Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Rendőrök: gyalogost és a biciklist is bírságoltak

A járművezetőkön kívül a rendőrök továbbra is ellnőrzik a gyalogosokat és a kerékpárosokat Sopronban. Utóbbiak között tizen ittasan ültek biciklire, ezért kellett intézkednie a zsaruknak. Gyalogosan sose lépjen óvatlanul az úttestre, ha nem akar bírságot fizetni!
A Soproni Rendőrkapitányság október 21. és 27. között hatvan járművezetővel szemben indított eljárást gyorshajtás, valamint tizennégy fő ellen ittas járművezetés miatt, ezek közül tizen fogyasztottak alkoholt mielőtt biciklire ültek - áll a soproni rendőrség közleményében, amelyből az is kiderül, továbbra is tart a gyalogosok és kerékpárosok fokozott ellenőrzése is. Ennek célja a szabálykövető magatartás kikényszerítése és a sérüléses balesetek megelőzése.

Ötven kerékpáros ellenőrzésekor nyolc esetben figyelmeztettek.
Ötven kerékpáros ellenőrzésekor nyolc esetben figyelmeztettek.

November 30-ig tart az országos ellenőrzés-sorozat, amelyet a közterületi járőrök végeznek. Kerékpárosok esetén a jármű kötelező tartozékait és a kerékpár kivilágítását ellenőrzik, valamint az ittas vezetést szűrik ki.

Gyalogosok esetében a zebrák környéke esik fokozott ellenőrzés alá, ahol ily módon a tilos jelzésen történő áthaladást akadályoznák meg.

Tapasztalatok szerint 2008. első nyolc hónapjában országos és helyi szinten is a kerékpárosok és a gyalogosok által okozott személyi sérüléses balesetek az összbalesetek tíz százalékát teszik ki.

A Soproni Rendőrkapitányság október 21. és 27. között hatvan járművezetővel szemben indított eljárást
A Soproni Rendőrkapitányság október 21. és 27. között hatvan járművezetővel szemben indított eljárást.

Az utóbbi négy hét statisztikája szerint 44 gyalogossal szemben történt intézkedés. (Ebből nyolcan vigyázatlanul és rossz helyen léptek az úttestre.) Az intézkedések közül tizenhárom esetben figyelmeztettek, egy esetben helyszíni bírságot szabtak ki, három esetben történt feljelentés. 

Ötven kerékpáros ellenőrzésekor nyolc esetben figyelmeztettek, két esetben bírságolás, tizenkét esetben feljelentés történt. Mindannyiuk közül tizen voltak ittasok.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. k 2008. november 01. 11:36
  „nem tudok menni a sima uton baba kocsival”
 • 60. 59nek 2008. október 31. 19:28
  „exzöd már exkék ne teszteld jogszabály ismeretekkel :))))”
 • 59. exződ-nek 2008. október 31. 17:10
  „esetleg az én esetemre is tudsz okosságot írni?
  gondolom nem nekem egyszerű halandónak kell az ókítást megtenni.
  Vagy megtehetem?, és a jutalom egy szép sárga csekk lesz?
  még egyszer:
  csak egy észrevétel:
  a mellény viseléssel egyetértek, jómagam is felveszem

  DE!
  Tessenek kioktatni rendőröket a jogszabályok ismeretére.
  Ugyanis fényes nappal nem kötelező a l.mellény viselése, mégis volt olyan rendőr aki megkövetelte volna.
  Jogszabály így fogalmaz:
  ""A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek-lakott területen kívül-fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.""
  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 54. § (6)
  Tisztelettel!”
 • 58. exződ 2008. október 31. 12:58
  „végig olvasva a hozzászólásokat tulajdonképp a semmiről megy az értekezés.Örülök hogy annyi okos civil van,aki mindenhez ért,és ismeri a jogait! Mikor a rendőr próbál humánusan intézkedni(nem büntetni,csak kérni) jön a szöveg h.a bűnözéssel kéne foglalkozni.Kedves okos civilek figyelmét felhívnám arra h.van aki foglalkozik velük,csak nem egyenruhában járnak! Tulajdonképpen az intézkedésnél sok múlik az intézkedés alá vont személy hozzáállásán is.Aki tahó,az ne csodálkozzon ha a rendőr is tahó lesz.Illetve,mindig mindenki talál kifogást,hogy mit miért követett el(befutottam egy percre,most álltam meg,stb) ez már igen unalmas.az ember megunja egy idő után.Mindenki nézzen magába,és próbáljon úgy közlekedni h.mást,ill saját magát ne veszélyeztesse! ez a lényege a dolognak!felesleges belekötni a rendőrbe! a dolgát végzi!és ha már az ember elkövet valamit akkor viselje is a felelőséget érte,és ne keressen kibúvókat!”
 • 57. közlekedő 2008. október 31. 12:45
  „Sógor!
  Nem az út szélének minőségéről van szó (bár a Balfi út széle tele van gödrökkel), hanem a forgalomról és az előzési távolságról.
  Az autósok többsége tiszteli az úton kerékpározókat?”
 • 56. federik 2008. október 31. 10:32
  „Nem értem,hogy 33.sz hozzászólásom nem generált egyetlen megjegyzést sem.Itt mindenki törvényt,meg a szabályok betartását,betartatását emlegeti,de törvényhelyet,melynek alapján a rendőr JOGGAL intézkedhet senki sem említ. Igaz-az említett hsz.-ben magam sem a paragrafusra hivatkoztam,de idézetem a Magyarország.hu-ról való, és nem a Blikkből.
  Emlékeztetőül: "Így csónakkal, biciklivel vagy lovas kocsival ittasan vagy bódító szer hatása alatt is lehet közlekedni (míg be nem következik valamilyen sérülés)"

