Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Retro Sopron - A várkerület képekben

A várkerület a régi várárok külső peremén jött létre, követve a régi városfalak ívét. A XII. század óta Sopron kereskedelmének a központja. Fotók.


Galéria! Forrás: szuper.info.hu


A várkerület külső házsoráról már 1400-ból találni feljegyzést, a belső házsor viszont csak a XVIII. század végén, a várárok feltöltése után épült meg. Ennek érdekessége, hogy helyenként különböző méretű és magasságú házak épültek egymás mellé - olvasható a szuper.info.hu-n.

A XVII. sz végén a török uralom alól felszabaduló ország egyik fő kereskedelmi útvonala (marha- és lókereskedelem) Sopronon át vezet. A XVIII. sz. elején Sopron Magyarország első tíz városa közé tartozik. Megjelenik a nyomdászat, az ágyú- és harangöntés, virágzanak a kékfestő-műhelyek. Betemetik a várárkot: konyhakertek kapnak benne helyet; erre az időre tehető a Várkerület teljes kialakulása.

A várárok feltöltése előtt a vásárosok annak partján állították fel sátraikat, bódéikat, majd a feltöltés után a várárok helyén létrehozott telkeken szerettek volna állandó üzlethelyiséghez jutni.

A bejegyzés folytatása >>

Olvasóink írták

 • 11. Lárika 2011. december 29. 20:08
  „A Belvárosból az autókat ki kellene tiltani. Aki egy ekkora városban nem tud gyalog közlekedni, az költözzön el! Ja, Lakóparkok? Senki nem mondta, hogy az erdőben kell élni! Van a városban elég hely!”
 • 10. hejhaj 2011. december 28. 17:13
  „Mindenesetre, köszönet a Kisalföldnek, hogy közkinccsé tette ezeket a régi fotókat a Várkerületről.”
 • 9. Kuvasz 2011. december 27. 09:34
  „5. orion 1
  Múzeumba??? Hol van Sopronban ilyen múzeum, azt az egyet is bezárták, ami a Múzeum utcában van (volt!!!). Pedig talán nem véletlen az utca neve.”
 • 8. 1soproni 2011. december 27. 09:08
  „"A buszokkal lehetne rahordani az utasokat a kulteruletekrol, a belvarosban pedig MEGSZUNTETNI az autos forgalmat. De hogy lehetne megmondani azoknak az embereknek hogy nem mehetnek be tobbe, akik most is paradeznak a sorompo miatt??!!"
  A Templom utcában, Új utcában, Szent György utcában, Kolostor utcában szeretnél villamost látni?
  A Várkerület nem tartozik a belvároshoz.”
 • 7. orion1 2011. december 27. 08:55
  „Fater mondta, hogy a Kossuth Lajos utca óránál ahol most az a bezárt nyílvános wc van, ott volt még volt 30-40 méter sín a 70-es években. Egy munkatársam, aki most ment nyugdíjba, mondta, hogy ő a háború után született, a torna utca sarkán lakott a várkerületen, és a várkerületen még megvoltak a kandelláberek, közvilágítássá átalakítva, a szépségszalon előtt kb 50 méter hosszú pályaszakasszal”
 • 6. BLA 2011. december 27. 01:24
  „A villamos 1923-ban szunt meg, tehat a nyugdijasok sem nagyon emlekezhetnek ra. Sem az mszp, sem a Fidesz nem tehet rola. A 70-es evekben csak arra emlekszem, hogy a jobb oldalon a Kossuth utcanak a szelen mehetett a villamos palya, mert ott a kovek hosszaban egyiranyuan voltak lerakva ugy, mint a vaganyok felszedese utan a lyukat szoktak bepotolni. Semmi nem maradt a villamosbol! Sajnalom en is, szerintem szep idegenforgalmi latvanyossag es egy jo kozlekedesi forma is lenne a belvarosban. A buszokkal lehetne rahordani az utasokat a kulteruletekrol, a belvarosban pedig MEGSZUNTETNI az autos forgalmat. De hogy lehetne megmondani azoknak az embereknek hogy nem mehetnek be tobbe, akik most is paradeznak a sorompo miatt??!!”
 • 5. orion1 2011. december 26. 22:12
  „A villamosból vagy az ahhoz kapcsolódó pályából maradt meg valami??? Hallottam, hogy a Kossuth Lajos utcában még a 70´-es években is volt villamos pályaszakasz, a nyugdíjba vonuló munkatársaim emlékeznek még a várkerületen villamos felsővezetéket tartó oszlopok maradványáról, aztán szépen eltakarították az utolsó kézzelfogható emlékeket is. Semmi maradványa nem került múzeumba a Soproni villamosból?”
 • 4. józanparaszt 2011. december 26. 18:42
  „kellemesebb lenne ilyen Belvárosban sétálni, mint a mostaniban nemigaz?”
 • 3. öröksoproni 2011. december 26. 16:38
  „Elfogja ez embert a nosztalgia, de az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Élhetőbbé azonban lehetne tenni a Várkerületet. De ezta csontot már lerágtuk.”
 • 2. Gabika22 2011. december 26. 11:33
  „Ekkor még a fizetésük 20%-át költötték rezsire. Ma ez 80%!”
 • 1. CivitasFidelissima 2011. december 26. 09:56
  „Mennyi, de mennyi hely volt akkor a Varkeruleten... Most meg?! Hegyen-hatan minden. Fullaszto!
  Kerem vissza a regi Varkeruletet! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazánház gyulladt ki Fertőhomokon

Egy fertőhomoki családi házhoz épített kazánház gyulladt ki vasárnap reggel. Tovább olvasom