 13:56
  „146. 1x2=?Helyes,de úgy gondoltam,ha emailt küldesz,akkor oda írd a levél témájához a kért választ.:-)Na akkor még egyszer,de valami más......legyen mondjuk a "jelige"az,hogy melyik utcában lakott L.Lali . Remélem most érthetőbben sikerült megfogalmaznom :-)”
 • 146. 1x2=? 2012. augusztus 13. 21:07
  „Elzett”
 • 145. Je.Ta. 2012. augusztus 13. 11:50
  „144!Persze,hogy emlékszem,de én inkább már a Hungária rock and roll -os korszak zenéjét hallgattam.
  A bátyámnakaz 50-es évek végén a 60-as évek elején is volt valami rádiója,ami sutyiban az osztrák adót hallgatta délutánonként.Ott is zene szólt.
  Akkor egy mozira gondoltunk,én városi moziként hallottam róla!”
 • 144. rozsautcai 2012. augusztus 12. 21:46
  „"143. Je.Ta."A Vörös Csillag mozi a polgármesteri hivatal mögött volt,ahol most római korú romokat látni.Petress Istvánra emlékszem én is rá.Szabó család,emlékszel?Voltak régen jó músorok,mégis minden este a "rédió Láxemberg " harsogott az utcán.Mennyi idö tel el azóta.Eletelt igy mondtam?Helyesen igy kéne,elrohant.Emlékszel,Konc Zsuzsa "rohan az idö" Akkor csak hallgattuk,de nem gondoltuk,hogy ennyire rohan!De szépen is énekelt.Folytatjuk a visszaemlékezést nem sokára.”
 • 143. Je.Ta. 2012. augusztus 12. 15:27
  „Már lassan úgy vagyok vele,hogy nagyon várom már a cikksorozat folytatását.Aztán meg gondolkodom azon is,hogy milyen történeteket jutnak az eszembe!
  Kérdés:Hol volt a Vörös Csillag mozi.Mert én igaz csak hallomásból,a Városi moziról tudok,ami a Városháza közelében volt,Na,persze a Petöfi,meg a Szabadság filmszinházak.Az utóbbiaban a nyári Vakációk alatt kedden vagy szerdán szünidei matinék voltak.Ilyen filmekkel,mint Koppanyi aga testamentuma,Rákóczi hadnagya,vagy a Tenkes kapitánya.
  A bérleteket az általános iskolákban lehetett megkapni,nálunk Marica néninél(Fejér Zoltánné) énektanárunknál.Eti néninél(Magyarné Derszib Etelka híres festömüvész lett)fizika-rajztanárunknál meg könyveket lehetett vásárolni.
  Emlékszem 1978 as foci VB elött a Rákóczi pályán játszotta utolsó hazai meccsét a magyar válogatott.Nagy felhajtás volt,a Lövér körút tele volt autókkal,de tán még a Deák-téren is parkoltak.Az esti TV-híradóban mutatták a talákozó összefoglalását,az akkori Soproni válogatott ellen.Ha jól emlékszem Babos nevezetü volt a hazai csapat kapusa.Pár év múlva meg a Nyilasi féle Fradi játszott a Postás pályáján.Utánna a Lokóban vacsoráztak.Ott lestük a játékosokat a pálya mellet,csakúgy mint amikor a foci öregfiú csapat játszott Sopronban,de ök már az SSE pályán.
  Meg ha a rádióknál tartunk.Petress Istvánnak a Kossuth rádióban volt egy közlekedésbiztonsági müsora,a nevére nem emlékszem.Egyszer a Várkerületröl,hivatalos névén a Lenin körútról volt az adás,melyben az áldatlan közlekedési állapotokról beszéltek.Az adás alatt kimentem a Várkerületre,de már a Széchenyi térröl lehetett látni,hogy a Pannónia szálló elött áll a Magyar Rádió antennás közvetítökocsija.
  Talán másnak is eszébe jutnak ezek a történetek!”
 • 142. soproni 2012. augusztus 11. 20:26
  „141. 1x2=?Eddig nem úgy tűnt,hogy gond van a memóriáddal. :-)Akkor legyen mondjuk a hely neve ahol Löki nyűtte a basszus húrjait :) Ezt tudnod kell! Kutya volt félszemű is,de én a másikra gondoltam.Sikára,hogy ne emlékeznék.....nagyon tetszett valamikor :-)”
 • 141. 1x2=? 2012. augusztus 11. 19:24
  „140
  Memória gondom van a második felesége nevével, de a Generálisban is dolgozott. Minden fiut ismertem. A kutya a félszemü barátom is volt, ha Rá gondolsz. Sika név beugrik Neked? Kutyával a szölészeti suliba jártak. Sorry, de amire kértél nem ugrik be.”
