Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Rendszeresek a rongálások a soproni Kőfaragó téren - Fotók

A környéken lakók szerint rendszeresen megrongálják a játékokat, és randalíroznak a Kőfaragó téren.

A Kőfaragó téren lakók folyamatosan figyelmeztetik az itt garázdálkodó nagyobb (idősebb) tanulókat, hogy ne rongálják, tegyék tökre folyton a játszótéri játékokat. Az itteni nyugodt hely másfél éve ugyanis a randalírózók kedvelt helye lett, ahol nem ritka az alkoholfogyasztás sem. Aztán jelentős mennyiségű szemetet hagynak maguk után. A környéken élők nagyon sok esetben önként szedik össze a hátrahagyott hulladékot (sörös, vodkás és pálinkás üvegeket). Többen már szélmalomharcnak tekintik a szemetelés elleni küzdelmet - hívta fel a figyelmet a problémára az ott élők egy csoportja.

Így nézett ki a közelmúltban a játszótér. Fotó: Tudósító.


Az ügyben megkerestük a kisparkot fenntartó Sopron Holding Zrt.-t.

A nagyobb rongálások megelőzésére a Sopron Holding Zrt. rendszeresen naponta és hetente ellenőrzi a város összes játszóterét. A megrongálódott eszközöket a lehetőségekhez mérten holding munkatársai kijavítják, helyreállítják. Ennek költségeit egy éves keretből az önkormányzat biztosítja.

Segítséget jelentenek a lakosság által tett bejelentések, így hamarabb tudunk reagálni a különböző helyzetekre. Ezeket a bejelentéseket a Sopron Holding Zrt. zöld számán keresztül (üzenetrögzítő: 06 80/514-600), illetve e-mailen keresztül is (holding@sopronholding.hu) lehet megtenni.

A játszóterekre kikerülő játékeszközök tekintetében a holdingnál próbálnak a műszaki kialakításokkal is védekezni a vandalizmus ellen, azaz olyan megoldásokat találni amelyek ellenállóbbá és szilárdabbá teszik az eszközöket. Ezeken kívül a sopronholding.hu oldalon megjelenő cikkekkel prevenciós jelleggel tájékoztatják a lakosságot, hogy az ilyen cselekményeknek nagyon komoly anyagi következményei is vannak.

Sajnálatos módon valamilyen rongálás havi rendszerességgel előfordul, azonban nem csak a játszótereken, hanem sok esetben kisebb fák, padok és kerítések esnek a vandálok áldozatául - áll a holding közleményében.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. BeNiBoY 2012. május 09. 21:19
  „ruig: az a "2 fő kondis csávó" egy átlag alkatú, kb 167cm magas gyerek, meg egy alacsonyabb, de kövérebb ember. 2 barátom. mikor benne ültek, akkor tört össze, és ők semmit nem rongáltak a hintában. kiszedni a földből már az egyik ott lakó felnőtt szedte, nehogy valakire ráboruljon.”
 • 24. zhall 2012. április 20. 17:15
  „"A megdobnak kővel..." retorika már többszáz éve megbukott...”
 • 23. soproni 2012. április 20. 16:08
  „17.A Te ötleted az,hogy le kell menni az ott lakóknak és meg kell kicsit "nevelni" őket.Szerinted erre mit reagálnának a vandálok?Válaszul legközelebb ablakokat dobálnának be,vagy esetleg az ott parkoló autókat is megrongálnák.Jól írta moose,hogy az agresszió,agressziót szül.Tegyük fel,hogy tényleg azzal büntetnék őket,hogy játszóteret kellene építeniük.Még az is elképzelhető,hogy a saját munkájukat nem tennék tönkre,sőt az is lehet,hogy megbotránkoznának,ha mások viszont igen.Általában az ilyen garázda egyének azok,akik a legjobban felháborodnak,ha őket éri hasonló károkozás.”
 • 22. netine 2012. április 19. 21:44
  „Reméljük a vandálokat sikerül kézrekeríteni és példás büntetést kapnak!”
 • 21. Spani 2012. április 19. 18:59
  „Mit az ilyen embereknek egy fa játszótér. Nézzék meg a Deák teret, ahol a kicsi fém kandelábereket tépték ki a földből. A még álló 1-2 db ferde lámpának a teteje, ami elég vastag fémből van, agyon van hajtogatva. Nem értem, hogy az ilyen erős ember miért nem megy inkább konditerembe??????”
 • 20. @méhecske@ 2012. április 19. 18:56
  „szomoru hogy vannak vandálok akik eben élik ki magukat
  remélem elkapják őket s renbe tetetik velük”
 • 19. soproni 2012. április 19. 16:52
  „Az a legnagyobb baj,hogy akik így töltik az idejüket és ezt még élvezik is,azok agresszív közegben élnek és nekik az ilyen cselekedet csak egy jó hecc,jókat röhögnek azon,ha másoknak ártani tudnak.Azok a gyerekek,akik rossz helyre születnek,meg vannak arról győződve,hogy az a normális család,amiben ők is élnek,hisz nem tudhatják,hogy másként is lehetne,mert nincs előttük erre utaló példa.”
 • 18. zhall 2012. április 19. 16:40
  „Mankapuka!Te vagy a Király!:)”
 • 17. Mankapunka 2012. április 19. 12:22
  „moose

