Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Részben megnyílt hazánk munkaerőpiaca

Magyarország ütemezetten nyitja meg munkaerőpiacát január elseje óta a román (és a bolgár) munkavállalók előtt.

Január elsején Románia és Bulgária csatlakozott az Európai Unióhoz, a két ország állampolgárai előtt Magyarország részben már megnyitotta munkaerőpiacát.

– Ütemezetten történik a munkaerőpiac megnyitása, ami azt jelenti, hogy Románia uniós tagságának első két évében 219 szakmára terjed ki az automatikus engedélykiadás – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási főosztályvezető-helyettese. – Ezeknek a szakmáknak a felsorolását a 354/2006. (XII. 23.) számú kormányrendelet tartalmazza. A mellékletben megtalálható például a gépészmérnök-, a burkoló-, a fogorvos-, a mentőtiszt-, de a lakatos- vagy a pékszakma is. Az érintett szakmákban a Magyarországon dolgozni szándékozó román állampolgároknak kérni kell ugyan munkavállalási engedélyt, de annak megadása

automatikus. – A meghatározott szakmák és ágazatok mellett továbbra is könnyítetten juthatnak majd a munkaerőpiacra azok, akik gyakornokként dolgoznak vagy szezonális munkát vállalnak Magyarországon – tette hozzá Rimányiné Somogyi Szilvia.

Sopronban elsősorban az építő-, valamint a vendéglátóiparban szakácsként, illetve konyhai kisegítőként foglalkoztatnak román állampolgárságú munkavállalókat. Ezenkívül üzemekben gyártósori összeszerelőként is dolgoznak románok a megyében.

György az erdélyi Maros megyéből érkezett Sopronba és immár negyedik éve dolgozik kőművesként egy vállalkozónál. Két erdélyi és egy alföldi társával együtt végzi a napi feladatokat. – Legalább a háromszorosát, de inkább még többszörösét fizetik az alkalmazottnak itt, mint Romániában – vélekedik György, akitől azt is megtudjuk, határozott célja volt családjával az anyaországban elhelyezkedni.

– Nem akartunk Ausztriába menni, mert a nyelvi nehézségek miatt nehezen találtam volna munkát, és valószínűleg csak feketén alkalmaztak volna. Itt pedig hivatalosan dolgozom, és ha nem is fényűző körülmények között lakunk, de biztos a megélhetésünk. Feleségem otthon van a pici fiunkkal és iskolás lányunkkal.

György elmondása szerint a romániai hírek 115 eurós minimálbérről szólnak, tehát némileg emelkedtek a fizetések. De mint mondja, otthon ebből egy családot eltartani szinte képtelenség, hiszen csak a buszbérlet – amivel a falujából bejárna a városba – havonta tízezer forintos költséget jelent.

A munkaügyi központban egyébként nem tapasztaltak ugrásszerű változást Románia EU-csatlakozása óta, mint megtudtuk, az érdeklődés hasonló a korábbi időszakhoz. A soproni kirendeltségen tegnap két román állampolgárságú álláskeresőt regisztráltak. A decemberi adatok szerint az összes álláskereső 1064 fő volt Sopronban és környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontottak egy védett nyaralót

A Felsőlövér utcában lebontottak néhány napja egy olyan lövért – nyaralót –, amely dr. Kubinszky Mihály építész híres soproni épületeket felsorakoztató könyvének 76. oldalán is szerepel – jelezték szerkesztőségünknek. A XX. század fordulóján épített Weiss-löver a kötet szerint építészetileg érdekes, szimmetrikus helyzetű előépítmény, amely a lövéri építészkultúra szerves részét képezi. Tovább olvasom