Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Részönkormányzatot kap a Jereván

Településrészi önkormányzata lesz a Jereván-lakótelepnek. A döntéstől a városvezetés az itt élők sajátos problémáinak hatékonyabb kezelését reméli. Sopronban itt lesz a negyedik részönkormányzat.

Balf, Brennbergbánya, valamint a Sopronkőhida–Jánostelep–Tómalom településrészi önkormányzatok után a Jereván-lakótelepen alakulhat az itt élők érdekeit a remények szerint hatékonyabban képviselő részönkormányzat. A szervezeti és működési szabályzat módosításával mindehhez a jogi hátteret már megteremtették. A tervezett részönkormányzat három körzetet érint: Balogh Judit hármas és Magas László kettes körzetét részben, valamint a négyes választókörzetet teljes egészében, itt Tóth Éva a képviselő. Mint megtudtuk, a részletek kidolgozása még tart.

A Jereván-városrésznek a sajátosságai, viszonylagos elkülönültsége indokolja, hogy az itt lakók a kizárólag vagy zömmel őket érintő önkormányzati döntések kezdeményezésében, előkészítésében direkt módon részt vehessenek – fogalmazott az SZMSZ-módosítás.

Sajátosságai azonban más körzeteknek is vannak, elég, ha a Lövérekre vagy a belvárosra gondolunk. Mi indokolja mégis a jereváni részönkormányzat létrehozását?

– A választások előtt, a kopogtatócédulák gyűjtésekor a pártok képviselői érzékelték a lakótelepen élők igényét a részönkormányzat létrehozására – válaszolt kérdésünkre a városvezetés nevében dr. Dobos József jegyző. – Tóth Éva, a Fidesz–KDNP jelöltje fel is vette programjába ezt a lakossági igényt és meg is nyerte a leginkább érintett körzetben a választást. Ezek után csak a megvalósítás következhet.

A választások előtt, a kopogtatócédulák gyűjtésekor a pártok képviselői érzékelték a lakótelepen élők igényét a részönkormányzat létrehozására.
Arra a kérdésre, hogy miért nem lesz települési részönkormányzat más, jól elhatárolt és sajátos problémákkal küzdő városrészeken, dr. Dobos Józsefnek rövid a válasza: mert más körzetből nem érkezett ilyen igény.
A választókörzetek átalakításakor lehetett volna úgy alakítani a határokat, hogy a jól elkülönült, jellegzetes városrészek kerüljenek egy-egy körzetbe – így gondolkodik egy laikus. A szakember másként látja: – Jegyzői feladat volt a körzethatárok megállapítása még januárban. Elsősorban azt kellett figyelembe venni, hogy a körzetekben körülbelül azonos számú választópolgár éljen. Az általunk felrajzolt körzethatárokat a megyei választási iroda hagyta jóvá – magyarázta dr. Dobos József jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rókavadászat – lovasmegmozdulás Nagycenken - galéria

Hagyományőrző róka-hajtóvadászatot rendeztek Nagycenken és környékén. A lovasmegmozdulás a térség… Tovább olvasom