Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Rét utcai ingatlan: jogerősen érvényes a szerződés

Jogerősen elutasította a Győri Ítélőtábla szerdai ítéletével a soproni önkormányzat keresetét, amellyel a Rét utcai, egykori nevelési tanácsadó épületre vonatkozó adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapítását kérelmezte.

Az adásvétel a 2006. október 1-jei önkormányzati választás előtt négy nappal történt. Az akkori polgármester (MSZP-SZDSZ) közgyűlési felhatalmazás nélkül döntött arról, hogy az érintett belterületi ingatlant és a rajta lévő lebontandó építményt csaknem 23,9 millió forintért értékesítik. A kereset szerint az adásvétel jogszabályba ütközött, mivel az értékesítésről csak a közgyűlés határozhatott volna, tekintettel arra, hogy az ingatlan értéke meghaladta a 20 millió forintot.

Az önkormányzati választás után a Fidesz vezette új összetételű közgyűlés újabb értékbecslést szerzett be, amely szerint az érintett ingatlan több mint 60 millió forintot ér. Emellett a versenyeztetési eljárás mellőzését is jogszabálysértőnek tartotta.

Az elsőfokú bíróság ítéletével nem minősítette alaposnak a felperes önkormányzat keresetét, az ítélőtábla pedig helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az indoklás szerint az önkormányzat fellebbezésében előadott érvek megalapozottságának eldöntése szakkérdés, és a soproni önkormányzat az ítélőtábla ismételt tájékoztatására sem kérte szakértő kirendelését. Az ítélet jogerős.

- Ismét bebizonyosodott, hogy Fodor Tamás vezette önkormányzat megint feleslegesen fordította a helyi adófizetők pénzét perre és ügyvédre – reagált az ítéletre Kalmár István, az MSZP soproni szervezetének elnöke, az akkori önkormányzat alpolgármestere.


 - A tényekhez tartozik, hogy az ingatlan értéke nettó 19,2 millió forint volt. Ez pedig alatta marad a 20 millió forintos értékhatárnak - hívta fel a figyelmet a tulajdonos cég képviselője.

 - Önkormányzatunk a Legfelsőbb Bírósághoz fordul –reagált az ítélőtábla döntésére Kuslics Balázs a városháza sajtófőnöke. Mint fogalmazott, a Legfelsőbb Bíróság eddig minden esetben felülbírálta az ítélőtábla döntését, az önkormányzat pedig valamennyi lezárult pert megnyert, így most is ebben bíznak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. bblt 2011. március 11. 08:18
  „és ez igy megy már nagyon rég óta.....lehet elkéne zavarni mindkettő brigádot? ;)”
 • 20. Feri1 2011. március 10. 15:40
  „"a fidesz 2002-es választási veresége utánn még olyan üzleteket kötzött.....A kamatokat maos nyögi az ország. "