 • 140. soproni 2012. augusztus 11. 18:32
  „137. 1x2=? Akkor már nem volt nős Lali amikor mi odajártunk. Ritát is nagyon jól ismerem és a második feleségét is jól ismertem. Ezek a nevek mondanak neked valamit ? Fifi,Bundás,Kutya,Pedró,Saul,Pacsa,Cipő,Orsi(fiú) Itt egy email cím,ha gondolod írhatsz szovetsegesek@freemail.hu.A téma legyen mondjuk Lali második feleségének a neve,hogy tudjam,biztosan Te vagy-e . :-)”
 • 139. 1x2=? 2012. augusztus 11. 18:27
  „138
  Ha a Patak utcában volt, akkor igen ismerem. A 70es évek végén, mikor focimeccsekre jártam nem lehetett kihagyni az emberek az utcán szörpölgették a nedüt, mivel bent teltház volt. A Bécsikapu csodás volt és jókat lehetett enni. Nyitva van még? Volt még egy borkimérés a Rákoczi utca és az Iskola-köz ("hugyos-köz") között. Három idösebb nö csinálta. Mindenki igy ismerte: "három p...a hat csöcs 6 Forin egy nagyfröccs".”
 • 138. rozsautcai 2012. augusztus 11. 17:57
  „Soproni,köszi a puszit,tudom mért kaptam.Nem is a soproni rom kocsmára ,hanem Pécsire gondoltam,a lányom mesélt róla és hozott képeket,hát mit mondjak,a rossz lábú zongorától kezdve talán még mosógép is van ott,ezt jobban tudná elmesélni nekünk "köröshegyi".Most már mindegy de a következö cikk a kocsmákról szólt volna ,lelöttünk a poént,akkor viszont most HAJRÁ.Emlékeztek a Patak borozóra ,akkoriban Magyar Tengernek hívtuk,illetve egyszerüen Tengernek.A pincér a Józsi ,apósa a Karcsi bácsi.Jó fröccsöt adtak,de egy idö után inkább mégis maradtunk a Gödörnél,kellemetlen pletykák keringtek a Tengerröl.A másik a Bécsikapu ,kétszer is kinyitott.Emlékeztek a Balfi utcában a szeder köznél,volt egy pince ,nem jut eszembe a neve.”
 • 137. 1x2=? 2012. augusztus 11. 17:41
  „129
  Törzsvendégek voltunk a Pincéjükben, mivel Lali akkori felesége Rita és az én exem barátnök voltak. Bizti, hogy találkoztunk ott. A "KUTYUSOK" (Extra nagybetü) szépek voltak. Volt "saját" Poharam is. Gál Laci majd mindennap "befutott" 1 "jaffa felesre" Sajnos a Lali is korán ment el.”
 • 136. soproni 2012. augusztus 11. 16:39
  „131. Je.Ta.! Igazad van! Egy ilyen cikk kapcsán,hogy is juthatna más az eszembe? :-)”
 • 135. soproni 2012. augusztus 11. 16:37
  „126. rozsautcai !Először is kapsz 1 virtuális puszit *** ! A Deák most már tényleg más lett,de mi is változunk és az igényeink is :-) Nem tudom,hogy ki volt a fodrászod,de akkoriban többen is panaszkodtak hasonló vágásokról. A rom kocsmát is említetted......arra gondolsz ami a Deákkal szemben van? Ott voltam tavaly Halloween-kor és nekem tetszett a berendezés és a stílus.Talán azért,mert jobban szeretem az ilyen helyeket a puccos,flancos vendéglátó egységeknél. A coca coláért nem igazán rajongtam,sokkal jobban szerettem a csatos bambit.Milyen jó lenne,ha minden ember örülhetne az ilyen boldog ifjú kornak és hasonló jókat tudna mesélni a szép emlékeiről:-) (itt most egy kacsintás lenne,ha tudnám,hogy kell csinálni) o-”
154 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Városvédők jelöltje: Uzoni Pál

A Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület Uzoni Pál belsőépítész vállalkozót, az egyesület… Tovább olvasom