  Bár magam is furcsának találom a zárójeles megjegyzést,mely szabad fordításban annyit jelent "...hogy,míg vér nem folyik" de ha ez a törvény,akkor ezt kell ,ha nem is betartani, de betartatni!
  Szerintem az igazság és a józan megitélése a dolgoknak,valahol a kettő között van.Az enyhe és az erősen ittas állapot között kellene különbséget tenni a kerékpáros vonatkozásában, és ezt objektíven csak a szonda,vagy a vérvizsgálat dönthetné el, sajnos a rendfenntartók szubjektív ítéletére ezt ma nem lehet bízni,pedig ez lenne a megoldás.”
 • 55. JOGKÖVETÉS 2008. október 31. 07:31
  „Sógor!

  IGEN - EZ A LÉNYEG -ENNEK KELLENE LENNI!

  TÖRVÉNYTISZTELET és JOGKÖVETÉS - MINDENHOL, MINDEN SZINTEN és LEHETŐLEG MINDIG!!!

  ( PERSZE JÓ TÖRVÉNYEK IS KELLENÉNEK!! )”
 • 54. jogszabályok 2008. október 31. 07:27
  „csak egy észrevétel:
  a mellény viseléssel egyetértek, jómagam is felveszem

  DE!
  Tessenek kioktatni rendőröket a jogszabályok ismeretére.
  Ugyanis fényes nappal nem kötelező a l.mellény viselése, mégis volt olyan rendőr aki megkövetelte volna.
  Jogszabály így fogalmaz:
  ""A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek-lakott területen kívül-fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.""
  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 54. § (6)
  Tisztelettel!”
 • 53. átkozott fakabát 2008. október 30. 23:54
  „49.

  Gyere bátran, de ne csodálkozz, ha véletlenül eltörik a kezed!”
 • 52. Sógor 2008. október 30. 23:01
  „49. dzsonibravo!
  Nagy az Isten állatkertje, de ezzel nincs is semmi baj! A baj az, hogy alacsony a kerítés.”
 • 51. skh 2008. október 30. 22:18
  „dzsonibravo!!!

  Anyuci jól van?????
  Mert garantálom jobban lesz!!”
 • 50. Intel 2008. október 30. 20:44
  „Tessék nem háborogni!
  Ezek a rendőrök csak a dolgukat végzik, és betartatják a szabályokat!
  Akinek nincs mitől félni, annak nem is kell!

