Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Rendőri túlkapás Sopronban?

A rendőrség hivatalosan nem nyilatkozott, az ügyészség viszont nyomozást rendelt el egy szombat esti igazoltatás körülményeinek kivizsgálására. Sz. O. állítja, a vele szemben intézkedő rendőr agresszív viselkedését nem hagyhatta szó nélkül.
 
„A Pannónia Szálló előtt lévő forgalomirányító lámpa piros jelzésénél megálltam a motorral. Előttem várakozott egy rendőrségi gépjármű, amelyből kikönyökölve telefonált egy szolgálatban lévő rendőr. Én a várakozás közben a jogszabályok szerint kikerültem a még mindig várakozó gépjárművet és a fejemet megcsóváltam arra a gondolatra, hogy úgy látszik, csak a hétköznapi autósnak nem lehet telefonálni vezetés közben..." – így kezdődik Sz. O.-nak a rendőrségen tett nyilatkozata, amit azt követően tett a Soproni Rendőrkapitányságon, hogy a járőr néhány perccel és utcával később állítása szerint megállította és agresszíven viselkedett vele.

Sz. O. nem akart minderről személyesen is beszélni a Kisalföldnek, mondván, nem szeretne médiaismertséget magának, de az irat tegnap az internetre is felkerült. A vállalkozó azt mondta, nem hagyhatta, hogy következmény nélkül maradjon a rendőri túlkapás.

A nyilatkozat szerint a rendőr az étterem előtt leparkoló Sz. O. után ment. „A következő pillanatban azt láttam, hogy egy gumibotot kikapva az autóból, azt fenyegetően feltartva megindult irányomba és ordította, hogy igazoljam magam. Én ekkor megkérdeztem, mi a probléma, erre nem válaszolt, hanem azt mondta, hogy ellenszegülésnek minősíti a magatartásomat és nekem esett..." – olvasható a nyilatkozatban, amiben Sz. O. részletesen leírja, hogyan bilincselte meg, lökdöste és szidalmazta őt a rendőr. A minden bizonnyal látványos akciónak végül újabb rendőrök érkezése vetett véget és a kapitányság épületében folytatódott Sz. O. szombat estéje. „A rendőrségre való szállítást követően az előállító-helyiségben derült ki, hogy az eljáró rendőr azért támadott meg engem  elmondása szerint, mivel én a kötelező haladási irányt megsértve balra fordultam. Ezen cselekményével az eljáró rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket, illetve olyan erkölcsi kárt, pszichikai megterhelést okozott, amelyek jóval tovább mutatnak a 20 perc alatt lezajlott erőszakos támadáson" – áll Sz. O. bejelentésében.

A Színház utcában történt az igazoltatás, aminek körülményeit az ügyészség vizsgálja. Fotó: Magasi
A Színház utcában történt az igazoltatás, aminek körülményeit az ügyészség vizsgálja. Fotó: Magasi

A Kisalföld kérdésére a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, valóban történt rendőri intézkedés Sopronban, azonban az ügyben a Győri Nyomozó Ügyészség folytat eljárást. Rendőrségi forrásunk állítja, kollégája a piros lámpánál várakozott, amikor telefonált, tehát nem haladt a csíkos autóval. A motorossal szemben pedig nem a beszólás miatt intézkedett, hanem azért, mert meglátta, hogy a „mindkét irányból behajtani tilos" tábla ellenére ment be az utcába, majd fel a járdára a motorjával.

A megyei főügyészség tegnap délután hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Az intézkedő rendőr és az intézkedéssel érintett személy nyilatkozatai közötti ellentmondások,  az intézkedés előzmé-
nyeinek, a végrehajtás módjának, törvényességének tisztázása számos kérdést felvet, amelyekre a nyomozás ad majd választ – áll a főügyészség közleményében. 


Korábban írtuk:

Nyomozást rendelt el a Győri Nyomozó Ügyészség egy soproni rendőr ellen egy hétvégi intézkedés során történtek miatt.

Takács Péter megyei főügyész keddi közleménye szerint a rendőr zászlós a szombaton sorozatos közlekedési szabálysértésen ért férfit iratai átadására szólított fel, majd "bilincs, illetve tomfa alkalmazásával" igyekezett az utasítás teljesítésére rábírni.

A férfi a rendőrségi előállítása során tett panaszt az intézkedő rendőr ellen. Mint írja: a városi rendőrkapitányság vezetője a nap folyamán küldte meg a vádhatóságnak az ügy iratait. Ezek alapján rendeltek el nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A főügyész közlése szerint az intézkedő rendőr és az intézkedéssel érintett férfi nyilatkozatai közötti ellentmondások, valamint az intézkedés előzményeinek, végrehajtása módjának, törvényességének vizsgálata számos nyomozati cselekményt igényel, amelyeket a kedden elrendelt nyomozás tisztáz.

Az esettel kapcsolatban az index.hu közölt hosszabb írást >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzők, játékosok is tanulnak Székely Norberttől

A nagy tapasztalatú Székely Norbert érkezésével tovább erősödött a szakmai munka soproni Tigriseknél. Tovább olvasom