  Ezért van eladósodva az ország? Ez vicc....nem is.......ez szánalmas.
  Kicsit olvasson utána, nézegesse a kimutatásokat, hallgassa a közgazdászokat!
  További szép napot!”
 • 19. istván51 2011. március 10. 14:01
  „Kedves 12-es
  Én mindent megértek,/ha elmagyarázzák/.Kérem magyarázza már el nekem hogyan lehet hogy a fidesz 2002-es választási veresége utánn még olyan üzleteket kötzött melyek összege ha jol emlékszem 300milliárd forint-ra rugtak melyet már a következö kormánynak kelett kifizetni,ügye az szabályos volt.A kamatokat maos nyögi az ország. Igen tudom akkor azt mondta OV.hogy ök az utolso pircig tejhatalommal rendelkeznek.Akkor az ügye etikus volt. Ma ügye nem etikus hanem törvébnybe ütközö,hogy az előző városvezetés 4 nappal az átadás elött üzletet kötött.”
 • 18. thurvj97 2011. március 10. 13:16
  „Megy a kakikeverés vakveréb módra.Jobb, hogy ott áll üresen,a város szégyenére az épület? Fidesznek persze mindegy,nem építeni,csak konzerválni. Hiszen konzervatívok.Bocs,keresztéy-konzervatívok. Meglátszik.”
 • 17. 1soproni 2011. március 10. 10:50
  „Ezek után összeereszteném a két szakértőt, és vitassák meg nyilvánosan, hogy miből adódik a 40 milliós különbség.
  Amelyik kevésbé hihető verziót ad elő, annak megnézném a többi becslését is, aztán esetleg bevonnám a papírjait.”
 • 16. manus-Fertő 2011. március 10. 10:37
  „kisalföld modeál........félnek az igazságtól...”
 • 15. mindigatutit 2011. március 10. 09:49
  „én pedig továbbra is kiváncsian várom az istvánbírói épület sorsát!!azt is visszakaptuk:(”
 • 14. bennevagyok 2011. március 10. 09:42
  „Vajon hány nappal kell eladni választás előtt, hogy ne legyen téma? Számámra teljesen mindegy, hogy mikor adják el, mert az önkorinak az a dolga, hogy dolgozzon, függetlenül attól, mikor vannak a választások. Az persze egy másik kérdés, hogy ezzel okoz-e kárt vagy sem. De ezt megítélni szerintem egyszerűen nem lehet, mivel az értékbecslés meglehetősen szubjektív dolog. Ha akarom ennyit ér, ha akarom annyit. Akár nagyságrendi eltérés is lehet két becslés között.
  Amúgy a jelenlegi vezetés miért nem kért újabb - az ítélőtábla által felkért - szakértőt? Talán azért, mert nem volt biztos a dolgában?
  Én nem vagyok biztos benne, hogy bárki is tiszta lenne ebben az ügyben.”
 • 13. Feri1 2011. március 10. 09:10
  „Kedves 11-es!
  Nem hiszem, hogy az mentesíti az elődök felelősségét a jó erkölcsös üzletek megkötésétől, hogy jelen pillanatban mennyi pénze van az önkormányzatnak.
  Csak nekem tűnt fel, hogy a választás előtt pár nappal finoman szólva is megkérdőjelezhető döntéseket hoztak? Ez minimum a politikai felelősség kérdését felveti, de a fővárosi önkormányzatoknál egész más következményei is lettek. És ezek után osztják az észt, mint a fenti cikkben kiderül.
  A kommentáló társaktól viszont elnézést kérek, hogy bekategorizáltam őket.
  természetesen ez is csak egy vélemény”
 • 12. istván51 2011. március 10. 07:13
  „Kedves 10-eske! Mitmondott Rádonyi ur a mult héten.EGYÜTTMÜKÖDÉS! Most te meg elövetted a nagy farmát,hogy ki milyen szinü.Vegyük azt,hogy jogtalan volt.Miböl tudja a város visszafizetni ezt a brutto közel 23 milliot.meg a Szakács féle ingatlant sem fizette vissza.És a Valter féle "nyert"pert visszafizette már a vételárat.Tudod te hány embert küldtek el a Holdingtol pénzhiány miatt.Vagy ez neked nem számit,csak az hogy ki milyan szinü.Az én szinem például sárga akkor narancsos vagyok.Nagy tévedés a szinem sárga/tudja a "fajtám"/.”
 • 11. Feri1 2011. március 09. 22:54
  „Vajon miért adták el 4 nappal a választás előtt? Vajon ki járt jól? Vajon bruttó összeget kell fizetni v. nettót? Vajon miért jó drágán venni és olcsón eladni? Vajon milyen színűek azok a kommentelők, akik itt védik a mundér becsületét, még akkor is, ha az néha a jó erkölcsbe ütközik?”
 • 10. loner 2011. március 09. 22:07
  „Miért nem csodálkozom megint!!!!!
  Parasztvakítás akarom mondani polgárvakítás volt mergint a per !
  Futja a felvett hitelből.”
 • 9. Ovinkor 2011. március 09. 21:24
  „Az egészt csak azt szolgálja, hogy a polgármester elterelje a figyelmet arról, hogy vezetésével a város totálisan eladósodott.”
 • 8. IkvaHírLACEE 2011. március 09. 21:09
  „4# van ott még egy is, beljebb, hasonló állapotban”
 • 7. SzImike 2011. március 09. 21:05
  „Nem baj! Pereskedjünk tovább. Végül is valakinek biztos "megéri"”
 • 6. Miértmagyar? 2011. március 09. 20:13
  „Még jártam ide suliba anno...nem fért el a sok gyerek az Erkelben...régi szép idők...”
 • 5. Filtec 2011. március 09. 19:30
  „Eléggé ledurrant épület, az tuti.
  Akárcsak a Kossuth utcai síneknél levő bakterház. Itt jön be Ausztriából a vonat, és mit lát, ha kinéz az utas?
  Egy ledurrant bakterházat.
  Szégyen!”
 • 4. 1soproni 2011. március 09. 18:57
  „Sosem értettem a bírósági rendszert. Jogerős, de még mindig ott a legfelsőbb bíróság?”
 • 3. pkajos 2011. március 09. 16:23
  „Jómagam is rendelkezem ingatlan értékbecslő képesítéssel...- bár nem "praktizálok". Annyit mondhatok, hogy a 60 millió "enyhe" túlzásnak mondható.. Az értékbecslő, bizonyára teljesen független :) - akinek a "színhőmérséklete" sejthető, - meglehet, hogy nem is látta az ingatlant...

  Volt már ilyen nagy fogása a Városvezetésnek... Az eladósodás ügyében azért reméljük ügyesebbek lesznek !

  Büntetésből 1 évre kiköltöztetném a Polgármeter urat ebbe a vagyont érő ingatlanba..”
 • 2. BsBe 2011. március 09. 15:58
  „- Ismét bebizonyosodott, hogy Fodor Tamás vezette önkormányzat megint feleslegesen fordította a helyi adófizetők pénzét perre és ügyvédre - hát van itt pénz.. csak az egészségügyre, az óvodákra, iskolákra, utakra nincs. Ügyvédekre arra igen.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták az Ausztriában 8 millió eurót sikkasztó magyar bankárt

Miután soproni lakását feladta, Budapesten fogta el a rendőrség azt a férfit, akit osztrák hatóságok… Tovább olvasom