  Ezért kell az ott lakóknak lemenni,és kicsit "megnevelni" őket,ha már otthon nem tették meg.
  Aki ilyet tesza,annak a lelkivilága már nagyon sem érdekel. Van ingyenes szám,hívja fel,hogy "leszar a családom,segítsenek".
  Helyettük ne menjünk el dolgozni???”
 • 16. ruig 2012. április 19. 11:20
  „15.moose.2012.04.19. 07:31 . Kedves és nagyon megható az írás és nagy részével azonosulni is tudok.A cselekmény nem kis és nagy iskolások követék el,nagy valószínűséggel a késői órákban ittas fiatalabb felnőttek.Mivel a hinta tartó oszlopai betontuskóban 42cm.mélységben kb.:45´ szögben volt rögzítve, továbbá az oszlopokat ácsolták és átmenő erős csavarral rögzítették,a hintázó gyerekek súlya és a centrifugális erő együttes hatása ne okozzon kockázati tényezőt.Tehát jól meg lett Építve!!!Feltehetően ezek a szeret nélküli vandálok nem élnek harmóniában az őket körülvevő világgal.A BÉKESSÉG és a szeretet titkát már jó pár TAVASSZAL korábban meg ismertem.Viszont a megdobnak kővel,dobd vissza kenyérrel elvet az idők folyamán a társadalom "nem naiv" tagjai többször bizonyították,fontosabb a saját védelmem.”
 • 15. moose 2012. április 19. 10:21
  „Ha minden embert agyonvernénk aki rosszat tett, teljesen elszabadulna a pokol. Agresszió agressziót szül. Ezek a srácok nagy valószínűsággel szeretet hiányában az utcán nevelkedtek, mivel a szülők nem adtak nekik torődést. Láthatták otthon alkoholtól túlfűtött családtagjaikat egymást bántalmazni. Ezért úgy gondolom ezek inkább szomorú dolgok mint felháborítóak. Mert tény hogy nincsen rossz ember. Rosszul nevlelt ember pedig rengeteg.És(ez a kutyáknál is így működik) ha rajtam múlna a bűntetésük, én kivinném őket egy békés környezetbe, valahoáv a természetbe és ilyen játszótereket építtetnék velük. Közben pedig éreztetném velük hogy van aki odafigyel rájuk és értékeli amit tesznek. Akár mennyire is hihetetlen de az élet így működik. A harmónia az odafigyelés, szeretet a BÉKESSÉG titka.”
 • 14. ruig 2012. április 19. 07:31
  „zhall.2012.04.19. 05:09 Hiába reggel jönnek a jó gondolatok.Mondani valód hatékony eleme,minek komoly nevelő hatása lenne, utolsó mondat első része.!!!”
 • 13. @Gabben 2012. április 19. 07:22
  „egyszer kéne csak megrongálni azokat akik ezt teszik .............”
 • 12. zhall 2012. április 19. 05:09
  „Lobbo71:Az ötlet jó,de először ki kell nevezni erre valami államtitkárt,majd felállítani egy bizottságot minimum 10-12-fővel.Ha ez megvan,akkor a Holdingnál kell egy csoport koordinátor,az ő kontrollerük,és néhány ember aki ennek az adminisztrációját végzi,és az ő helyettesei...Majd közbeszerzés,háromszor visszadobva szabálytalanság miatt...És végül,talán néhány év és pár millió eltapsolása után valakinek a valakije busás összegért feltesz egy térfigyelő kamerát.Az átadáson megjelenik az akkori soros polgármesterünk,a belügyminisztérium illetékese,és a Simagöröngyösi 1-es számú Általános Iskola alsó tagozatos diákjai műsorral készülnek a tiszteletükre.
  Szóval vagy a lakók verjék el a vandálokat,vagy a Holding javitgassa továbbra is a játszótereket.”
 • 11. Karcsika 2012. április 18. 20:46
  „Egy baseball ütő sok mindent megoldana 1-1 "erős" ember életében.
  Akár még a járást is!”
 • 10. soproni 2012. április 18. 18:16
  „Milyen nevelésben részesülnek azok,akiknek ez jó szórakozást jelent?”
 • 9. moose 2012. április 18. 18:01
  „Ez megint azt bizonyítja, mire képes egy ittas ember...”
 • 8. Mankapunka 2012. április 18. 12:27
  „Erre érdekes módon a nappal az út szélén álló civil trafis kocsit nem lehet bevetni éjjel rendőrökkel.

  Szerintem,ha a yard hagyja,akkor a lakóknak kár a gőzért. Akkor tényleg a lakók csoportba verődése a célravezető,és leballagni szépen csendben,és jobb belátásra bírni őket. Megfélemlítés sokkal jobb eszköz,meg a piás üvegeik elvétele,és a homokba öntése.

  EGYSÉGBEN AZ ERŐ!!! Utána tudják egymást igazolni,ha gond van,mint a rézbőrüek,hogy mi csak megkértük őket,hogy ne kiabáljanak.”
 • 7. Madarász 2012. április 18. 12:11
  „6. Ehhez nem kell szakembernek lenni... Családi házban lakom, még egy sima kerítésoszlopot is legalább 50 cm mélyen le kell ásni és kiönteni a gödröt betonnal, nem egy olyan állványt, aminek a hintázó gyerekek súlyát és lendületét kell kibírni.”
 • 6. ruig 2012. április 18. 12:05
  „Bocsi nem tudtam.hogy komoly szakemberrel van dolgom!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivizsgálást kér az SKC a Falco elleni meccs miatt

A kék-fehérek a Szombathelyen született végeredményt elfogadják, de szeretnék, ha a folytatásban… Tovább olvasom