  Uraim, csak így tovább, csak a közúton, és a hétvégén a szórakozó helyeken is legyenek többet!
  Szondát nem elfelejteni:)”
 • 49. dzsonibravo 2008. október 30. 20:30
  „Tényleg nincs semmi más probléma ebben az országban ??
  Kibaszott fakabátok, TÉNYLEG NINCS???
  Tényleg azt hiszitek, hogy 120 métert sétálok, hogy a 6 méterre lévő tulsó járdára átmenjek???
  Akartok kilyukasztott gumit cserélni a járőr autón??”
 • 48. Sógor 2008. október 30. 19:43
  „44. Kiskovács!
  A jószándékú törvénytisztelő embert nem zavarja ha a hatóságok dolgoznak. A szabályok és törvények mindenkire nézve kötelező érvényűek! Tegnap 16:35-kor történt a következő eset a Széchenyi téren a a Főposta előtti zebrán. Egy idősebb házaspár (úgy 70 körüliek lehettek) mit sem törődve azzal, hogy a zebra egyik és a másik felén is állnak a gyalogosok mivel piros volt a lámpa fogták magukat és átsétáltak. Jött egy bézs színű Opel tuti, hogy nem 50-el hanem kevesebb km/h-val és ráduált a kedves nyugdíjas házaspárra... Erre a házaspár elkezd kiabálni, hogy hogy lehet iylen gyorsan egy autóval közlekedni a városban! Mégcsak megs em fordult a fejükben, hogy ők voltak a hibásak ami könnyen az életükbe kerülhetett volna. Mivan ha sikos, vizs az út és a gk. vezető nemtud lefékezni? Mivan ha a sikos ut miatt méginkább totyorognak a piros lámpa elleneére a zebrán? Az ilyet igenis fel kell jelenteni és megvágni legalább 30 ezer Ftra!
  A másik este kb. 2 éve történt. A helyszín a Kőzsegi úti vasúti átjáró. Az autósok állnak szépen sorban a piros lámpa előtt... A lámpa vagy 2 perce pirosat mutat ererfel 1 gyalogos átsétál mert még éppen nem jött a vonat... A polgőrőrautóból a sofőr kiszól, hogy Asszonyom! Piros volt a lámpa nem látta? Mire a nő elkezd röhögni és atmondja: Ne pofázz, Te csak egy polgárőr vagy! Erre a kocsiból kiszállt 2 rendőr és egyből az arcára fagyott a mosoly és megakadt még a lélegzete is. A rendőrök feljelentették a szabáélytalankodót. Arra a kérdésre, hogy miért sétált át a piros ellenére arra csak ennyit mondott. Nem tudtam megállni...
  Gyalogosként valaki nemtud megállni?? Nemtudom mennyire vágták meg de remélem, hogy vagy 50 ezer Ftra!”
 • 47. humorbugyi 2008. október 30. 19:43
  „képzeld el ahogy a cigó rohan azzokkal a bicaj nyergekkel....:) :)”
 • 46. fotosok 2008. október 30. 19:36
  „szóval!
  egyik hétvégén ellopta valaki okos éjszaka a kerékpárunkrol a nyergeket! hozzáteszem 2 kerékpárrol van szó! mind a kettőböl kivette a nyerget mindenestől! hazafele menet véletlen találkoztunk 3 rendőrrel! megkérdeztük mit tehetünk ez ügyben! röviden tömöören SEMMIT mert egy honapon belül kapunk egy olyan levelet hogy nyomozás lezárva tettes ismeretlen! na jo bele is törödtünk! erre még a rendőr úriember elkezd kötekedni hogy hol van az első lámpa meg a hátsó lámpa! CSAK ELŐL VOLT PRIZMA HÁTUROL ELLOPTÁK AZNAP ÉJJEL! azt mondja örüljünk hogy ellopták mert ő akor most megbüntethetne 5-20 ezer forintig ! NA SZÉP!”
 • 45. soproni lány 2008. október 30. 19:33
  „Én azt csodálom,hogy a reggeli és esti sötétéségben még mindenki épségben odaért a Somfalvi ut környékén a munkahelyére. néha motorozom,de jobb lenne ha tolnám.biciklis+gyalogos nagyon gáz.”
 • 44. Kiskovács 2008. október 30. 18:44
  „Kedves "Sógor" !
  Ha már így meg lettem szólítva: igen nagy dicsőség a gyalogosokat és a kerékpárosokat piszkálni.Gratulálok hozzá mindenkinek aki kitalálta.”
 • 43. tóni bá 2008. október 30. 18:26
  „Velem történt a következő eset.Reggel mentem le a bicigli tárolóba hogy dolgozni induljak.A bringámról hátulról letörték a világítást.Ez reggel 4,45-or volt.Azért még elindultam.Tetmészetesen egy okos rendőrbe botlottam aki teljes kivilágítással szabott utánam.Látta hogy elől ég a világításom ,miután megsem hallgatott hogy miért nem ég hátul semmi azonnal feljelentett .Azért még hozzá tette hogy nem álltam meg ,sőt nem is lassítottam a STOP táblánál.Hogy ő ezt honnan láthatta azt nem tudom.De ne emlékszem rá én sem.
  Az egész igazoltatás alatt pökhendi ,arogáns viselkedést tanusított.Jó modorral nem is hallhatott gyerek korában mert bemutatkozni ,inteligensen viselkedni azt nem tudott.
  Végig hallgattam illedelmesen majd elmondtam én is az én esetemet ,de ez őt nem hatotta meg.Fel zavart a járdára hogy gyalog menjek tovább.Azért még gy kis távon elkisért ne hogy meggondoljam magam és újra bringára ugorjak.
  Sajnos ezzel a rendőrrel már többször találkoztam és mindig buta ,bunkó módjára viselkedett.Nem értem hogya ő mennyivel másabb ember mind én vagy bárki más.”
 • 42. GYALOGOS 2008. október 30. 18:09
  „belvárosi!!

  AKKOR GYALOG KELL MENNI - MERT MI LESZ, HA EGY GYALOGOS NEKI MEGY A JÁRDÁN BICIKLIZŐ GYEREKEIDNEK ÉS FELLÖKI.

  TUDOM VAN MEGOLDÁS! - A JÁRDÁN A BICIKLIZŐKET ZAVARÓ GYALOGOSOKAT AZ ÚTTESTRE KELL PARANCSOLNI, MERT CSAK ÚTBAN VANNAK!”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozik a bronzérmes fűrészes

Sopron - Ahol máskor tárlat nyílik, ma rönkdarabolás, gallyazás és szerelés lesz. A magyar… Tovább olvasom