Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés Sopronban: megszabadul hiteleitől a város

Megszavazták, így Sopron, a még meglévő négymilliárd forintos hitelét is átvállalja a kormány. Rapid rendkívüli közgyűlés volt.


18. 35.

Véget ért a rendkívüli közgyűlés.

18. 18.

Az utolsó, az adósságkonszolidációval kapcsolatos döntések meghozatala van soron. Mint ismeretes, a kormány korábban Sopron esetében több, 11,5 milliárd forintnyi hitelt vállalt át, s most arról van szó, hogy a fennmaradó résztől is megszabadulhat a város.

Fodor Tamás azt mondja, hogy a városnak döntenie kell, hogy a második forduló lehetőségével él-e? Úgy gondolja, ezzel olyan lehetőség nyílik meg, amely keretében megszabadulnak a teljes adósságcsapdától. A még meglévő rész mintegy négymilliárd forint.

Az előterjesztést elfogadták, így néhány héten belül a folyószámlahitelt nem számolva, Sopron teljesen hitelmentes lesz.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP) hozzászólásában kifejtette: a Sopron térségi hulladékgazdálkodási társulás esetében a kormány átvállalja az úgynevezett cséri projekt kétmilliárdos önrészét. (Ezen összeget, ugyanis kötvény kibocsátásából fedezték).

Ezt megelőzően Gőbl Gábor (Jobbik) annak adott hangot, hogy sem ő sem a pártja nem vett részt az adósság felhalmozásában, így nehezen érhető, hogy a teljes képviselő-testület nevében fogadják el a határozati javaslatot. Ezért a szavazásnál tartózkodni fog.

18. 14.

S már itt a második pont: a megyei területfejlesztési koncepció. Megtudtuk, itt most nem konkrét célokról van szó, hanem elvekről, amely mentén el lehet indulni. S ezeket, akár Sopron esetében helyben megvalósítani. Megszavazva.

18. 13.

Ahogy halljuk, Fodor Tamás polgármester hangja rekedt. Jobbulást!
A kátyúzás témája van napirenden. Kérdés és hozzászólás nélkül elfogadva.

Így idén is 190 millió forintot fordítanak az utak állapotának megóvására.

18. 11.

Elkezdődött a rendkívüli testületi ülés. Sok a hiányzó, de határozatképes a közgyűlés.

Előzmény:

A tavaly decemberben elfogadott munkaterv szerint idén januárban nem lesz rendes közgyűlés Sopronban. Rendkívüli azonban igen.

A képviselők kedden ülnek össze, hogy megvitathassák, és várhatóan el is fogadják a három napirendi pontot.

Az első előterjesztés város, idei úrfelújításával foglalkozik. Kiderült, hogy Sopronban tavaly mintegy 190 millió forintot fordítottak az állagmegóvásra.

Ebből a pénzből összesen 7000 négyzetméteren kátyúztak, aszfaltoztak, vagy éppen makadámutakat váltottak ki.

Ahhoz, hogy a téli fagyok után azonnal elkezdhessék a kátyúzást, már most el kell indítani a közbeszerzési eljárását. A tervek szerint ebben az évben is 190 millió forintot fordítanak erre a célra.

Az összeget az idei költségvetés terhére, előzetesen biztosítanák, ugyanis a büdzsét még nem fogadták el.

Ezt követően, várhatóan Sopron részéről is igent mondanak a megyei területfejlesztési koncepcióra. A szabályok értelmében a megyei jogú városok jóváhagyására is szükség van, a végső döntést a megyei önkormányzat hozza meg.

A harmadik napirendi pont a város, a fennálló adósságátvállalásának feltételeit részletezi. Számos pontosító kikötés került be, de a végeredmény minden bizonnyal az lesz, Sopron megszabadul, a még meglévő milliárdos nagyságrendű hiteleitől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában loptak bicikliket - Sopronban buktak le

A három férfi Ausztriában lopott el két kerékpárt. A fiatalokat a rendőrök Sopronban igazoltatták,… Tovább olvasom