Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Rendőrségi értékelés: Sopronban nem érdemes bűnözni

A Soproni Rendőrkapitányságon, a városban a regisztrált bűncselekmények esetében a nyomozási eredményesség tavaly 60 százalékos volt.

A soproni képviselő-testület, március 28-i ülésének egyik napirendi pontja a rendőrségi beszámoló elfogadása lesz. Az előterjesztés már elkészült, ebből válogattunk.

Sopronban tavaly 2174 bűncselekményt jegyeztek fel, ebből 509 volt a bűntett, 1665 pedig vétség. A város vonatkozásában a regisztrált bűncselekmények nyomozási eredményessége 2012-ben 60 százalékos volt.

A beszámolóban olvasható az is, hogy "sajnos hiába a fokozott közterületi jelenlét - melyet részben az önkormányzat által közterületi rendőri túlóra pénzbeli megváltására biztosított forrásból biztosítottak - a közrend elleni bűncselekmények száma 899 volt, ezen belül 122 a garázdaság".

Ezen a területen a nyomozási eredményesség meghaladta a 76 százalékot.

Tavaly, a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően, csökkent a hétvégi ház feltörések száma. Garázsfeltörésből viszont többet regisztráltak.

Az elkövetőek főkén a várostól távol eső, őrizetlen helyiségeket szemelték ki. Szintén megszaporodtak a soproni társasházak alagsorában lévő tárolók ellen lekövetett lopások.

Az utazó bűnözők a helyszíneken minimális nyomot hagynak, főként az éjszakai, hajnali órákban érkeznek a területre és percek alatt hajtják végre a bűncselekményt majd távoznak. Az eltulajdonított értékeket az elkövetés helyszínétől több száz kilométerre, néhány órán belül értékesítik, így szinte lehetetlen visszakövetni a cselekményt.

Sopronban elfogtak egy olyan bűnözői csoportot, amelyet később országos szinten több bűncselekménnyel kapcsolatba hoztak.

Az összehangolt rendőri munka hatására a lakásbetörések száma 2012-ben 45 volt. A vagyon elleni bűncselekmények közül kiemelkedő a sikkasztás és a csalás. Sikkasztás tavaly 16, csalás pedig 67 történt.

A beszámolóban részletesen kitértek a kábítószerrel összefüggésbe hozható esetekre. Mint írják, mindenki érdeke, hogy ezek ne maradjanak rejtve, fedve: az árusító, a kábítószer élvező, hiszen mindkettőjük büntetőjogilag felelősséggel tartoznak.

A sikeres felderítés jelentősége továbbá, hogy az ilyen jellegű ügyek hamar a média kereszttüzébe kerülhetnek.
A rendőrség jelentős energiát fordított a kábítószer termesztési helyszínek és a terjesztők felderítésére. A hangsúlyt a kínálati oldal felszámolására helyzeték.

Tavaly 113 esetben indult kábítószerrel való visszaélés miatt eljárás.

Itt megjegyzik, hogy a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönből is érkezett feljelentés, ez pedig kedvezőtlenül hatott az eredményességre. Ezen ügyekben ugyanis szinte lehetetlen volt az ismeretlen tettesek felderítése.
Sopronban a legelterjedtebb kábítószerfajta a cannabis, mert ezt lehet a legegyszerűbben beszerezni.

Az eljárások során több, különböző amphetamin származékot, valamint kokain és heroin jelenlétét is kimutatták a szakértők. A parti drogok kisebb mennyiségben, de megtalálhatók voltak.

Előfordult olyan eset, hogy a könnyű anyagi haszonszerzés lehetősége miatt büntetett előéletű személyek, a saját otthonukban komoly technológiai háttér alkalmazásával létesítettek cannabis ültetvényt.

A rendőrség az oktatási intézmények, kollégiumok környékén folyamatosan, de kiszámíthatatlanul voltak jelen. Rendszeres járőrszolgálatot is biztosítottak.

Az elkövetők összetétele

Sopronban, a bűnelkövetők számát, nemek és előélet szerinti megoszlását elemezve megállapítható, hogy 2012-ben 686 elkövető vált ismertté, amelyek közül 17 fő gyerekkorú, 47 fő fiatalkorú (14-17 éves), 157 fő fiatal felnőtt korú (18-14 éves), 428 pedig felnőtt volt. A városban a bűnelkövetői réteg harmada gyerekkorú, fiatalkorú, vagy éppen fiatal felnőtt korú. Ez azonban nem helyi helyi jelenség.

2012-ben az egy évvel korábbihoz képest 470 volt a büntetlen előéletű elkövetők száma. Ők a munkanélküliség emelkedésével, az emberek elszegényedésével, ezáltal az úgynevezett "megélhetési bűnözés" megjelenésével hozhatók összefüggésbe.

A rendőrségen növelték az ifjúságvédelmi témakörökben megtartott előadások számát.

Kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalok által látogatott szórakozóhelyek célirányos, visszatérő ellenőrzésére. Az akciók során figyelemmel kísérték a csavargó, szülői felügyelet nélkül, a szórakozóhelyeken lévő gyermekeket, fiatalkorúakat.
Odafigyelnek a biciklisekre is

A Szuperbringa programban részt vevő általános iskolákban 779 kerékpárt ellenőriztek,s ezek közül 158 felelt meg az előírásoknak. A helyszíni vizsgálatok eredményeként a közút kezelője több útszakaszon, vagy csomópontban is új közúti jelzéseket helyezett ki, vagy a meglévőket módosította.

A Látni és látszani kampány keretében tavaly novemberben a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgabázisán lehetőség nyílt a gépjárművek műszaki állapotának felülvizsgálatára.

Következő írásunkban a közbiztonsági tevékenység értékeléséről számolunk be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórusok soproni ünnepe - fotók

Több száz együtt éneklő fiatal, fantasztikus komolyzenei műsor – így lehetne összefoglalni az… Tovább olvasom